Üzenetben reagált Desmond Child az ’56-os dalt ért kritikákra

1956 - Megkezdődött az emlékév hivatalos dalának felvétele, 2016 július 14. Verasztó Annamari
Desmond Child dalát felénekli Sasvári Sándor, Radics Gigi, Wolf Kati, Vastag Csaba, Vastag Tamás, Molnár Ferenc "Caramel", Péter Szabó Szilvia, Nagy Feró énekes
1956 - Megkezdődött az emlékév hivatalos dalának felvétele. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve hivatalos dalának felvétele a Magyar Rádió stúdiójában. A Szabadság dala című számot Desmond Child magyar származású amerikai énekes, producer, dalszövegíró és Andreas Carlsson svéd zeneszerző, producer, dalszövegíró közösen jegyzi, a magyar szöveget Orbán Tamás írta. Desmond Child,
Vágólapra másolva!
Desmond Child a közösségi oldalán posztolt üzenetében „méltatlannak" nevezte „a teljes körű támadást, amelyet a magyar média egy része indított ellene". A dalszerző azt írta: rendkívül meglepett és csalódott amiatt, ahogyan az Egy szabad országért (Steps of Champions) című dalát fogadták. Az 1956-os emlékév alkalmából, felkérésre alkotott dalról a 444 azt írta, hogy eredeti, angol változata Miami bajnokcsapatainak emlékére készült.
Vágólapra másolva!
Desmond Child Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 444 szerint a világhírű szerző, a közelmúltban magyar állampolgárságot kapott Desmond Child

Egy szabad országért című, a napokban bemutatott dala nem új:

már 2007-ben elkészült, méghozzá a miami sportcsapatok győzelmeinek tiszteletére.

Minderre válaszként, közösségi oldalán megjelent pénteki bejegyzésében Desmond Child részletesen írt a dal történetéről. Eszerint 2006-ban Andreas Carlsson svéd dalszerző-producerrel együtt kezdtek dolgozni a dalon – ahogy Desmond Child fogalmazott, egyfajta „élethossziglani opuszon" - amelyet megmutatott barátjának, a Miami Egyetem akkori elnökének, Donna Shalalának. Ő arra kérte, hogy használhassa azt az intézmény ünnepségén. Erre a szerzők ingyen engedélyt is adtak, azzal a megkötéssel, hogy a dal kereskedelmi forgalomba nem hozható, mivel még keresik a szám végleges helyét.

a szöveg, a ritmika, a hangszerelés és a keverés nem volt még végleges, a szám forgalomba nem került, és a jogokat Magyarország előtt nem kapta meg más" – írta a magyar-kubai származású, Amerikában élő Desmond Child.

Az üzenetben továbbá szerepel, hogy amikor a forradalom hatvanadik évfordulóján tartott emlékév keretében Child felkérést kapott az 1956-os Emlékbizottságtól a magyar forradalom hőseiről megemlékező himnusz elkészítésére, azonnal a Steps of Champions jutott eszébe. A magyar szöveget ezután Orbán Tamás írta meg, Desmond Child és Andreas Carlsson pedig újraírta az eredeti angol szöveget, a magyar változatból lefordított elemek felhasználásával.

Egy ideig a Land Of The Free címet viselte ez a verzió, majd Carlsson és Child visszatértek a korábbi címhez,

mert a dalszerző szerint a kiinduláskor született gondolat (Bajnokok léptei nyomán) vonatkoztatható mindarra,"amiben a magyarok bajnokok: a hazafiságtól, a sportoktól, a filmtől és a zenétől kezdve egészen a felívelőben lévő ágazatokig,amelyekért Magyarországot az egész világ irigyli".
Desmond Child bejegyzésében azt is írta, hogy a felkérés azért volt számára meghatározó jelentőségű, mert édesapja, Márfy József, valamint öccse, Joey, akiket Budapesten temettek el, nagyon közel álltak hozzá, így Child nagyon büszke arra, hogy az 1956-os emlékév részese lehet.

egy kiválasztott kisebb közönség előtt, és ezeket a részleteket később, a végső változatban fejezik be. Ez a normális módja a zenei szerzemények létrehozásának" – írta, majd hozzátette, hogy a dalt „teljesen ingyen, hazafias gesztusként" bocsátotta a magyar állam rendelkezésére, csupán a közvetlen lemezfelvételi költségeket térítik meg számukra.

Desmond Child a Magyar Rádió stúdiójában. Fotó: Szabó Gábor - Origo

írta, hozzátéve, hogy „legalább ebben a pillanatban félre kellene tennünk a nézeteltéréseinket, és kéz a kézben kellene haladnunk a bajnokok nyomában".

Desmond Child szerint a kérdés valójában csak az lehet, jó-e a dal, és kelt-e hazafias érzéseket a magyarok szívében, "akik tisztelik azokat, akik életüket áldozták és harcoltak azért a szabadságért, amelyet mi ma élvezünk és természetesnek veszünk". A zeneszerző véleménye szerint a válasz ott van „a könnyekben minden magyar szemében, akiknek a dalt játssza".

Desmond Child videóüzenetét teljes terjedelmében itt nézheti meg: