Minden szám egy mutatvány, védőháló nélkül

lara fabian
Vágólapra másolva!
Lara Fabian kanadai énekesnő világszerte óriási népszerűségnek örvend, hangjának ereje, merészsége éstechnikai virtuozitása elbűvöli a közönséget. Dalai folyamatosan vezetik a slágerlistákat, a rajongótábora óriási, platina- és aranylemezek fémjelzik pályáját. Kamaszkorában kezdett dalokat írni, szinte gyerek volt még, amikor már díjakat nyert. Lara Fabiant kérdeztük.
Vágólapra másolva!
  • A legváratlanabb helyzetekben jut eszébe egy dallam.
  • Imádja az operát.
  • A kortárs olasz művészek is inspirálják.
  • Állandóan kockáztat, hiszen nem biztos, hogy az új dalok majd tetszenek a közönségnek.

Hol találta meg ehhez akkoriban a technikát? Ír egy vázlatot gitárra vagy zongorára? Vagy meghall egy dallamot?

Egész életemben énekeltem. Nyolcéves koromban zongorát kaptam ajándékba a szüleimtől, én meg elkezdtem komponálni. De az igazat megvallva, a rendes, igazi zenei tanulmányokon túl nincs olyan, hogy recept. A dalszerzés kulcsa az ihlet. Engem az élet inspirál, az emberek. A lehető legváratlanabb helyzetekben jut eszembe egy dallam vagy a szöveg. Van például, hogy vezetés közben dudorászni kezdek, felveszem a telefonommal, aztán kidolgozom a zongorán, amikor hazaértem.

Hatalmas operarjongó vagyok Forrás: Lara Fabian

Nagyon ritka az ekkora hangterjedelem a popszakmában, ön pedig legalább 4 nyelven csaknem anyanyelvi szinten beszél. Adta volna magát, hogy operaénekes legyen. Mi vonzotta mégis a popzenéhez?

Hatalmas operarajongó vagyok. Ne felejtsük el, hogy az édesanyám szicíliai volt, a belcanto és az opera nagyon mélyen beágyazott az olasz kultúrában, ahogy az én életemben is. Mégis más utat választottam. Nekem fontos, hogy a saját dalaimat komponáljam meg és adjam elő. Arra pedig, hogy a közönséggel kapcsolódjunk, keresve sincs jobb a popzenénél – éppen ezt jelenti a pop.

Hatalmas slágere a Caruso. Hallgat klasszikus énekeseket?

A Caruso Lucio Dalla szerzeménye, életem egyik legkedvesebb olasz dala. Nagyon szeretem a komolyzenét, különösen az olasz mestereket, Verdit, Puccinit, Vivaldit. Talán tudja, feldolgoztam és előadtam Albinoni Adagióját is. Olaszország több ezer éve kulturális, zenei és művészettörténeti nagyhatalom. Engem a kortárs olasz művészek is inspirálnak. Nagyon szeretem Elisa vagy Tiziano Ferro zenéjét. Őt nemrég láttam koncerten Brüsszelben. Elképesztő.

Minden szám egy mutatvány. Védőháló nélkül. Forrás: Origo

Mit gondol, mitől válik egy sláger slágerré? Létezik erre bármilyen recept?

Recept természetesen nincs, és jól van ez így. A dal akkor válik slágerré, ha az emberek több különböző szinten tudnak azonosulni vele. Biztonsággal csak a magam nevében beszélhetek, de amikor dolgozom, egyáltalán nem foglalkozom azzal, mennyire jön majd be a közönségnek. Az ember egyszerűen nem tud ilyesmit kiszámítani.

Nagyon szenvedélyes előadó, ezt a rajongói jól ismerik és éppen ezért a rajongói. Meddig menne el kockázatban? Mivel kísérletezne a kompozícióban vagy a színpadon?

Állandóan kockáztatunk, hiszen minden alkalommal úgy kínáljuk fel az új dalokat, az új show-kat, hogy sejtelmünk sincs, tetszik-e vagy sem a közönségnek, esetleg teljesen hidegen hagyja. Minden turnén egyszerre vagyok izgatott és ideges, mielőtt színpadra lépek. Nem szeretném, ha csalódnának bennem, hiszen azért jöttek, hogy jól érezzék magukat.

Kicsit olyan ez, mint az artista helyzete a cirkuszban. Minden szám egy mutatvány. Védőháló nélkül.

De azért mindig hihetetlen boldogságforrás ez. Ahányszor találkozom a közönséggel, annyiféle a kapcsolat. Minden alkalommal más. Ez a zene varázsa. És én erről nem mondanék le semmiért.

Első áttörő sikerét 1994-ben a Carpe Diem című lemez hozta meg,
1997-ben a Pure c. lemeze Franciaországban több mint 2 millió példányban kelt el, Félix-díjat kapott a legnépszerűbb lemez kategóriában.

Következő lemezének címadó dala 1999-ben azonnal a slágerlista első helyére ugrott, 2001-ben megjelent Nue c. albumával pedig megmutatta, hogy mennyire sebezhető, törékeny és őszinte.

A 2002-es DVD-n, amely a legnagyobb slágerei válogatása, a "Je t'aime" című dalt végig vele együtt zengi a több tízezres közönség, de az eredeti "Je t aime" (Szeretlek) helyett a rajongók azt énekelték, hogy "On t aime" (Szeretünk).

2005-ös albuma Franciaországban és Belgiumban is platinalemez lett, az óriási sikert az „Un regard 9"világturné követte, ahol százezrek vettek részt a koncertjein.

2011-ben Lara tévénézők millióinak énekelt az Ázsia Téli Játékok megnyitó ceremóniáján, majd Le Secret címmel jött ki a következő albuma 2013-ban. A 2014-es és 2015-ös teltházas észak-amerikai és európai koncerteket követően Lara 2015-ben jött ki az új lemezével, amely immár az énekesnő tizenkettedik albuma.

Lara mindeközben olyan francia énekesnőknek is írt dalokat, mint Chiméne Badi, Nolwenn Leroy és Myriam Abel, és a saját számai mellett szívesen énekli Charles Aznavour, Edit Piaf, vagy Barbara Streisand dalait is.

A világszerte ismert és elismert Lara Fabian Magyarországon is óriási népszerűségnek örvend. Hatalmas rajongótáborában már szinte fanatikusokkal is találkozhatunk. Domsa Mihály 2013-ban döntötte el, hogy magánemberként szervez egy Lara Fabian koncertet Budapesten. Személyes küldetésének érezte, hogy felkutassa azokat a producereket, akik meghívják Magyarországra az énekesnőt, hogy a magyarok is megismerjék a csodálatos előadóművészt.

Lara Fabian 2016. április 26-án 20 órakor lép fel a Budapest Arénában.