Vágólapra másolva!
Csúcsot hozott az idei Sziget: összesen 496 ezer látogatót fogadott a fesztivál, ez még a szervezők várakozásait is felülmúlta.
Vágólapra másolva!

Több telt házas nap is volt idén a Szigeten, a végső látogatószám pedig elképesztő, majdnem félmillióan voltak kint a Hajógyári-szigeten. Telt házat csinált Rihanna, a Muse és SIA is.

Gerendai Károly főszervező azt mondta, "egyre kiegyenlítettebb a közönséglétszám a fesztiválnapokon.

és nagy volt az ingadozás a napok között, addig – talán a beköltözőnap kivételével – ma már nagyjából folyamatosan egyenletes a látogatói létszám."

Rihanna intézte az első telt házas napot Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Gerendai Károly szerint nem az extrém drága sztároktól függ, hogy sokan érkezzenek, és jól érezzék magukat a Szigeten, sőt, Rihanna még csalódást is jelentett, míg a Muse, SIA, Manu Chao és a többi fellépő kitűnő koncertekkel szórakoztatta a közönséget. A főszervező szerint

csúcsra járatták a Szigetet,

innen már nem a számszerű növekedés lesz jellemző, hanem azok a „finomhangolások", amelyek miatt még jobban, komfortosabban érzi majd magát a szigetlakó.

Körülbelül 200 különböző országból jöttek a fesztiválozók. Voltak kint Nigériából, Vietnamból, Katarból, Gibraltárról, a Marshall-szigetekről, Libanonból, Kínából és még Elefántcsontpartról is. A zenei programok voltak a fő attrakciók, de nagyon jól sikerültek idén az egyéb programok is.

Szélforgóparti a Nagyszínpad előtt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fesztiválozók százai vették körül az utcán vonuló dobosokat,

de sokan látogatták a múltat idéző Vándor Vurstlit is. A cirkuszsátorban például akkora volt az érdeklődés, hogy az „akrobatikát és a fürdőkádat” kombináló Soap című előadásból egy ráadást is kikövetelt a közönség.

A Nagyszínpad nem csupán a zenéről szólt: naponta, este 7-kor különböző speciális bulik hangolták a közönséget. Volt Tapsrúd Party, Zászló Party, Color Party, Pom-pom Party, Konfetti Party és Szélforgó Party. Az utolsó napot idén is egy látványos EndShow zárta, a látványról pedig 50 lánggép, 16 konfettigép, 16 szerpentingép, 17 lézergép, 2 darab – itthon először látható – óriásláng, 100 db színpadi csóva és a színpadon kb. 350 robotlámpa gondoskodott. A csúcson pedig jött a tűzijáték körülbelül 350-400 montázzsal, a közönségnek pedig 20 000 világító rudat osztottak ki.

Már készülnek a Pom Pom Partyra Fotó: Hirling Bálint - Origo

A fesztivál lényegesen

többet fordított idén a környezettudatosságra

és a szemléletformáló kommunikációra. A Sziget 7 napján körülbelül 2500 köbméter hulladék gyűlt össze. A megújított Sziget Recycling program eredményeként ennek 35%-át hasznosanyagként szállították el. Körülbelül 10 000 ember vett részt különböző hulladékcsere-akciókban. Az italospultok fele sikeresen bevezette a teljes körű szelektív gyűjtést, így a PET- és fémhulladékokon kívül 100 köbméter üveget is meg tudtak menteni. A szervezők erőfeszítései miatt egyre több ételesstand használt már környezetbarát, lebomló tányérokat és evőeszközöket. Ezekből több mint 120 000 darab fogyott a fesztiválon. A szelektív gyűjtési programban 60 önkéntes vett részt.

Jól vizsgázott a Szigeten a check-in rendszer is, aminek köszönhetően

több mint felére csökkent

a kisebb bűncselekmények, sátorfosztogatások, lopások száma is. Rendbontásról, nagyobb balesetről idén sem jött jelentés, pedig egy székesfehérvárnyi tömeg gyűlt össze nap mint nap a Szigeten.