Szeptember 23-át David Bowie-nappá nyilvánították Chicagóban

david bowie
Vágólapra másolva!
Egy angol zenész, aki januárban született, Chicagóban mégis neveznek el róla napot szeptemberben – ez David Bowie.
Vágólapra másolva!

Chicago polgármestere, Rahm Emanuel szeptember 23-át David Bowie-nappá nyilvánította városában – és ezzel, ahogy a Rolling Stone írja – akaratlanul is kiérdemelte a Világ Legmenőbb Polgármestere címet. Az indok: ezen a napon egy kiállítás nyílik a chicagói Kortárs Művészetek Múzeumában Bowie személyes emléktárgyaiból, mely a „David Bowie is….” címet viseli.

A múzeum weboldala szerint a kiállításon az énekes több mint 400 személyes tárgya látható, kéziratok, dalszövegek, koncertdallisták, vázlatok, kották, sőt még naplólapok is. Ezekből könnyen nyomon követhetjük Bowie kreatív fejlődését tinédzser korától a turnétól való visszavonulásáig (vagyis az 50-es évektőé a 2000-es évek elejéig).

A kiállítást korábban Londonban, Berlinben, Sao Paolóban és Torontóban lehetett megcsípni. A kiállított tárgyakhoz audio- és videoélmény is járul, Chicagóban – ha valaki épp arra jár – 2015. január 4-ig látható. A nyitás napján pedig Amerika-szerte 100 moziban levetítik az azonos címmel készült dokumentumfilmet is, melyet a londoni Victoria and Albert Museumban mutattak be először 2013-ban.