Dalverseny vagy tehetségkutató? - 3. rész

A Dal
Budapest, 2014. december 8. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogató show-ja, A Dal 2015 első tíz elődöntős produkciójának bemutatója a budapesti Akvárium Klubban 2014. december 8-án. Jobbról-balra: Szipszer Szabolcs és Kenyeres András, a Karmapolis együttes tagjai, Hrutka Róbert zeneszerző és Tóth Vera énekesnő, Péter Barbi énekesnő és Tóth G. Zoltán zeneszerő, Dallos-Nyers Boglárka, Szécsi Böbe és Szécsi Saci énekesnők, valamint az MDC és a Spoon együttes tagjai. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Folytatjuk és egyelőre be is fejezzük eurovíziós esélylatolgatásunkat.
Vágólapra másolva!

Hatalmas sajtófelhajtás mellett bejelentették a 30 eurovíziós versenyzőt. És a hangsúly tényleg a versenyzőkön, a neveken van. A dalok nagy részét továbbra sem lehet meghallgatni teljes egészében, ez pedig nekünk azt mutatja, hogy nem a zene, a dal játssza a főszerepet a dalversenyben. Az első 10 dalról itt írtunk, a második 10 dalról itt olvashattok, most pedig jöjjön az utolsó harmad.

1. Szabó Ádám

A tehetséges harmónikást 2011-ben ismerhette meg az ország az RTL klub Csillag születik című műsorában, holott Ádám már előtte számtalan nívós zenei díjat begyűjtött igazi virtuóz harmonikajátékával. 2012-ben azonban mindenki meglepetésére énekesként bukkant fel A dal legjobb 30 előadója között, amit a következő évben egy X-Faktor-szereplés követett. A még mindig csak 22 éves tehetség, annak ellenére, hogy sokkal jobban csodáljuk, amikor harmonikázik, egyre jobban meggyőz minket a hangjával is. A baj csak az, hogy A dalba nevezett dala, a Give Me Your Love annyira átlagos, hogy még a hasonló előadók mezőnyéből is kilóg. Reméljük, legközelebb egy jobb dalt hallhatunk tőle!

2. New Level Empire

A zenekar tavaly már próbálkozott, és a legjobb négy közé is jutott. A rádiók azóta is játsszák a számukat, és szinte az összes hazai fesztiválon bemutatkoztak. Rá is fért a csapatra, mert januárban hiába hoztak egy ütős dalt, a színpadi rutin még hiányzott a frontemberből, Zolából. Idén már minden bizonnyal egy sokkal rutinosabb énekest látunk. Homelight című versenydaluk igazán fülbemászóra sikeredett, ha a kijutniuk nem is sikerül Bécsbe, ez a dal is biztosan a rádiók kedvence lesz.

3. Leander Rising

Idén a Leander Rising lesz az abszolút kakkuktojás a felhozatalban, amit tavaly a Depresszió zenekar képviselt. A Köteles Leander vezette zenekar ugyanis erős, skandináv hatású metálriffjeivel, populáris betétjeivel teljes mértékben kilóg a mezőnyből. A Lőjetek fel című dal is pont ilyen, és a műfaj kedvelőinek nem okoz csalódást. Amit még érdemes tudni, hogy az idei A dal egyetlen metálzenekara sem „celebszűz”, hiszen az egyébként kivállóan gitározó Vörös Attila, az Éjjel-nappal Budapest című sorozatban alakítja Somlai Dávid karakterét. A Leander Risingnak ez pedig jó darabig segíthet is a továbbjutásban.

4. Gájer Bálint

Folytassuk ismét egy tehetségkutatós versenyzővel. Gájer Bálint 2013-ban második lett a The Voice műsorban. A Fonogram-díjas énekes a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett dzsessz-ének-előadóművész diplomát. A legelegánsabb zenész a That’s How It Goes dallal jutott a legjobb harminc közé, a dal szövegírója pedig az a Johnny K. Palmer, aki többek közt Wolf Kati Szerelem, miért múlsz című számának dalszövegét is írta. Az énekes egyébként kommentálta a dalrészletet a műsor Facebook-oldalán, és azt írta, nem trendi zenét akart készíteni, hanem azt akarta megmutatni, ő milyen zenét szeret. Akik szívesen hallgatnak dzsesszt, és szeretik a swingdalokat, azok nem fognak csalódni.

