A merénylet túlélői tiltakoznak a Breivik-kiállítás ellen

breivik
Self confessed mass murderer Anders Behring Breivik raises his fist in a right wing salute after being sentenced to 21 years in prison, in court room 250 at Oslo District Court on August 24, 2012. An Oslo court today found Anders Behring Breivik guilty of "acts of terror" and sentenced him to 21 years in prison for his killing spree last year that left 77 people dead. Breivik today dismissed his sentence of 21 years in jail by declaring the Oslo court "illegitimate", but also said he would not appeal the sentence. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A támadás túlélőit képviselő ügyvéd szerint hibát követ el a norvég kormány, amikor Anders Behring Breivik tárgyaiból állít össze kiállítást. A szélsőjobboldali terrorista 2011 nyarán 77 embert gyilkolt meg.
Vágólapra másolva!

A kormány július 22-én, a támadás évfordulóján akarja megnyitni a nagyközönség előtt a Norvégiát megdöbbentő események emlékeit bemutató tárlatot, amin többek között a Breivik által felrobbantott gépkocsi roncsai, a rendőregyenruha és a hamis igazolványa is látható lesz.

Inkább bűnügyi múzeumba valók

Küldjék inkább ezeket a tárgyakat a trondheimi bűnügyi múzeumba" – írta Twitter-üzenetében John Christian Elden ügyvéd, aki a perben 115 embert képvisel.

Breivik, aki állítása szerint a multikulturalizmust vette célba, pokolgépet robbantott a kormány székházánál Oslóban, majd Utoya szigetén egy baloldali ifjúsági tábor lakóira nyitott tüzet. A férfit még aznap őrizetbe vették, jelenleg a maximálisan kiszabható 21 éves börtönbüntetését tölti, amely meghosszabbítható, ha a hatóságok úgy ítélik meg, hogy veszélyes a társadalomra.

Anders Behring Breivik az ítélethirdetés után Forrás: AFP/Odd Andersen

Szélsőjobbos zarándokhellyé válhat

Anders Skyrud Danielsen norvég zöldpárti aktivista a Twitteren aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tájékoztató központ a szélsőjobb zarándokhelyévé válhat, és ezáltal hozzájárulhat ahhoz, hogy

A kiállítás szervezői szeretnék megdöbbenti a nagyközönséget, ugyanúgy, mint amikor a súlyos bizonyítékokkal szembesítették a tárgyaláson a merénylőt.

Azt mutatja be, ami megtörtént

"Mindenki számára, aki túlélte 2011. július 22-ét, ez a nap és a tragikus események ma is sajgó sebet jelentenek, de túl kell lépnünk történelmünk e fájdalmas szakaszán. A központ azt mutatja be, ami megtörtént" – magyarázta Jan Tore Sanner önkormányzati és államreformügyi miniszter a norvég napilapnak.

A fővárostól mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő Utoya szigetén július 22-én emlékművet emelnek az áldozatoknak, akiknek a többsége még húsz éves sem volt.

Az egyik emlékhely látványterve. A kettévágott földnyelv koncepcióját egy svéd művész, Jonas Dahlberg tervezte meg Forrás: Jonas Dahlberg, KORO.