Könyvben adják ki Bob Dylan Nobel-beszédét

Bob Dylan Performs At London Feis Festival concert live music on stage
LONDON - JUNE 18: Bob Dylan headlines the Feis Festival in Finsbury Park on June 18, 2011 in London, England. (Photo by Samir Hussein/Getty Images)
Vágólapra másolva!
32 oldalas lesz az a kis könyv, amelyben kiadják Bob Dylan beszédét, melyet a Nobel-díja kapcsán tartott.
Vágólapra másolva!

Sokakat meglepett a Nobel-bizottság tavalyi döntése, hogy Bob Dylannek adja a 2016-os év irodalmi Nobel-díját. Dylan egyébként az első két hétben nem is kommentálta a bizottság döntését, sokáig ment a huzavona, hogy átveszi, nem veszi át, mond-e beszédet, vagy nem. Dylan egyébként azt mondta,

szinte elnémította a megtiszteltetés,

és később elnézést is kért ezért, mert sokan arrogánsnak tartották hallgatag magatartását.

Bob Dylan a Feis Fesztiválon Londonban 2011. június 18-án. Forrás: Getty Images/2011 Samir Hussein/Samir Hussein

A Nobel-díjat egyébként kollégája és barátja, Patti Smith vette át helyette Stockholmban. A punk királynője előadta az ünnepségen az A hard rain's A-gonna fall című Dylan-dalt. Az átvételhez szánt beszédét pedig felolvasták. A beszéd megtartása egyébként a díj és a vele járó pénzjutalom átvételének feltétele.

Bob Dylan csak idén áprilisban vette át az őt megillető díjat európai turnéjának első állomásán, Stockholmban, a rendezvény azonban zárt ajtók mögött zajlott. Dylan beszéde nem hangzott el úgy, ahogy arra számított a Svéd Akadémia, vagy akárki, akit érdekelt volna, mit gondol az irodalmi Nobel-díjas. Ráadásul plágium-gyanúba is keveredett Dylan a beszéddel.

A Simon & Schuster kiadó többek között ezért dönthetett úgy, hogy könyvben adja ki Dylan beszédét. Állítólag 32 oldalas lesz a kiadvány. Az előzetes információk szerint Dylan említést tesz az őt inspiráló zenészekről, például Buddy Hollyról és Huddie William Ledbetterről, ismertebb nevén Leadbellyről, illetve irodalmi művekről, mint az Odüsszeia, a Moby Dick, vagy a Nyugaton a helyzet változatlan.

Az NME azt írja, hogy a kötetből száz dedikált, számozott példány is készül, amelyekhez darabonként 2500 dollárért (nagyjából 650 ezer forint) lehet hozzájutni.