Meghalt Maurice White

Maurice White
(FILES) This file photo taken on March 6, 2000 shows Maurice White (C) reacting to the crowd as his group, Earth, Wind and Fire, are inducted into the Rock and Roll Hall of Fame during the 15th annual induction ceremony at the Waldorf-Astoria Hotel in New York City. Earth, Wind & Fire founder Maurice White, who broke racial barriers by building a wide following for pop takes on funk and R&B, has died. He was 74. His death is the latest in a string of prominent musicians who have passed away since the start of 2016. / AFP / STAN HONDA
Vágólapra másolva!
A hosszú ideje Parkinson-kórban szenvedő zenész 74 évesen, csütörtökre virradóra hunyt el Los Angeles-i otthonában. Maurice White a legendás Earth, Wind & Fire alapítója, ütőse, énekese, producere és dalszövegírója volt egyszemélyben.
Vágólapra másolva!

„A fivérem, hősöm és legjobb barátom, Maurice White békében, alvás közben halt meg az éjjel” – írta a Maurice White testvére, Verdine, akivel együtt alapították annak idején a zenekart. A banda a Twitteren vett búcsút a legendás zenésztről.

White-nál a 90-es évek elején diagnosztizálták a Parkinson-kórt, így az 1994-es turnén már nem vett részt. Az általa alapított Earth, Wind & Fire azonban visszavonulása után is tovább játszott.

Középen Maurice White, a zenekar Rock and Roll Hall of Fame-be való beiktatásakor Forrás: AFP/Stan Honda

Az 1969-ben Chicagóban alapított, a zenéjében a funkot, soult, a popot, a dzsesszt, a rythm&bluest és a gospelt elegyítő Earth, Wind & Fire olyan slágerekkel vált világhírűvé, mint a September, a Shining Star vagy a Boogie Wonderland. A banda több mint 90 millió albumot adott el világszerte.