Éreztünk valami pimaszságot

A legjobb női előadó kategória győztese, Radics Gigi énekesnő énekel a 13. VIVA Comet díjátadó gálán a Papp László Budapest Sportarénában 2013. június 13-án
Vágólapra másolva!
Csütörtök este tartották a Viva Comet díjátadót a Papp László Sportarénában, ahol természetesen voltak koncertek is, így hát zene is, mégis úgy tűnt, hogy ez a leginkább elhanyagolható része a képletnek. A lényeg ugyanis az volt, hogy különböző celebek és zenészek megfelelően lerészegedjenek. Ezt szerencsére évről évre tisztességesen hozzák is, úgyhogy panaszkodni igazából nem sok okunk lehet. De mit szólt hozzá Majka, hogy nem nyert egy díjat sem?
Vágólapra másolva!

A színpadi díszlet idén is kifejezetten erős volt, ehhez hasonlót leginkább csak a külföldi fellépők koncertjein lehet látni, és az elsőként fellépő Düki koncertje is mondjuk, hogy energikus volt. Düki háttértáncosból lett énekes, korábban volt egy meglehetősen felkapott száma is, én viszont nem követtem a pályáját. A lényeg, hogy sokan táncoltak, egyszerre, amivel színpadon vagy videoklipben nagyot hibázni nem lehet. Nem sokkal később feltűnt, hogy a színpad mellett felállították a régebbi fesztiválok legszomorúbb kellékét, az sms-falat is. A színpad előtt egyébként nem sokan álltak. A VIP terület lehet, hogy valamivel nagyobb is volt, mint a koncertlátogatók része. Ennek ellenére sem sikerült megtölteni az Arénát, éppen csak a hangosítóig elértek az emberek.

A koncerteket folyton megszakította valami, vagy maga a díjátadás, amiben persze sok meglepő nincs, vagy reklámok. A végén az volt a benyomásom, hogy többet állt a műsor, mint amennyit a zenének áldoztak. A másodikként fellépő Majkát még megnéztem, és azt kell mondanom, hogy a Nekem ez jár sokkal jobban sikerült, mint a hatalmas slágere, a Belehalok. Olyan mintha Kowalskyt keverték volna valami indie hiphoppal, amilyen mondjuk a Budapesten többször is koncertező Astronautalis. Nagyon kár, hogy ennek végig érthető a szövege. Majkáék egyébként ezen az estén nem nyertek semmit. A rapper Facebookon korábban ki is borult, hogy az úgynevezett szakma nem akarja elismerni a sikereit. A műsor után el is csíptem Majkát, hogy elmondja a Quartnak, hogy mégis kiket tart szakmának, mert soha nem tűnt úgy, hogy itthon lenne ilyesmi.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

"Azok az emberek, akik a díjakat osztják" - mondta, de ennél közelebb nem kerültünk az igazsághoz. A különböző zsűrik mindig is homályos dolognak számítottak. "Valamilyen szinten mindenki a szakmához tartozik, aki itt van" - magyarázta, és ebből úgy tűnik, hogy a zenész- és celebtársadalom nem akarja elfogadni Majkáék zenéjét. Mint mondta, van itt azért egy csomó ember, aki örül a sikereiknek és van egy csomó, akiknek bassza a csőrét. Majka azt mondja, hogy sokkal nagyobb dicsőség behúzni egy közönségdíjat, ámde, amikor biográfiát kell írna egy nagyobb valakinek, akkor sokat nyom a latba, hogy milyen díjakat tudtak behúzni. "Ha bele van írva, hogy te mennyit nyertél, akkor annál több pénzt tudsz elkérni" - világított rá az egyik legfontosabb szempontra.

