16 éve halt meg Cserháti Zsuzsa

Cserháti Laza arckép, portré
Budapest, 1999. november 2. Cserháti Zsuzsa énekesnő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem kívánják évfordulóhoz kötni, de a lehetőségekhez mérten amint tudják, elkészíttetik Cserháti Zsuzsa méltó nyughelyét. 
Vágólapra másolva!

16 éve halt meg Cserháti Zsuzsa, és úgy néz ki, a közeljövőben méltó síremléket kaphat nyughelye. Idén tavasszal derült ki, hogy elhanyagolt állapotban van az énekesnő sírhelye, ahogy az is, hogy fiának nincs lehetősége felújíttatni. Azóta több felajánlás is érkezett, többek között egy sírkőfaragótól, de sem Cserháti Zsuzsa születésének, sem pedig halálának idei évfordulójára

nem készült el az új síremlék.

Cserháti Zsuzsa Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Cserháti Zsuzsa fiának egy ideje már az énekesnő egyik közeli barátja, Krasznai László segít a sírhely felújításában, aki a korábbi sírkőfelajánlás elutasításáról azt mondta a Borsnak, „mi nem akartunk mást bevonni, ezt saját körön belül kívánjuk rendezni. És semmilyen dátumhoz, eseményhez nem kötjük a dolgot. Ez a síremlék egyszer csak majd ott lesz. Nem tervezünk ünnepélyes átadást és felhajtást sem, csak magunk közt éljük meg.”

Az énekesnő fogadott lánya, Fehér Adrienn pedig azt mondta a Blikknek, „a sírkő jó ütemben halad. A megfelelő követ is kiválasztottuk, a különleges gravírozás is elkészült,

amit arannyal vonnak be. Késve ugyan, de mindenképpen lesz síremléke a felejthetetlen énekesnőnek. Jómagam tegnap a veszprémi színház rendezésében a Balatonnál tartottam egy Cserháti Zsuzsa-estet. Holnap Győrben játsszuk a Turay Ida Színház előadásában a Hamu és gyémánt című, Zsuzsa életéről szóló darabot. Zsuzsa születésnapján is tartottunk megemlékezést Szigetmonostoron, ahol Csonka Bandi, Peter Sramek, Dömsödi Gábor és Kun Zsuzsa rendező is tiszteletét tette.”

Cserháti Zsuzsa lottószámokkal 1972-ben Forrás: Fortepan/MHSZ

Az énekesnő fia, Szirtes Krisztián pedig azt mondta a készülő sírhelyről a Ripostnak, „az biztos, hogy még kell idő, hogy végre elkészüljön. Nagyon sok a papírmunka, de természetesen, alig várom, hogy édesanyám sírja igazi zarándokhellyé váljon.”

Az énekesnő életéről ebben az anyagunkban írtunk részletesen:

Cserháti Zsuzsa tragikus élete

A Kádár-korszak könnyűzenéje egészen speciális elvek alapján működött. A szocialista rendszer „nyugati mételynek" tartotta, de olyan elementáris közönségigény volt rá, amiről nem lehetett nem tudomást venni. A könnyűzenét azzal sújtották, hogy „keresztfinanszírozásban" ki kellett termelnie a komolyzenei lemezek kiadásának költségeit is.