Miklósa Erikával ad koncertet a 20 éves magyar együttes

Talamba együttes
Vágólapra másolva!
Megalakulása 20. évfordulóját Miklósa Erikával ünnepli a Talamba ütős együttes a Müpában.
Vágólapra másolva!

Az ütőhangszerekből több száz lesz látható és hallható a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében november 8-án, pénteken. A Talamba együttes ezzel a koncerttel ünnepli majd 20. születésnapját, ráadásul az ünnepléshez segítségül hívták a Kossuth-díjas operaénekesnőt, Miklósa Erikát is.

A Talambánál a zenekari háttérből szólistává előlépett ütőhangszerek ugyanúgy képesek szerelmet vallani, gyereket altatni, melódiákat játszani, mint más hangszer. A Talamba-repertoárból pénteken megszólalnak majd afrikai, latin-amerikai zenék, Liszt-, Kodály- és Bartók-darabok is. Ugyanis az ütőegyüttes otthonosan mozog a zenei stílusok között, tud humort „játszani”, műsoraival térben és időben is bejárja a zene világát.

Talamba együttes Forrás: Origo

Megszólaltatnak magyar népdalokat, balkáni melódiákat, afrikai ritmusokat és a komolyzenében gyökerező darabokat, de saját szerzeményeket, jazzklasszikusokat, komolyzenei átiratokat és kortárs műveket is. Előszeretettel és bátran parafrazeálnak, az eredmény lehet afrikai zene ihlette Varázsfuvola-téma vagy éppen balkáni népzenén alapuló Bach-motívum. Koncertjeiken mindig van egyfajta improvizatív hömpölygés, várakozást fokozó nyugtalanság, és helyet kaphat az éneklés is, mert hiába többezres az ütőhangszerek családja, a legősibb hangszer mégiscsak az emberi hang. Az 1999-ben alakult csapat tagjai (V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós és Zombor Levente)

diákként találkoztak és barátkoztak össze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

A profi zenészekből alakult crossover ütőegyüttes célja a zenei műfajok széles repertoárjának bemutatása és ezen műfajok megbékítése egymással, így koncertjeiken egyaránt megszólalhatnak Bach fúgái, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének átirata, afrikai törzsi ritmusok vagy éppen pörgős balkáni dallamok.