Tudta nélkül adták el az erdélyi szobrász alkotását

bartha ernő
Vágólapra másolva!
Árverésen értékesítették Londonban 2014 nyarán Bartha Ernő erdélyi képzőművész egyik szénaszobrát, ami a 2012-es olimpiai játékokkal egy időben tartott kulturális olimpiára érkezett a brit fővárosba. Az adásvételről viszont elfelejtették értesíteni a művészt, aki az alkotás tulajdonosa.
Vágólapra másolva!
Bartha Ernő az Időspirállal Forrás: youtube

A művész a Román Kulturális Intézet által meghirdetett pályázat nyerteseként három szénából készült térplasztikáját vihette el 2012-ben a brit fővárosba. Az Időspirál című munkáját a londoni Pleasure Gardenben állították fel, de

a parkot 2012-ben még az olimpia előtt bezárták.

A monumentális méretű alkotások a művész tulajdonában vannak, ezeket csupán másfél évre bocsátotta az intézet rendelkezésére. Bartha Ernő július 18-án zarándokútra indult magyarfenesi birtokáról, hogy több mint 2000 kilométert gyalogoljon a művészetért, a szabadságért és az igazságért, hogy Londonba érve rendezze térplasztikái sorsát.

Barthát szerdán fogadták a londoni Román Kulturális Intézetben. Itt tudta meg, hogy az intézet csupán szóbeli megállapodás alapján adta át az Időspirált a Pleasure Gardent működtető társaságnak. Ekkor értesült arról is, hogy a társaság csődje után elárverezték a parkban található értékeket, köztük az Időspirált is.

A művész egyelőre a jogászokkal tanácskozik a további lépésekről.

Csupán annyit sikerült kiderítenie, hogy a mű magánkézbe került,

de hozzátette, hogy a kulturális intézet legalább segítséget ígért az ügy rendezéséhez.