Ezek a dalok lesznek a ma esti Sztárban sztár döntőben

Israel "IZ" Kamakawiwoʻole
Israel "IZ" Kamakawiwo‘ole
Vágólapra másolva!
Olyan előadókat választottak a döntőre a műsor készítői, akiknek a slágereit különösebb gondolkodás nélkül bárki azonnal tudja, így egyáltalán nem nehéz megjósolni miket hallhatunk ma este.
Vágólapra másolva!

Demis Roussos

A legsikeresebb görög énekes, a 70-es évek kiemelkedő popikonja, aki az Aphrodite’s Child nevű zenekarával indult 1968-ban. A magyar zenei értékrend szerint hajlamosak vagyunk alulértékelni, köszönhetően Zámbó Jimmy remek feldolgozásainak. Dalait az egész világ ismeri, a kezdeti éveiben Vangelisszel közösen kezdték a pályát, aki sikeres szólistát faragott belőle. Vitathatlanul nagy karriert futott be és korának meghatározó könnyűzenei alakja, aki 34 megjelent lemezéből több millió eladott példányt tudhat magáénak.

Figyelembe véve az ország Jimmy rajongásának mértéket, bizony jókora előnnyel indul az a versenyző, aki Roussos dalát énekli. A statisztikák szerint az átlag szavazó ugyanis sokszor a sláger mellett teszi le voksát és nem a feladat megoldása vagy a produkció befolyásolja döntését. Két dal jöhet szóba Roussos esetében a ma esti műsorban: az egyik a Goodbye My Love Goodbye és a Forever and Ever:

Loreen

A 31 éves svéd popdíva, a 2012-ben Bakuban megrendezett Eurovíziós Dalversenyt nyerte meg, Euphoria című dalával. Az egyedi előadás az 5. győzelmet hozta Svédországnak és a dal elképesztő rádiós sikert futott be a világban. A művésznő pályafutása azért ezt a sikert megelőzően is már biztos lábakon állt, az Azebajdzsáni első helyet jól kihasználva pedig azóta is porondon maradt és mostanra már emberjogi aktivistaként is hallatja hangját.

Loreen esetében nincs szükség tippelgetésre, nyilvánvalóan ezt a dalt szerkesztik adásba...

Somló Tamás

Szólókarrierjét megelőzően az LGT basszusgitárosa, de az Omegának is tagja volt három évig. Híresen laza egyéniség, önálló értékrend és külön világ jellemzi. Hivatásos artista, zsonglőr, bohóc - az Állami Artisaképzőben végzett -, 2004-ben pedig jogi diplomát szerzett. Elvarázsoltságának egyik nagy mementója, amit A Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián című LGT slágerben meg is énekelnek. Somló elveszett Varsóban, de mint látjuk azóta megkerült.

Az ő esetében vagy a Rapülőkkel közös dala jöhet szóba vagy a Gondolsz-e majd rám.

Janis Joplin

Rövid pályafutása ellenére ikonikus példaképpé vált. Tehetsége és egyedülálló hangja mérföldkő a rock és blues zene kedvelők szemében. Az énekesnő Jimi Hendrix pályatársaként a hippi kúltúra vezéralakja lett, de 1970-ben negyedikként, ő is csatlakozott a 27-esek klubjához, alig két héttel Hendrix halála után.

Talán az ő dala lesz a legnehezebb feladat, mivel ebben a műsorban azt pontozzák - elvileg - aki a legjobban bele tud bújni a másik előadó bőrébe, akinek sikerül úgy előadni a dalt, ahogy az eredeti előadónak. Nos, Janis Joplin esetében ez a majdnem lehetetlen kategória. Annyira egyedi és ikonikus, hogy bár elénekelni el lehet a slágereit, de ugyanolyanná válni komoly feladat.

Israel Kamakawiwo’ole - "IZ"

A hawaii-i zenész alapvetően egy dallal ismert, de nem volt egyslágeres muzsikus. 1990-es lemeze már komoly elimserést hozott neki, majd az 1993-ban megjelent Facig Future című albumára felkerült a Somewhere Over The Rainbow feldolgozása, ami az egész világgal megismertette őt. Pozitív gondolkodásmódja és tipikusan hawaii-i hangzásvilága mellett, méretes termete is jellemző emlékkép róla. Egy betegség miatt folyamatosan hízott, halálakor 343 kg-ot nyomott. Temetése ugyanolyan emlékezetes a klipeknek köszönhetően, mint munkássága. Utolsó kívánsága szerint hamvait az óceánba szórták, a gyászolók pedig sírás helyett vidámsággal emlékeztek rá.

A Somewhere Over the Rainbow 1939 óta fel-feltűnik mindenhol, amióta Judy Garland elénekelte az Ózban. Ma este azonban ebben a verzióban hallhatjuk majd minden bizonnyal: