Az Operaház Ákos-dalokat akar a forradalom évfordulójára

Ákos koncert
Ákos koncert az Arénában 2014. december 12-én
Vágólapra másolva!
A Kádár utolsó beszéde című "kamaradráma" csak 18 éven felülieknek ajánlott, ha jól értjük az Operaház honlapját.
Vágólapra másolva!

Az 1956-os forradalom hatvanéves évfordulóján október 23-án rendhagyó ősbemutatót tartanak az Operaházban. Ákos művének műfaji megjelölése "történelmi áttűnések", címe pedig

Kádár utolsó beszéde.

Ákos koncert az Arénában Fotó: Szabó Gábor - Origo

Legalábbis ez állt az Operaház honlapján vasárnap délutánig. A leírásból kiderült, hogy a mű magját az 1989. április 12-én az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén váratlanul felszólalt Kádár János beszéde adja. Négy szereplő lesz benne biztosan: Kádár János, Farkas Mihály, Péter Gábor, Rajk László. Azt nem írják, hogy őket kik fogják alakítani.

"Sokszor szinte összefüggéstelen beszéde régi bűnök súlyától görnyed, és a sok csönd és mellébeszélés közt beszűrődik a valóság is a maga iszonyatával" - írja az Operaház a műről a műsorfüzetben.

A kamaradráma zenéjét Kovács Ákos, a koncepciót az Operaház főigazgatója, maga Ókovács Szilveszter jegyzi,

rendező: Novák Tamás - szúrta ki a Magyarnarancs.hu. A mű "az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából kerül színre az Operaház különleges helyszínén" - fogalmaz az Operaház a tájékoztatóban.

Valójában Ákossal még nem egyeztettek

Kovács Ákos nevét azonban azóta törtölték a műsorfüzetből. A hír elterjedése után az Operaház közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy tévesen adták közre a produkcióval kapcsolatban Ákos nevét, mert valójában még nem állapodtak meg arról, hogy dalait felhasználják a műhöz. Tévesen írták azt is, hogy Ákos bármilyen formában a mű szerzője lenne, valójában pár korábbi számát, például az 1956 címűt akarják bejátszani. Csakhogy engedélyük még nincs erre.

Az esetet sajtóhibának nevezik, és elnézést kérnek érte.

"Az Opera a produkció kapcsán nem bízta meg Ákost a mű dalainak megírásával, néhány dalt szerettek volna lemezéről bejátszani. Noha a szóbeli egyeztetés elkezdődött, az Operaház még nem kapta meg az engedélyt, így néhány más, idő előtt élesedett adattal együtt ezt az információt online felületeiken inaktiválták, a nézők, bérletújítók számára készülő végleges Műsorkalendáriumban pedig korrigálják. Többezer információról van szó az Opera évada esetében, a kiadvány készítői a sajtóhibáért az Olvasóktól, Ókovács Szilveszter főigazgató Ákostól kérnek, kértek elnézést" - fogalmaz a közlemény.

Ókovács Szilveszter jegyzi a mű koncepcióját Fotó: Szabó Gábor - Origo

Február végén írtuk meg, hogy váratlanul lemondott az Operaház fő-zeneigazgatója, Halász Péter. Halász 2013 óta volt előbb megbízott, majd kinevezett fő-zeneigazgató, Ókovács Szilveszter azt mondta, személyes okok állnak a háttérben, más információk szerint szakmai problémák merültek fel.

Emlékév

Ákos és egyik főszponzora, a Telekom útjai egyébként pont pár napja vált el végleg, az ok egy korábbi interjú, amiben Ákos egyebek mellett azt mondta, hogy „a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak.”

Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából emlékévet tart a kormány, Schmidt Mária kormánybiztosként felel a projektért, Kövér László, az Országgyűlés elnöke fővédnöksége mellett.

A cikket vasárnap este az Operaház közleménye alapján frissítettük.