Vágólapra másolva!
Csütörtök este a zenekar 51 éves fennállása óta első koncertét adta a volt Szovjetunió területén.
Vágólapra másolva!

"Annak idején, a hetvenes években nem jöhettünk, de már négy éve szervezzük a fellépést, és nagyon reméljük, hogy nem utoljára voltunk itt" - idézte az MTI Molnár Györgyöt, az együttes gitárosát, aki a Crocus City Hall nevű koncertteremben tartott fellépés után köszönte meg egyúttal a Moszkvai Magyar Kulturális Központ közreműködését abban, hogy a rég várt koncert létrejöhetett. Kóbor János ehhez annyit tett hozzá: "Jobb lett volna egy nagy szabadtéri eseményen fellépni, ahova tömeg jöhetett volna, ahol az emberek felszabadultabban viselkedhettek volna. Ez volt a legnagyobb gondunk, ez fogta vissza a hangulatot a koncert első részében, de aztán a ráadásban már nem tudták visszatartani a közönséget" - mondta az Omega énekese. Az MTI tudósítása több, ötven-hatvanéves embert is megszólaltatott a közönségből, akik először láthatták élőben a zenekart, amely annak ellenére is népszerű volt az egykori Szovjetunióban, hogy sosem lépett fel ott.

Az Omega együttes 50. születésnapi koncertje a Papp László Budapest Sportarénában, Kóbor János Fotó: Mudra László [origo]

"Nekünk a Szovjetunió fehér folt volt, ugyanis annak idején mindenki mehetett, akit oda meghívtak és betartotta a szabályokat" - mondta tavaly a Quartnak Kóbor János. "Bennünket is eljöttek megnézni a Kisstadionba az ottani koncertügynökségtől, és mondták, hogy nagyon jó, de a Szovjetunióban ez nem fog menni: ott nem lehet levenni a mikrofont az állványról, mindenkinek egy helyben kellett állni, a szövegeket is átnézik, le kell vágni a hajunkat, szóval olyan kompromisszumokat kellett volna kötni, hogy mi inkább erre nemet mondtunk. Ennek köszönhetően maradt meg a Szovjetunióban az a furcsa legenda, hogy már láthatták azóta a legnagyobb angolszász zenekarokat is, de az Omegát még mindig nem."