Saját pályázatain nyert 10 milliót

Pesti Magyar Színház
Budapest, 2014. szeptember 30. Megemlékezők a Pesti Magyar Színház előtt 2014. szeptember 30-án, ahol a szeptember 13-án elhunyt Kossuth-díjas színművészre, a nemzet színészére emlékeztek kollégái, tanítványai, barátai a Hevesi Sándor téren. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Zalán János a Pesti Magyar Színház igazgatója, egyben az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának elnöke. Ezért tűnhet kissé visszatetszőnek, hogy a kulturális alap legújabb pályázatán csaknem minden színházi kategóriában nyert az általa vezetett intézmény.
Vágólapra másolva!

Összesen 9,9 millió forintot ítélt meg az NKA a Pesti Magyar Színháznak, amely a hat kiírt színházi altémából ötben sikeresen pályázott, szinte minden esetben a legnagyobb támogatást zsebelve be a pályázók közül.

A Pesti Magyar Színház csaknem 10 millió forintot nyert Forrás: MTI/Soós Lajos

A Magyar Narancs figyelt fel az egybeesésre, hogy a testület elnöke épp az a Zalán János, aki januárban váltotta Őze Áront a Pesti Magyar Színház igazgatói székében. A Zalán által elnökölt testület

  • új produkciókra 3 millió,
  • forgalmazásra 2 millió,
  • koprodukcióban létrehozott új előadásra 3,5 fél millió (közösen a soproni Petőfi Színházzal),
  • kihívásokkal élők színházi programjaira 400 ezer,
  • színházi nevelésre pedig 1 millió forintot ítélt meg az általa igazgatott színháznak.

Jogilag nem tiltott

A külföldi társulatok, művészek fogadására kiírt kategóriában nem indult, így érthetően nem is nyert a színház. Jogilag nem tiltott, hogy egy igazgató induljon a saját kollégiuma által kiírt pályázaton, sokak szerint mégis visszatetszőek az ehhez hasonló esetek.

Az NKA szabályai szerint, ha fennáll az összeférhetetlenség, akkor az illető kurátor nem vehet részt a pályázatról történő szavazáson, de könnyen belátható, hogy az elnök személye még távollétében is hatással lehet az eredményre.

Zalán János 2013 decemberében lett az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégium miniszteri hatáskörben kinevezett elnöke. A Magyar Színházi Társaság ezt követően tiltakozott az NKA-kuratóriumok egyoldalú, szakmaiatlan összeállítása ellen.