Újabb területen jelentek meg Fekete Györgyék

200 Beats per Minute exhibition opens typewriter museum publishing exhibit item HORIZONTAL typing rarity SQUARE FORMAT
2759279 12/15/2015 A work by Simona Sokhranskaya named "Hello, Sashok!" (typewriter - metal, printing ink, hands - plaster, metal, cast, 1979) at the opening of the exhibition 200 Beats per Minute in the Moscow Museum of Modern Art. Kirill Kallinikov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Megint eggyel több kuratóriumban ül a Magyar Művészeti Akadémia képviselője.
Vágólapra másolva!

Idén is kiírták az Örkény István-ösztöndíjat, amelyre fiatal drámaírók pályázhatnak, és a nyertesek egy éven keresztül havi 100 ezer forintot kapnak. A pályázatokat elbíráló kuratórium névsora háromévente cserélődik. Az idei az első év, amikor a döntnökök között a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) is képviselteti magát. A kuratórium egyik tagja az Origónak elmondta: ő is csak az internetről értesült az új kurátorról.

A cél a fiatal drámaírók támogatása Forrás: RIA Novosti/Kirill Kallinikov

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. Azaz az ösztöndíjnak nincs köze az NKA-hoz, így

az MMA felbukkanása nem függ össze a Nemzeti Kulturális átalakulásával.

Az ösztöndíj célja, hogy segítse az új magyar színművek létrejöttét, és hogy lehetőséget adjon a fiatal (1976-ban vagy később született) drámaíróknak. Nem pályázhatnak felsőfokú oktatási intézmények hallgatói, és akik más központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjat vagy alkotói támogatást kapnak. Egy évben legfeljebb négy író kaphat ösztöndíjat.

Lázár Balázs költő a Magyar Művészeti Akadémiát képviseli a kuratóriumban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett, az OSZMI által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. A kuratórium tagjai: Radnóti Zsuzsa dramaturg (a Magyar Színházi Társaság képviselője), Kiss József rendező, író (a Magyar Teátrumi Társaság képviselője), Lázár Balázs színművész, költő (a Magyar Művészeti Akadémia képviselője), Szálinger Balázs költő, műfordító (a Magyar Írószövetség képviselője) és Térey János író, költő, műfordító (a Szépírók Társaságának képviselője).

Évi négy író kaphat ösztöndíjat Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Dan Brownsword

A korábbi, 2012 és 2015 között tevékenykedő kuratóriumban még szerepelt a Drámaírói Kerekasztal képviselője is, a Magyar Művészeti Akadémia ugyanakkor eddig nem jelölt kurátort.