Jó ideje az űrben kering Picasso kollégája

scott kelly
Scott Kelly március óta tartózkodik az űrben
Vágólapra másolva!
Nincs nála magányosabb művész a Földön. Ja, nem, az univerzumban.
Vágólapra másolva!

Vagy csak a Naprendszerben, abba a kérdésbe most ne menjünk bele, hogy vannak-e az univerzumban értelmes lények az emberen kívül, és ha vannak, akkor milyen gyakran hoznak létre műalkotásokat. Tudnak vajon festeni? És fotózni?

Scott Kelly március óta tartózkodik az űrben Forrás: Robert Markowitz

Jelenlegi tudásunk szerint nincsenek, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük:

Scott Kelly a legmagányosabb művész az egész univerzumban.

Ott csücsül az űrben, egy szűkös konzervdobozban, amit úgy hívunk, hogy Nemzetközi Űrállomás. Csücsül és kering a Föld körül több mint 220 napja.

Szerelgeti a járgányt, beszél néha a Földiekkel, űrsétákra jár.

Gyönyörködik a bolygónkban és elmélkedik a létezés értelmén.

Ez utóbbit onnan tudom, hogy Scott Kellynek van egy hobbija odafönt. Fotózza a Földet és az űrt, a képeket pedig felnyomja Instagramra. Majdnem félmillióan követik.

Tevékenységét ő maga művészetként határozza meg: a képeket az EarthArt, vagyis

Földművészet hashtaggel látja el.

De tényleg művész lenne az 51 éves asztronauta?

Naná. Megítélésünk szerint akkora művész, mint a ház. Elég csak rápillantani a képeire.

Lehet, hogy az űrbe küldött óriási teleszkópok képei nagyobb felbontásúak és messzebb látnak, de semmi közük a művészethez, mert egy gép készíti őket, tudományos céllal. Kelly kapitány viszont önmaga és Instagram-követői szórakoztatására készíti páratlan képeit.

Egyszerűen megosztja saját, egyéni nézőpontját a világról. Bátor kompozíciókat és merész beállításokat használ, különleges színeket és textúrákat mutat meg, hozzáadja a világhoz a saját kreativitását. Nem tudományos, hanem pusztán esztétikai célzattal:

nem akar semmi mást, csak elkápráztatni és elgondolkodtatni a kék bolygó lakóit.

Scott Kelly amúgy nemcsak fotózásban utazik, hanem performanszokban is. Az asztronauta az alábbi pár másodperces etüddel üdvözölte a Földieket Halloween alkalmából és kívánt biztonságos ünneplést mindenkinek odalent. Felhívnánk a figyelmet a páratlan zenehasználatra és a maszkos szörny kísérteties mozgására.