Egy pályázó volt, ő lesz a színházigazgató

Seregi Zoltán FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása művész próba rendező SZEMÉLY
Békéscsaba, 2013. október 9. Seregi Zoltán rendező Tennessee Williams Üvegfigurák című színjátékának próbáján a Békéscsabai Jókai Színház Ibsen Stúdiószínházában 2013. október 9-én. A darabot október 11-én mutatják be.
Vágólapra másolva!
Seregi Zoltánt nevezte ki csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának
Vágólapra másolva!

A közgyűlés egyhangúlag, 16 igen szavazattal támogatta az új igazgató kinevezését. A megbízatás 2016. január 1-jétől öt évre szól.

Seregi Zoltán 2012 óta igazgatóhelyettesként dolgozott a színházban Forrás: MTI/Rosta Tibor

Szarvas Péter polgármester hozzászólásában kiemelte: Seregi Zoltán – akinek munkáját a korábbi igazgató, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. jelenlegi vezetője, Fekete Péter is segíti majd – biztosítja a folytonosságot a teátrum életében. Hozzátette,

megújulást nem vár tőle,

meglátása szerint a színház jelenleg is magas színvonalon teljesít, és jó a megítélése.

Seregi Zoltán volt az egyedüli pályázó a posztra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a szakmai bizottság egyhangúlag támogatta a kinevezését.

Pályázatában Seregi Zoltán a nézőszám emelését és a jelenlegi törzsközönség megtartását nevezte legfontosabb feladatának. Fontosnak nevezte, hogy a színházi műsorterv a költségvetéssel egy időben készüljön, és rugalmas produkciós játékrend jöjjön létre.

Seregi Zoltán, Juhász Katalin díszlettervező és Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója Forrás: MTI/Komka Péter

Eszerint az előadásokat, ha lehetséges, más helyszíneken is bemutatnák, társszínházakkal közösen, azonos díszlettel és jelmezzel hoznának létre előadásokat, és vendégelőadásoknak, valamint

A nagyszínpadon évadonként nyolc előadást tervezne, amelyből négy lenne felnőtteknek szóló. Az Ibsen Kamaraszínházban évadonként két-három darabot mutatnának be a világirodalom klasszikusai közül, a Stúdiószínházban pedig kortárs magyar drámaírók műveit állítanák színpadra.

Emellett Seregi Zoltán folytatná az idén indított a Színház házhoz megy elnevezésű rendezvénysorozatot, amely során iskolákban adnának elő egy-egy a kötelező tananyaghoz kapcsolódó darabot, igazi díszletek és kellékek között, mozgószínpadon.

Seregi Zoltán a pályázatban kiemelte: a jövőben is kiemelten fontosnak tartja a 18 éve alapított Színitanház működtetését, és szeretne létrehozni egy önálló tánctagozatot is.

Fekete Péter, a színház korábbi igazgatója a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztosként kinevezte magát a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójává Forrás: MTI/Kallos Bea

Megemlítette a dokumentumban, hogy előkészítő tárgyalások folynak a Kaposvári Egyetem Színházművészeti Tanszékével egy békéscsabai székhelyű kihelyezett tagozat létrehozásáról, valamint egy főiskolai levelező szintű színészképzés helyi beindításról.

Az új igazgató továbbra is részt venne a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál és a Csabai Nyár rendezvénysorozat, valamint a Szarvasi Vízi Színház nyári évadának szervezésében és lebonyolításában.

Tervei között szerepel amatőr színjátszó mozgalmak fesztiváljának, illetve az országos szépkiejtési versenynek a megszervezése Békéscsabán.

Seregi Zoltán jövő év elején irodalmi estek, könyvbemutatók, előadóestek megrendezésére is alkalmas Művész Kávézót tervez nyitni a színház épületének egy részén.

Seregi Zoltán 2012 óta igazgatóhelyettesként dolgozott a színházban, idén augusztus 1-je óta megbízott igazgatóként vezette azt. A teátrum élére azért kellett új igazgatót kinevezni, mert a korábbi vezető, Fekete Péter 2015. július 31-vel mandátumának megszüntetését kérte. Fekete Péter március 1-jétől a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos, december óta, a cirkusz igazgatójának leváltása óta pedig a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója is.