5. Other Planet

A rövidke dalrészlet alapján is merjük azt mondani, hogy az egyik kedvencünk az idei felhozatalból. Az eredetileg 4 főből álló, Ajka közeléből származó magyarpolányi zenekar sem ma kezdte a pályát. Első anyaguk már 4 éves, és azóta számtalan dal összegyűlt az online felületeiken. A legjobb 30 előadó közé jutás azonban sokat lökhet majd a zenekar ismertségén. Az Other Planet ügyesen vegyíti a legnagyobb nyugati pop-rock zenekarok eszköztárait. Az Untold Story versenydaluk egy kicsit olyan, mintha egybegyúrták volna Coldplay Clocks című dalát Chris Isaak énekstílusával. A lezárás pedig határozottan Chris Martinra vagy éppen az egykori U2-ra emlékeztet. Az együttes anyagát böngészve a nevezett dalnál jobbakat is találtunk, pedig ezt is kifejezetten kellemes hallgatni. Kiváncsian várjuk őket a műsorban.

6. Keresztes Ildikó

Az érett, technikás rockhanggal rendelkező énekesnőt tényleg senkinek sem kell bemutatni. Az eurovíziós dalversenynek azonban ő sem először fut neki. Az egykori X-Faktor-zsűritag most korábbi mentoráltjaival verseng, pontosabban nem ő, hanem a nevezett dala. A Hazám hazád lehet című dal előadásán biztos nem találunk majd fogást, és az is biztos, hogy az üzenetet is tökéletesen meg tudja majd személyesíteni a színpadon, de ettől még - szerintünk - nem jut be a végső döntőbe.

7. Magyar Bori

Magyar Bori nem kis zenei előképzettséggel rendelkező énekesnő. Több mint négy évig a Besh o droM együttes tagja volt, amit a világzene kedvelőinek nem kell bemutatni. Bori abszolút otthon van népzenei műfajokban, és három hangszeren is játszik: gitár, zongora és klarinét. Mindezek után az eurovíziós dala a Lead Me To Heaven egy totális hasba ütés, amivel beállt a többiek közé a jó hosszú sorba. A dal alatt végig egyfajta várakozás fogott el, hogy megcsillant valamit régi önmagából és így legalább történne is valami, de nem. Ehelyett ezerszer hallott diszkós popkliséket lő el, annak ellenére, hogy minden megvan benne ahhoz, hogy ebből valami több és legfőképp más legyen.

8. Oláh Gergő

Az X-Faktor győztese 2013-ban adta ki első saját minialbumát. A Tükör előtt című dal arról szól, hogy bárhova is születik az ember, bárhonnan is indul, nincs olyan szabály, nincs olyan ember, ami vagy aki megakadályozhatná abban, hogy beteljesítse az álmait. Vagyis a mondanivaló voltaképp ugyanaz, mint a Törj ki a csenből esetében. A szöveg jó, a zenéért viszont nem rajongunk. Oláh Gergőnek viszont sokat segíthet itt is, csakúgy, mint az X-Faktorban, hogy a nézők imádják az ilyen emberi történeteket, és szavazni is ez alapján szavaznak elsősorban. Ez persze nem baj egy tehetségkutató versenyben, mert különben nem ismerhetnénk Rúzsa Magdit, Caramelt és például James Arthurt sem.

De egy dalversenyben már nem az emberi sorsé a főszerep, hanem a dalé, ez pedig nem egy erős dal, nem különleges, és a mezőnyből sem tűnik ki semmivel.

9. Passed

A négytagú zenekar nemcsak, hogy az idei A dal legfiatalabb formációja, de egyben a legkülönlegesebb is. A 2014 nyarán alakult zenekar olyan zenészekből áll, mint a Nizalowski testvérek, Dorottya és Fanni, akik több mint 10 éve játszanak hárfán, és elsődleges célkitűzésük a hangszer népszerűsítése a mai könnyűzenében. Ez pedig egy igen nemes és nehéz feladat a mai popkultúrában. A Passed zenei alapjait szintén két kiválló zenész, Szabó Levente (zongora) és Godszák Dávid (gitár, basszusgitár) nyújták, akik egyben producerek is. A Mesmerize című dalukhoz pedig nem akármilyen zenei alapot raktak össze, ami jó értelembe véve is nagyon mai, és minden bizonnyal messze kitűnik a mezőnyből. Zenéjükre igen erős hatással lehet a dán MØ világa, hiszen egy az egyben olyan érzés, mintha azt hallgatnánk egy kis Clean Bandittel fűszerezve. Ez talán nem is baj, hiszen egy fiatal formáció pont innen tud nyitni és fejlődni, hogy megtalálja a rá jellemző egyéni hangzásvilágát.

10. Dér Heni

A volt megasztáros tavaly lépett ki a Sugarloaf együttesből, és az eurovízión már az idén is szólóban indult. Az Ég veled videója elérte a hárommilliós nézettséget a YouTube-on, a versenyből azonban kiesett a középdöntőben. Az énekesnő, aki a magyarországi amerikai futtballdöntők egyik állandó fellépője, az Ébresztő című dallal indul a versenyen. Heni hangja kétségkívül ütős, a dal már kevésbé, minket nem győzött meg.