Őrizetbe vették a tömeggyilkos Breivik egyik követőjét

Vágólapra másolva!
Egy "négervadász" álnéven twitterező, a tömeggyilkos Anders Behring Breivik tetteit helyeslő norvég férfit őrizetbe vett, majd házkutatás után szabadon engedett a norvég rendőrség. Három évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

Rasszista Twitter-üzenetek miatt ideiglenesen őrizetbe vették a börtönbüntetését töltő szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Behring Breivik egyik követőjét – közölte hétfőn a norvég rendőrség.

A férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, NegerJeger (norvégul: négervadász) álnéven tette közzé üzeneteit a közösségi oldalon, és profilképén egy páncélba öltözött, rajzolt Breivik-figura látható, amint éppen színes bőrűekre, köztük gyermekekre lő. A rajz felett a következő felirat olvasható: "A nem fehérek miatt népesedik túl a bolygó."

Norvég források szerint a húszas éveiben járó fiatalember üzeneteiben támogatta Breivik multikulturalizmus ellen meghirdetett harcát, amelynek nevében a norvég férfi 2011 nyarán 77 ember életét oltotta ki Oslóban, illetve a közeli Utoya nevű szigeten. A rendőrség közölte, hogy a rasszista tartalmú üzenetek már nem érhetők el nyilvánosan.

A hatóságok egy feljelentés alapján pénteken vették őrizetbe a férfit, lakásában a rendőrök elektronikus adathordozókat foglaltak le. Szombaton szabadlábra helyezték, de a nyomozás folytatódik.

Ha vádat emelnek ellene, és bebizonyosodik a rasszista gyűlöletre uszítás ténye vagy az üzenetek diszkriminatív jellege, a férfit pénzbírságra és akár három év börtönre is ítélhetik.

Breiviket tavaly augusztusban a lehető legsúlyosabb büntetésre, 21 év börtönre ítélték.