Ne csak a kánikula tomboljon, hanem ön is!

Color party, Sziget Fesztivál
Vágólapra másolva!
Most már semmi nem állhat a döglesztő nyár útjába, úgyhogy összegyűjtöttük, milyen dalokkal készülünk felvenni ellene a harcot. A legjobb hét szám közé került szétcsúszott hiphop, amit a legnagyobb forróság idejére szánunk, egy dal a legfelkapottabb angol producer frissen megjelent albumáról is, de jutott a listára egy másfél perces dühös kirohanás is. Kommentben várjuk, hogy ön milyen nyárias dalokat hallott mostanában.
Vágólapra másolva!

Bully - I Remember

Ugyan a szám már március közepén felkerült a netre, a videót pedig május elején mutatták be, én nyárig tartogattam, mert egy ilyen másfél perces kirohanásnál semmi nem lehet élénkítőbb a lusta, hideg és esős tavasz után. A Cloud Nothings 2012-es No Sentimentje óta nem hallottam ilyen nyers, lendületes gitárszámot. Ilyenkor jogosan kerül elő a kérdés, miért kell kétpercesnél hosszabb dalokat írni. Az I Rememberben minden megvan, amit egy kapcsolatról és általában a zajos rockzenéről tudni érdemes. A számot egyébként Steve Albini stúdiójában vették fel.

ASAP Rocky - LSD

A fülledt nyár minden pillanatára tökéletes választás ASAP Rocky nemrég kiadott albumán szereplő LSD, amiben a drog és egy csaj iránti sóvárgást mosnak össze többé-kevésbé trükkösen. Akkor is kiváló háttérzene, amikor az ember kitikkadva fekszik otthon délután, és csak arra van ereje a hőségtől, hogy a tévécsatornákat váltogassa, és akkor is, amikor a buli után kóvályog hazafelé, és a vár alatti alagútnál eszmél rá, hogy eredetileg Zuglóba indult. Az album sajnos nem lett ekkora telitalálat, kábé egy hallgatás van benne.

Emika - My Heart Bleeds Melody

Úgy tűnik, Emika már soha nem fog olyan nyomasztó és sötét számokat játszani, mint a 2011-es első albumán, amit akkor az év legjobbjai közé is választottunk. Ahogy Emika a Clashnek magyarázta, a harmadik album többek között annak az őrületnek is az albuma, ami az egyedüllét miatt tör az emberre. A My Heart Bleeds Melody-ban valahol ott bujkál a reménykedés is, így azokhoz az órákhoz illik majd a legjobban, amikor az ember a vízpart mellett ül, és szakad az eső, vagy amikor már régen elindulna az éjszakába, de a többiek még vacakolnak.

Jamie XX - Obvs

Mielőtt megjelent volna a fiatal angol producer teljes albuma, sokan az I Know There's Gonna Be Good Times-ot kiáltották ki a nyár slágerének. Aztán megérkezett a lemez, rajta az Obvsszal, és legalább két legalább egyértelművé vált: Jamie XX lemeze mégsem olyan király, ahogy előzetesen vártam, de egy tökéletes, bágyadt nyári szám van rajta. Az I Know se volt rossz, de akaratlanul is Kanye West és Jamie Foxx száma ugrott be róla. Az Obvst se lehet őrülten eredetinek tartani, idén mégse született még olyan szám, amire ilyen lazán lehetne felcsapni a napszemüveget.

Florence and the Machine - Delilah

Az lehet, hogy Florence Welsh éppen egy férfi miatt készül bekattanni, mégis úgy szól a dal, mintha egy gospel lenne, amit a felkelő naphoz írtak. Vagy úgy általában a Naphoz. Árad belőle az erő és az életigenlés, aminél nem kell sokkal több a nyári bulihoz. Ha filmzene lenne, akkor erre csúsznának le a gimis srácok az utolsó csöngőszó után az épületben lévő korlátokon, és tárnák ki az iskola kapuját. Több számot is kiadtak már Welsh albumáról, ami Jamie XX-hez hasonlóan kicsit csalódást keltő, de így is mindketten ott lesznek a legjobbakat összegyűjtő év végi listákon.

Herbert - Smart

Elég sok érv szólhatna amellett is, hogy Herbert Smartja nem jó szám. Például erősen emlékeztet a kritikusok által eleinte kedvelt, majd csúnyán hátrahagyott Stereolab egy-két dalára, a fúvósok pedig úgy szólnak, mintha egy Paul Simon számból vágták volna ki őket. Mégis olyan szórakoztató módon áll össze, hogy ezt hallgatva az ember rögtön a tengerparton érezheti magát, ahol mindenki izegmozog körülötte, neki viszont csak azzal kell foglalkoznia, hogy a nap soha ne süssön a szemébe, és hogy mindig legyen valami hideg ital nála.

Gigamesh - The Music

Az amerikai producer a születésnapján rakta ki a számot, hogy mindenki osztozzon az örömében. A Disclosure-től Giorgio Moroderig sokan próbálkoztak idén, hogy összerakják a legtutibb bulislágert, de egyelőre Gigamesh Musicja vezet, ami tök jól idézi meg időnként a korai Daft Punkot és a Stardust 1998-as Music Sounds Better With You-ját, ami nemcsak az évtized egyik legjobb dala volt, hanem minden idők egyik legboldogabb slágere is. Emellett megvan benne az az egyszerűség is, hogy az ember bármilyen szórakozóhelyen önfeledten hadonásszon rá.