Vágólapra másolva!
Nem tudjuk megjósolni, hogy a Violetta főszereplőjének, Martina Stoasselnek milyen zenei vagy éppen bulvárkarrierje lesz, de sorra vettünk néhány tinisztárt, akik szintén egy-egy Disney-sorozatban kezdték popkarrierjüket. 
Vágólapra másolva!

A Disney Channel bár sokszor és sokat próbálkozik, nem minden televíziós sorozata lesz sikeres. A harmadik évadjánál járó gyerek-szappanopera, a Violetta viszont képes volt olyan népszerűségre szert tenni, mint a Hannah Montana vagy a High School Musical. A 15 nyelvre lefordított sorozat több mint 40 millió nézőt vonzott 2014 áprilisa és júniusa között, így a 6-14 éves lányok első számú kedvencévé vált Miley Cyrus óta.

Ezen sorozatok volt, vagy még jelenlegi szereplői mára már többszörös platinalemezes sztárok. A Violetta több mint 350 milliós YouTube-nézettsége pedig több országban még Justin Bieberét is meghaladja, például Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban. Mindemellett kasszasikert hoznak a filmvásznon is, 2008-ban Amerikában, a High School Musical 3. része 42 millió dolláros bevételével megfosztotta a Mamma Mia!-t minden idők legerősebben nyitó musicaljétől.

Violetta idén augusztusban három koncertet ad a Budapest Sportarénában. Forrás: Live Nation

Visszatérve Violettához, melynek az első koncertturnéja, a Violetta In Concert, Paraguayban, Asunciónban indult 2013 szeptemberében, Európában összesen 62 fellépést tartott Spanyolország, Olaszország és Franciaország 15 városában. A turné keretében összesen közel egymillió jegy kelt el, amely több mint 200 előadást jelentett 12 különböző országban. A Violetta Live Magyarországon, a már telt házas esti előadás mellett még kétszer lesz látható a Budapest Sportarénában.

Miley Cyrus – Hannah Montana

A Hannah Montana talán a Disney Channel egyik legsikeresebb sorozata volt, aminek 2011-ben adták az utolsó részét. A címszereplőt alakító Miley Cyrus azóta felnőtt, és az elmúlt években mindent megtett, hogy levetkőzze magáról a bájos tinisztárságot. Koncertjein és klipjeiben is általában hiányos öltözékben vagy meztelenül vonagló énekesnő, kétségkívül tehetséges.

Miley mindent megtett, hogy levetkőzze magáról a bájos tinisztárságot. Forrás: Instagram/Miley Cyrus

Sok zenei díjra jelölték, és volt amit be is zsebelt ezek közül. A We Can’t Stop videoklipje Vevo-rekordot döntött, 24 órán belül 10,7 millió kattintást hozott. 2014-ben a Wrecking Ball című dalához készült klip az MTV Video Music Awardson elnyerte az év videója címet. A klipet az erotikus fotóiról elhíresült Terry Richardson rendezte. Nekünk mégsem nyerte el a tetszésünket a váltás. Miley Cyrus a hangsúlyt a külsőségekre helyezte, és nem a zenére. Pedig Lady Gagánál már láthattuk, hogy igenis tud működni a kettő együtt.

Selena Gomez – Varázslók a Waverly helyből

Mielőtt főszerepet kapott volna, több Disney-sorozatban vendégszerepelt, köztük a Hannah Montaná-ban, a Jonas Brothers-ben, illetve a Zack és Cody élete című sorozatokban. Justin Bieber egykori barátnője azóta is ingázik a zene- és a filmipar között.

Forrás: AFP

2008 és 2012 között a Selena Gomez & The Scene együttes énekesnője volt. A banda 3 albumot is kiadott, mi most az utolsó lemezükről, a When The Sun Goes Down-ról választottunk egy dalt. Ha netán elfelejtetted volna, hogyan kell pe-pe-pét dúdolni, most emlékeztetünk rá.

Vanessa Hudgens – High School Musical

A High School Musical szintén egy tévésorozatból nőtte ki magát mozifilmmé, később pedig koncertturnévá. A főszereplőt alakító Vanesse Hudgens is megpróbálkozott a popkarrierrel, két albuma is megjelent, először 2006-ban adott ki lemezt V címmel, majd 2008 az Identified-ot, ami pozitív kritikát kapott a zenekritikusoktól. A Sneakernight című dala a 88. helyet szerezte meg a Billboard top 100-as listáján. Vanessát azóta inkább a mozifilmekben látjuk, színészi tehetségét igyekszik inkább kamatoztatni.

Vanessa Hudgens azóta számtalan filmben feltűnik. Forrás: AFP

Demi Lovato – Camp Rock

Demi szintén több Disney Channel-filmnek és sorozatnak volt a főszereplője. Nem kezdjük el felsorolni, inkább popzenei tevékenységére koncentrálunk. Első stúdióalbuma, a Don’t Forget 2008-ban jelent meg, a dalok nagy részét a Jonas Brothers együttes szerezte. Az album rögtön a második helyen debütált a Billboard 200-on, míg további lemezei is előkelő helyet szereztek.

Demi Lovato a Frozen című animációs betétdal miatt igen felkapott lett. Forrás: AFP/Alexander Tamargo

A fiatal énekesnő 2012-ben belekóstolt egy másik televíziós műsorba is, Simon Cowell mellett mentorként foglalt helyet az amerikai X-Faktor második évadjában. Demi legsikeresebb húzása a Frozen - magyarul Jégvarázs - című Disney animációs film betétdala, a Let it Go, ami 2013-ban a legjobb betétdal kategóriában nyerte el az Oscar-díjat. Érdekesség, hogy a dal spanyol változatát Martina Stoessel, a Violetta címszereplője énekelte el.

Jonas Brothers – Jonas

A fiúkat sem hagyjuk ki rövidke listánkból. A Jonas című sorozat csupán két évadot élt meg, de a testvérek több Disney-sorozatban vendégszerepeltek, például a Hannah Montaná-ban, illetve a Camp Rock zenés filmben is Demi Lovato oldalán. A zenekar karrierje szólóprojektként indult, az egyik testvér, Nick kezdett el már gyerekként a Broadwayen szerepelni. Később a Columbia Records fedezte fel őket, és meglátva bennük a lehetőséget, inkább fiúbandaként szerződtette őket.

Forrás: AFP/Mark Davis

A testvérek 17 millió albumot adtak el világszerte, ők voltak a legfiatalabb együttes, aki a Rolling Stone magazin címlapjára kerültek. Felléptek a Fehér Házban is, ahol a nemzeti himnuszt énekelték el. Az ötödik albumuk kiadása előtt azonban feloszlottak, és azóta külön utakon folytatják. Egy South Park-epizóddal emlékezünk meg az együttesről, amit ide kattintva nézhet meg.

Aztán folytathatnánk még a sort Justin Timberlake-kel, aki valószínűleg szintén nem bánja a Disney-csatornás kezdeti lépéseket. Nem úgy, mint Britney. Bár az egész világ első sorból nézhette végig a felemelkedését, majd a mélyrepülését, azért a háttérben dolgozó stáb életben tartotta és tartja is a produkciót, annak ellenére, hogy Britney bájos személyisége már rég eltűnt belőle. Nem maradt más, mint egy brand, amit életben tartanak, miközben a valódi ember már nincs mögötte.