Ékszert készíttetnek elhunyt szeretteik hamvaiból

üvegékszer hamvak
Gyorsan rájött a művész, hogy erre van igény
Vágólapra másolva!
Egyre népszerűbb az az ékszerkészítő, aki emberi hamvak felhasználásval készít ékszereket, dísztárgyakat az elhunyt szerettei megrendelésére. "Tartsd közel a szívedhez a szeretteidet" - áll a Grateful Glass honlapján.
Vágólapra másolva!

A Grateful Glass-t 2012-ben indította a 31 éves Matthew Olian. Mindenféle üvegékszert készítenek: gyűrűket, nyakba akasztós medálokat – köztük olyanokat is, amikhez emberi hamvakat használnak fel.

Az első ilyen ékszert megrendelésre készítette el, ő maga korábban nem gondolt ilyesmire. De azonnal meglátta benne a lehetőséget.

- mondta az ékszerész. Ekkor értette meg, hogy az ilyen ékszerekre lenne igény az elhunyt hozzátartozói részéről.

Nagymamája hamvaiból készültek a mintadarabokat

Oliannak mintadarabokra volt szüksége a vállalkozás elindításához. Ekkoriban lett beteg nagymamája, akinek az volt a kérése, hogy halála után hamvasszák el.

Gyorsan rájött a művész, hogy erre van igény Forrás: Facebook / Grateful Glass

"Az összes mintaékszert az ő hamvaiból készítettem" - mondta Olian a Business Insidernek.

A folyamat úgy indul, hogy Olian megkapja a hamvakat a megrendelőtől. Ez főleg csontokból származik. Majd összekeveri olvasztott üveggel, minden ékszernél más arányban és más technikával.

Így néznek ki az ékszerek Forrás: Grateful Glass / http://gratefulglass.com/

Állítása szerint az évek alatt tökéletesítette a módszert, ami a legszebb formában használja fel a hamvakat. "A hamvak eltérő kémiai összetétele miatt máshogy reagálnak az üvegre minden alkalommal, így eltérő minták, néha eltérő színek jönnek létre".

Üvegből és hamvak felhasználásával készült emlékgömb Forrás: Grateful Glass / gratefulglass.com

Így akarnak emlékezni

Olian házi kedvencekből is készít ilyen üvegtárgyakat, ékszereket. A megrendelők közel fele elhunyt kutyája vagy macskája hamvaiból szeretne ilyen üveg emléktárgyat készíttetni.

Olian napi rendszerességgel kap megrendeléseket és a világ minden pontjára küld ki csomagokat. A tárgyak közel ötvenezer és bő százezer forintnak megfelelő összegek között mozognak, de egyedi kérések esetén az ár ennek a többszöröse is lehet.