A meztelen vagy a bajszos Mona Lisa igézőbb?

MonaDali gif
Vágólapra másolva!
Leonardo da Vinci 16. század elején készült remekművét a világ legismertebb, leggyakrabban felkeresett és a legtöbbet parodizált képzőművészeti alkotásának tartják. Fernando del Giocondo felesége, Lisa manapság már képeslapok és bögrék millióiról köszön vissza, énekelt már róla Britney Spears és Nat King Cole. Mona Lisa visszafordíthatatlanul a tömegkultúra része lett.
Vágólapra másolva!

Bár replikációk már a Leonardo idejében is készültek róla, azóta Marcel Duchamp, Salvador Dalí, Andy Warhol és Banksy is elkészítette saját verzióját, sokszor parodizálva a művet vagy kifigurázva a festményhez kapcsolódó anekdotákat, rejtélyes történeteket.

A meztelen Mona Lisa sztorija

Salai festménye, a Mona Vanna Forrás: Wikipedia

Ilyen titokzatos eset például a pucér Mona Lisa sztorija. Két Leonardo korabeli aktfestmény mutat jelentős hasonlóságokat a Mona Lisával. Az egyiket többen magának Leonardónak tulajdonítják, mások szerint Leonardo követői közül festhette valaki.

Annyi biztos, hogy a képet egy olyan magánkönyvtárban találták, ami több hiteles Leonardo-festmény birtokosáé, Napóleon nagybácsiáé volt. Bár az arc csak távolról hasonlít Mona Lisáéra, a kompozíció és a háttérelemek egyértelműen felidézik a festményt.

Leonardo egyik tanítványa, segédje, modellje, Andrea Salai is készített egy saját meztelen Mona Lisa-verziót, Mona Vanna címmel. Egyes szakértők szerint Salait egy Leonardo által festett meztelen Mona Lisa-verzió iheletett meg, ami viszont azóta elveszhetett. Más kutatók egyenesen azt állították, hogy Salai ült modellt Leonardónak a Mona Lisához, ám ezt a Louvre szakértői spekulációnak minősítették.

Jó segge van

A 20. századi feldolgozások sorát Marcel Duchamp nyitotta meg. A readymade-jeiről, vagyis talált tárgyairól, elsősorban A forrás című szoborról (mármint piszoárról) ismert avantgárd művész nem sokat adott hozzá az eredeti festményhez, de az a kevés lényegre törő volt: felpöndörődő bajuszkát és formás kecskeszakállat rajzolt egy Mona Lisa-képeslapra.

Salvador Dalí munkája. Forrás: AFP

A bonylultnak hangzó cím - L.H.O.O.Q. - is egy pofátlan blöff. Egy francia mondatra utal (Elle a chaud au cul), aminek jelentése:

Salvador Dalí 1964-ben készítette el saját verzióját, amiben szintén az arcszőrzeté volt a főszerep, de a szürrealista művész nem egyszerűen szakállat rajzolt a képre, hanem önmagát festette meg Mona Lisaként - ikonikus, hosszú, égnek meredő bajuszával együtt.

Mona Lisák futószalagon

A hatvanas években szinte futószalagon érkeztek a Mona Lisa-átértelmezések. A pop art pápája, Andy Warhol mindjár három szitanyomatot készített, Mona Lisa (kétszer), Négy Mona Lisa, illetve Harminc az jobb, mint az egy címmel. Szintén a hatvanas évek első felében festette meg Fernando Botero a Mona Lisát, természetesen a rá jellemző kerekded idomokkal.

Nick Walker munkája. Forrás: artofthestate

A belga szürrealista művész, René Magritte La Joconde című festményéről - ami az eredeti Mona Lisa neve franciául -, már az emberi alak is hiányzik. A kép témája így egyenesen az lesz, hogy a Mona Lisa tömeges ismertsége hogyan teszi láthatatlanná az eredeti művet.

A nyolcvanas évek legjelentősebb Mona Lisa-átdolgozását az amerikai graffitiszcénából indult Jean-Micheal Basquiat jegyzi, míg 1993-ban Lennie Mace golyóstollművész rajzolt egy képet Mona a'la Mace címmel - a tettel egy tollmárkát reklámozva.

A legutóbbi ismertebb átértelmezést a brit köztéri művész, Banksy készítette: a stencilen Mona Lisa vállán rakétavető pihen. A Banksyre nagy hatást gyakorló bristoli utcai művész, Nick Walker is felfújta a falra a maga Mona Lisáját, viccesen válaszolva Duchamp észrevételére Mona Lisa fenekéről.