"A teljesítményt el kell ismerni, a Belehalokot illik figyelembe venni. Ha azok, akiket most díjaztak elmennek Budapestről, akkor a nevüket sem tudják kiejteni." Majka furcsállta, hogy a legjobb új előadó kategóriában nem jelölték például Curtist és BLR-t, pedig húszmilliós nézettség felett szerepelnek a YouTube-on. "Abban, hogy a legjobb formáció nem mi, hanem a Children Of Distance lett, érzünk valamifajta pimaszságot, hogy nana." Az, hogy a Belehaloknál nagyobb sikert nem fognak elérni, mint mondta, benne van. "Az legyen a legnagyobb bajunk, hogy csináltunk egy olyan slágert, amit nem lehet überelni. Caramel Szállok a dallal-komplexusnak nevezném. A csávónak nyolc évet kellett várnia arra, hogy Lélekdonorral megint a csúcson legyen" - reagált, amikor Fluor Mizuját hoztuk fel megbélyegző slágerként.

Mivel majdnem minden eseményen ugyanazokkal a számokkal haknizik például Radics Gigi vagy Hien, megkerestem Tóth Gergőt, aki elég nagyot dobott a Blind Myselffel, amikor elmentek Fásy Ádám Zeneexpresszébe playbackelni. "Amikor elindult a hájp, akkor ők is berzenkedtek, azon gondolkodtak, hogy most át vannak-e verve, vagy nekik is jó lesz-e. Most már csak a jót látják benne." Tóth elmondta, hogy régi vágya egyébként, hogy fícsöröket csináljon, akár LL Juniorral vagy akárkivel. Kiderült, hogy megkeresték már Bársony Bálintot, és beszéltek a Belgásokkal is, de ezek nem jöttek aztán össze. "Remélem, hogy jövőben is lesz egy-két ilyen, mert ezzel lehet valami frissítést belevinni a dologba. Szeretem az ilyeneket, tök jó buli." A következő számuk azért nem arról szól, hogy valami bohócságot csináljanak.

A legjobb női előadó kategória győztese, Radics Gigi énekesnő énekel a 13. VIVA Comet díjátadó gálán a Papp László Budapest Sportarénában 2013. június 13-án Forrás: MTI/Soós Lajos

A hardcore és metál laposodását egyébként Tóth is érzi. "Az underground haldoklik, rohadt sok zenekar van, de kevés, ami valami izgalmasat csinálna, pedig rengeteg fantázia van ebben a műfajban, csak nagyon konzervatívvá vált. Amikor én a metált megszerettem, akkor tök újító volt: akkor jött ki a Faith No More, a Metallica fekete lemeze, és a Nirvana is, és még sorolhatnám. Mindenki egy különleges világ volt, mindenki más volt, jó lenne, ha ez visszatérne." Ahogy a Veszélyes hulladék kapcsán írtuk, a Blind Myself használja talán legjobban a közösségi oldalakat. Erre Tóth azt mondja, hogy persze vannak olyanok, akik azt mondják, hogy túl sok a baromság, de őt például baromira szórakoztatja az egész.

Mikor visszaértünk éppen a Való Világban megismert Béci, azaz Young G vette át a díjat, aki elmondta, hogy neki ez egyfajta elvárást jelent, aminek ezután meg kell felelni. Nem sokkal később összefutottunk viszont Halott Pénzzel, aki ugyan nem kapott jelölést, csak meghívást, de azt mondta jól érzi magát, mert van egy csomó zenész haver, akikkel szívesen beszélget. Nem gondolja, hogy ráégett volna a Feneked a gyengém című szám. "Csinálom azt, amit eddig is csináltam, az a szám nagyon kiemelkedő sikert ért el, de engem nem befolyásol. Benne van mondjuk, hogy tök jó lenne még több olyan számot csinálni, de nem akarok egy Feneked a gyengém kettőt kihozni." Eddigre egyébként véget is ért a Viva Comet hivatalos része, úgyhogy a tisztesség kedvéért elmondjuk még, hogy a legjobb női előadó Radics Gigi lett, a legjobb új előadó pedig a Bermuda, a legjobb videoklip pedig a Punnany Massif és a Mary Popkids közös klipje, a Mosoly lett. A győztesek teljes listáját itt lehet megnézni.