Tízforrás Fesztivál a Fertő-tónál

Vágólapra másolva!
Hegykő a Fertő-tó partján található, lakói zöldségtermesztéssel és egy ideje már turizmussal is foglalkoznak, kihasználva a falu kedvező fekvését és termálfürdőjét. Kiváló túralehetőségeket kínál a környék gyalog, kerékpárral és kenuval egyaránt. A fertődi Esterházy-kastély hét, a nagycenki Széchenyi-kastély kilenc kilométerre van Hegykőtől. Július 12. és 21. között még egy okkal több van rá, hogy valaki Hegykőre látogasson: kiemelkedő minőségű koncerteket kínál a 2004-ben alapított Tízforrás Fesztivál.
Vágólapra másolva!

Hegykő 1600 lakosú falu Magyarország nyugati csücskében, leghíresebb szülötte Eperjes Károly, a kiváló színész, akinek az apja tanár volt itt. Egészen addig, amíg 1956-ban meg nem választották a forradalmi bizottság elnökének, és emiatt a forradalom leverése után egy időre eltiltották a foglalkozása gyakorlásától. De nem maradt munka nélkül, mert hálás egykori tanítványai közül azok, akik iparosok lettek, munkát adtak neki a műhelyükben. Mivel a falu visszakövetelte megbecsült tanárát, egy idő után a hatalom is kénytelen volt engedni. Idősebb Eperjes Károly együtt játszott a fiával Bereményi Géza 1985-ös filmjében, A tanítványok-ban. Hegykő lakói hosszú ideje foglalkoznak zöldségtermesztéssel, a zamatos hegykői zöldségnek jó híre van a nyugat-magyarországi piacokon. 1971-től újabb munkalehetőségeket teremtett a termálfürdő megnyitása. A faluban több panzió épült és sokan adnak ki szobát vagy apartmant a házukban. Az évek során magyarok és osztrákok is egyre többen építettek nyaralót ezen a csendes helyen.

Hobo fáradhatatlan, folyamatosan játssza a Nemzeti Színházban különböző műsorait Forrás: Origo/Talán Csaba

A Tízforrás egy hely neve Hegykő határában, ahol erecskék indulnak el, majd patakká egyesülnek. A Tízforrás Fesztivál onnan kapta nevét, hogy tíz napon keresztül csillapítja a kultúrszomjat. Természetesen ebben az időszakban még csalogatóbb turisztikai célponttá teszi a falut, de a hegykőiek nem is titkolják, hogy olyan előadókat hívnak meg a településükre, akiket maguk is szívesen meghallgatnak.

Annak érdemes ellátogatnia a hegykői koncertekre, aki kedvenceit úgy akarja meghallgatni, hogy megússza a tömegfesztiválokra jellemző zsúfoltságot és tülekedést.

Aki kíváncsi a Tízforrás Fesztivál koncertjeire, az biztos lehet benne, hogy nappal sem fog unatkozni: a termálfürdőn kívül még számos elfoglaltságot biztosítanak számára a hegykőiek, és nem feledkeznek meg a gyerekekről sem, sőt kifejezetten sok családi programot kínálnak. A fesztiválról részletes információkat Hegykő község honlapján lehet találni.

Snétberger Ferenc Forrás: MTI

A Tízforrás Fesztivál változatos műfajokban kínál koncerteket, de minden műfajban a legjobbakból válogat. Jelen van a rockzene: fellép az Anna & The Barbies, Lovasi András pedig friss szólólemeze anyagát mutatja be rockzenekarát fúvósokkal kiegészítve. Hobo szintén nemrég megjelent, Hey, Magyar Joe című konceptalbuma számait játssza, amelyek Magyar József villamosvezető tragikus történetét mesélik el. Természetesen Lovasi András és Hobo is előadja legnagyobb slágereit, valószínűleg enélkül le sem engedné őket a közönség a színpadról.

Jazzben is erős a Tízforrás Fesztivál.

A világhírű gitáros, Snétberger Ferenc a SoLaTi Music együttessel ad közös koncertet, ennek vezetője Tzumo Árpád zongorista, a dobosa pedig Snétberger Ferenc fia, Toni Snétberger. Malek Andrea új oldaláról mutatkozik meg, 2016-ban jött létre a Malek Andi Soulistic, Malek Andrea énekesként csatlakozott Jáger Bandi zeneszerző-zongorista jazz-zenekarához, számaikban a rythm & bluest, a jazzt és a magyar népzenét ötvözik. A dobosok háttérembernek szoktak számítani, viszont Balázs Elemér pillanatnyilag a világ egyik legjobb jazzdobosa, aki zeneszerzőként is meghatározza saját csapata, a Balázs Elemér Group stílusát.

Pál István Szalonna és Bandája Forrás: MTI

Pál István Szalonna és Bandája az autentikus magyar népzenét játszó zenekarok élmezőnyéhez tartozik, ez vitán felül áll. Fellép Hegykőn két olyan együttes is, amely népzenei alapokból indult ki, de az évek során kialakította saját stílusát: Szabó Balázs Bandája tíz éves, a Ghymes pedig már harmincöt éves idén. Egyedülálló jelenség a magyar zenei életben a Szent Efrém Férfikar, amely alapvetően a bizánci rítusú kereszténység kórusműveit adja elő, de bátran elkalandoznak a klasszikus vagy a kortárs zene, sőt az etno irányába. Nyolc érces férfitorokból sok mindent ki lehet hozni.

A Szent Efrém Férfikar Forrás: Facebook

Napközben kézműves foglalkozásokon vehetnek részt gyerekek és felnőttek is. Éjjel kertmoziban vetítenek friss magyar filmeket. Szintén éjszakai program az éjszakai vezetett túra a környéken, illetve a denevér-megfigyelés. Madárlesre lehet menni alkonyatkor és az elszántabbaknak pirkadatkor is, de minden bizonnyal az is megfigyelhet madarakat, aki napközben kenutúrán vesz részt a nádasban.

Biciklitúrához jó célpont a fertődi vagy a nagycenki kastély, illetve a fertőrákosi kőfejtő. De kellemes kikapcsolódás csak úgy tekerni egyet a Fertő-tó partján futó kerékpárúton.

Elkészült a teljes Fertő-tót körbeérő, sok látványosságot kínáló kerékpárút, de ennek a 140 kilométernek a teljesítése egy két-három napos program lehet valamikor máskor. Aki se gyalogolni, se kenuzni, se biciklizni nem akar, az hajókiránduláson vehet részt a Fertő-tó vizén vagy lovaskocsin ülve nézhet körül a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, ez a kirándulás kézműves élelmiszerek kóstolójával végződik a Bemutató Majorban, ahol ősi magyar háziállat fajták is élnek.