Undorítóan szépek, és még múzeumot is kapnak

Micropia
Vágólapra másolva!
A Micropia a világ első múzeuma a Föld legerősebb, szabad szemmel láthatatlan életformái, a mikrobák számára. Az amszterdami kiállítást Maxima holland királyné nyitotta meg szeptember 30-án, aki a saját mikroorganizmusait is a nyilvánosság elé tárta. A Micropia különlegessége, hogy a látogatók a saját mikrobáikat is megvizsgálhatják.
Vágólapra másolva!

Az amszterdami Artis Zoo parkhoz tartozó Micropia a laikusok számára is láthatóvá teszi a világ legapróbb élőlényeit. A különleges állatkert számos egyetem közreműködésével, a kutatók több mint 12 év munkája révén valósult meg.

Eveline Hensel, a Micropia igazgatója és Maxima holland királyné Forrás: AFP/Koen Van Weel

Minden emberi testen mikrobák milliárdja él, hiszen az élet lehetetlen volna nélkülük. Ennek ellenére még mindig meglehetősen nagy a baktériumokkal, vírusokkal és más egysejtű organizmusokkal kapcsolatos tudatlanság és a tőlük való félelem. A Micropia látványos kisfilmmel próbálja felnyitni az érdeklődők szemét.

A Föld legkisebb és legősibb élőlényeinek a kutatók becslése szerint csupán egy százaléka ismert. A mikrobiológia viszont jelentősen hozzájárulhat a Föld gondjainak, például a környezetszennyezés vagy az éhezés problémájának megoldásához. A mikroorganizmusok elfogyaszthatják a műanyagot, segíthetnek a szennyvíztisztításban és a gyógyszerek fejlesztésében vagy az ürülékből történő biogáz előállításában is.

A látogatók a saját mikrobáikat is megvizsgálhatják Forrás: AFP/Maarten Van Der Wal

A Micropia látványos és jól áttekinthető, már-már a tudományos ismeretterjesztés határait feszegető honlapja azok számára is közelebb hozza a mikrobiológiát, akiknek nincs lehetőségük kiruccanni Amszterdamba.

Kórokozók, baktériumok és vírusok

A kórokozó, más néven patogén, olyan vírus, baktérium, gomba, növény vagy állat, amely élősködő életmódot él, és a gazdatesten elszaporodva betegséget okozhat. A mikrobák nélkül ugyanakkor elképzelhetetlen az élet, erre utal a parazita szó eredeti jelentése is.

Akár egy kortárs képzőművészeti alkotás Forrás: http://www.micropia.nl/en/

A Propionibacterium acnes elsősorban a pattanások kialakulásáért felelős baktérium, szerepe azonban pozitívabb, mint gondolnánk, hiszen meggátolja a káros baktériumok bejutását a pórusokba.

Az ilyen és ehhez hasonló mikrobákból 1,5 kg él rajtunk és bennünk Forrás: http://www.micropia.nl/en/

A vírusok a legkisebb mikroorganizmusok, méretük 20 és 400 nanométer közötti. Habár a bárányhimlőt, a herpeszt vagy az influenzát is vírus okozza, a káros baktériumok elnyomásában is szerepet játszanak.

Innen nézve egészen szimpatikus a vírus Forrás: http://www.micropia.nl/en/