Ákos a legdrágábbat kéri tőlünk

Ákos sajtófotó 2012
Vágólapra másolva!
Ákos új, egyszemélyes lemeze, a 2084 azt kéri a hallgatótól, hogy szánja rá az időt.
Vágólapra másolva!

Október 3-án jelent meg a 2084, Ákos új lemeze. A szintipopos album ötlete még a 2010-es A katona imája című lemezen hallható Főleg régen című dal készítése közben jött. Ákos a lemezbemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy míg korábban minden lemeze után (vagyis tizenhat alkalommal: ez a 17. szólóalbuma) úgy érezte, hogy "soha többet nem tudok dalt írni", most már A katona imája megjelenése idején, a lemezbemutató turné alatt stb. dolgozott az új számokon, összesen nagyjából két éven át. A 2084 egyszemélyes lemez: Ákos írta, hangszerelte és adja elő - rajta kívül csak Bőzsöny Ferenc legendás bemondó hangja hallható még rajta. Ákos feleségén és Lepés Gábor hangmérnökön kívül másnak nem is mutatta meg a készülő számokat. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte a 2084 "hallgatós lemez, kéri az időt, ami ma a legdrágább" - nemcsak a neten szocializálódott és azonnali lájkolásra, nemtetszikelésre kész fiataloknak, de az idősebbeknek sincs már ideje figyelmesen, többször is végighallgatni egy albumot.

Az album cd+dvd formátumban jelent meg. A cd-n a 13 új szám hallható, köztük a már ismert Előkelő idegen, Tipikus sztereó, illetve a rádióban a megjelenés napján bemutatkozó Tengermoraj. A dvd-n ugyanez az anyag található meg más hangformátumokkal, klipek, videónaplók és tíz számnyi koncertfilm az idei nyári Szigetről. A lemezbemutató koncert december 15-én lesz a Papp László Budapest Sportarénában; jegyek itt kaphatók, több fajta (köztük a VIP) már el is fogyott. Ákos úgy tervezi, hogy ha formailag megújult zenéje elnyeri a közönség tetszését, akkor 2013-ban a nyáron megismert hangzásvilággal fog turnézni, csak éppen az új dalokat is műsorra veszi (és ennek megfelelően több áthangszerelt régi slágertől kénytelen lesz megválni.) A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szüksége van ezekre a formai újításokra, hiszen nem szeretné "ugyanazt a lemezt" újra meg újra elkészíteni. Igaz, így meg kell dolgozni a sikerért, hiszen az emberek szeretik az állandóságot.

Jövő évi terveiről még azt árulta el, hogy valamilyen formában meg akar emlékezni 1993-as első szólólemeze, a Karcolatok megjelenésének huszadik évfordulójáról. A 2084 cím egyébként részben szintén egy utalás saját múltjára, a Bonanza Banzai 1984 című, 1991-es lemezére, és persze az azt ihlető könyvre. Ákos szerint George Orwell mondanivalója sok tekintetben ma is aktuális; így például a mindenkit megfigyelő Nagy Testvér gondolatát nem feledhetjük, amikor azon gondolkodunk, hogy osztunk meg magunkról az interneten.