Nemrég együtt sírtak örömükben, most pereskednek

marina
Marina Abramovic a világ talán legismertebb performanszművésze
Vágólapra másolva!
Elmérgesedett a viszony a híres művészpár tagjai között. Pedig nem is olyan régen még annyira örültek egymásnak, hogy sírniuk kellett.
Vágólapra másolva!

A belgrádi születésű Marina Abramović és a német Ulay (valódi nevén Frank Uwe Laysiepen) több mint egy évtizedig voltak alkotó- és élettársak. Ez idő alatt egy sor érdekes műben dolgozták fel kapcsolatukat. Egy emlékezetes performanszban például ketten felhúztak egy íjat egymással szemben, és percekig kifeszítve tartották. A jelenet feszültségét az adja, hogy

ha hibáznak, a nyílvessző átfúródik Abramovićon.

Az AAA-AAA című, 1978-as performanszukban pedig dühösen ordítottak egymás arcába, egészen addig, amíg csak kijött hang a torkukon.

De kapcsolatuk igazi drámaiságát akkor ismerte meg a világ, amikor egy róluk készült videó a legcukibb kiscicás felvételeket megszégyenítő sebeséggel terjedt el a YouTube-on.

Történt ugyanis, hogy Abramović éppen a New York-i MoMA-ban állított ki, pontosabban állította ki saját magát. A művész jelen van című kiállítás abból állt, hogy Abramović egy székben ült a múzeum nyitvatartási idejében, és a látogatók leülhettek vele szembe, és belenézhettek a nagy művész szemébe.

Marina Abramovic a világ talán legismertebb performanszművésze Forrás: Wikimedia

Egy nap Ulay is a MoMA felé vette az irányt, és állítólag váratlanul, meglepetésszerűen leült Abramović-csal szemben.

Ami ez után történt, azt soha nem találnád ki,

mondhatnánk bulvárosan, de nyugodtan mondhatjuk is, hiszen a kedves olvasó nagy valószínűséggel úgyis megnézi a videót. Tehát a nagy művész nagy szemének sarkából egy kis könnycsepp indult el lefelé.

Aztán az egymást rég nem látott régi szerelmesek megfogták egymás kezét.

Nos, ha megkönnyeztük a szerelmesek egymásra találását, akkor különösen fájdalmas a hír, hogy Ulay most beperli volt szerelmét, méghozzá azért, mert szerinte lenyúlta közös munkáikat. Ulay azt állítja, a művésznő megszegte egy 1999-ben kötött megállapodásukat, amikor bizonyos galériák számára a sajátjaként tüntette fel a közös munkákat.

Ráadásul 16 év alatt csak négyszer fizetett Ulaynak,

és a férfi szerint jóval kevesebbet, mint ami megillette volna, írja a Guardian. Abramović ügyvédjén keresztül tagadta a vádakat, amelyek szerinte csak azért fogalmazódtak meg, hogy lejárassák.

Hihetnénk azt is, mindez csak a művészpáros egy újabb performansza, de minden jel arra mutat, hogy erről egyáltalán nincs szó.