47 éve nem játszott operával indítják a különleges sorozatot

Magyar Állami Operaház
Puccini
A Nyugat lánya
Vágólapra másolva!
A Puccini Itáliája elnevezésű évadban a Magyar Állami Operaház arra vállalkozott, hogy megszólaltassa a mester összes színpadi művét. A sort december 1-jén A Nyugat lánya bemutatója nyitja az Erkel Színházban, melyet az Európa-szerte foglalkoztatott orosz Vasily Barkhatov rendez.
Vágólapra másolva!

A Puccini Itáliája címet kapta az Operáház új évada, és ahogy a címből sejthető is, az olasz zeneszerző művei komoly szerephez jut. A Magyar Állami Operaház arra vállalkozik, hogy Puccini valamennyi színpadi művét megszólaltatja. Az első az 1910-es A Nyugat lánya lesz a sorban, ami Puccini egyik legkülönlegesebb operája, és a hat évvel korábban született Pillangókisasszony-hoz hasonlóan szintén egzotikus tájra, a Vadnyugatra kalauzolta hallgatóit. Az előadást az Európa-szerte foglalkoztatott orosz Vasily Barkhatov rendezi, aki mű univerzális témáira és

a cselekmény tértől független konfliktusaira tekintettel

a darabot földrajzilag közelebb eső térbe, Nyugat-Európába helyezte. Ez a nagysikerű orosz rendező első munkája Budapesten, ami egyébként újszerű megközelítésével a mai kor legaktuálisabb problémáira reflektál. A Zinovy Margolin díszlet- és Olga Shaishmelashvili jelmeztervező által megálmodott látványvilág egyszerre kívánja bemutatni az szereplők egyéniségét és a sorsközösség általi kiszolgáltatottságát, szürkeségét.

A Nyugat lánya próbája Forrás: Rákossy Péter

Puccini 1907-ben New Yorkban ismerkedett meg az opera szövegkönyvének alapjául szolgáló művel, David Belasco western darabjával. A nagy gonddal, a különböző nyelvjárásokat is megőrizve olaszra fordított librettóból 1910-re lett zenemű, melyet a Metropolitan Operában mutattak be először. Nem sokkal később, 1912-ben pedig a budapesti Operaház is műsorára tűzte a nagysikerű darabot.

Bátori Éva és Gaston Rivero a próbán Forrás: Csibi Szilvia

Az itthon ritkán játszott alkotást 47 év után, 2018. december 1-jén mutatja be vadonatúj rendezésben az Opera, ezúttal az Erkel Színházban. A Wagner, Debussy és Richard Strauss hatását mutató mű különleges helyet foglal el a Puccini-életműben, hiszen vidám befejezésével, független, életerős és

életben maradó főhősnőjével kivételt képez.

Lényegében az egyetlen női szerepet, Minnie-t – akit szokásától eltérően, de a karakter jelleméből fakadóan drámai szopránra írt a komponista – a két szereposztás szerint Bátori Éva és Rálik Szilvia énekli, a főbb férfi szerepekben Gaston Rivero és Boncsér Gergely (Dick Johnson, alias Ramerrez, a bandita), valamint Szegedi Csaba és Florin Estefan (Jack Rance, a seriff) hallható majd, de fellép többek között Balczó Péter és Bakonyi Marcell is. Az előadásban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor) működik közre, a darabot Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényli.