Óriáskerékkel és színpadcserékkel várja a startot a Sziget

Sziget 2012, építés
Vágólapra másolva!
Két nappal a vasárnapi kezdés előtt körbevezették a sajtó munkatársait a még félkésznek ható Szigeten, ám a fesztiválra elsősorban a sok áthelyezett színpad miatt volt nehéz ráismerni. Mi hová került a Szigeten, és mit várnak a szervezők?
Vágólapra másolva!

Egy nyitott tetejű autóbuszban zsúfolódtak össze azok az újságírók és fényképészek, akiknek maga Gerendai Károly főszervező tartott idegenvezetést a gőzerővel épülő fesztivál területén. Arról már korábban lehetett tudni, hogy az idén alaposan átvariálják a jól megszokott helyszíneket a szervezők, most azonban valóban szokatlan lesz, hogy a főbb helyszínek közül gyakorlatilag csak a Nagyszínpad maradt a helyén, de még mintha azt is kicsit előbbre hozták volna.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az egyik legfontosabb változás, hogy a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére költözött (ez a K-híd utáni parkolóhoz közeli dombnál található, a kezdetekkor itt állt még a Nagyszínpad is), és az idén OTP Bank World Music Party Színpad néven várja a közönséget. Legalább ennyire érint sok mindenkit, hogy az A38 Színpad (az alábbi képen) a Nagyszínpad mögötti rétre kerül (régen itt különböző Coca-Cola és Túró Rudi bázisok mellett haladhattunk el a Nagyszínpad felé menet), és Gerendai elmondta, hogy minden korábbinál nagyobb lesz: idén akár nyolc-tízezer ember is beférhet ide, ami tekintve, hogy egyértelműen a második számú helyszínről van szó, érthető is. A teljesen új sátor remélhetőleg akusztikailag is jobban megfelel majd a célnak, mint a tavalyi A38 sátor, és 4050 m2 összterületével a fesztivál legnagyobb sátra. Kiemelendő még, hogy a Petőfi Rádió Magyar Zenei Nagyszínpad a korábbi világzenei helyszínre költözik, tehát jóval többet kell sétálni idén a magyar zenekarokért.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Aztán a további újdonságok: nagyobb lesz a harmadik legnagyobb helyszín, az Aréna, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait. A Nagy Utcaszínház a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül, a Roma Sátor pedig a "domb" mellé, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el. Az összművészeti helyszín a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, míg az Afro-Latin Színpad & Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad korábbi helyét a Sporthelyszín foglalja majd el, és végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror. Új helyszín a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

Gerendai Károly külön kiemelte, hogy minden korábbinál nagyobb gondot fordítanak a fesztivál látványosságára, vagyis a dekorációra és a vizuális megjelenésre. Így például a közösségi tereken felbukkanó installációk, speciális térvilágítások, a programhelyszínek külső és belső dekorálása tartozik ide - mindjárt ilyen lesz a Hello Wood összművészeti műhellyel folytatott együttműködés is. Ennek keretében készült a Nagyszínpad rendezői jobboldalán található, Colosseumnak keresztelt faépítmény, valamint a Világzenei Színpadnál látható, öt méter magas, pihenő pavilonként szolgáló tojások. És említsük meg a Nagyszínpaddal szemben felállított, Sziget-Eye-nak nevezett óriáskereket, amely állítólag két méterrel magasabb, mint ami a Vidámparkban található.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Fotó: Hajdú D. András [origo]

A főszervező reménykedik a tavalyihoz hasonló látogatószámban, noha hozzátette, hogy egyelőre a hetijegyek rosszabbul fogynak, mint tavaly ilyenkor, ám folytatódik az a trend, hogy még többen vesznek napijegyet. A külföldiek közül újra a hollandok lesznek a legtöbben, utánuk nagyjából egyenlő számú német, francia, olasz és brit fesztiválozó érkezik, őket a skandinávok, svájciak és osztrákok követik, és meglepő módon csak utánuk jönnek a közép-kelet-európai régió képviselői. A Nagyszínpad előtti, csak félig leterített téren sétálva egyelőre nehéz elképzelni, hogy itt már vasárnap is koncertek lesznek, pedig fel sem merül senkiben, hogy ne így lenne.

A Sziget bejárásról készült képgaléria a képekre vagy ide kattintva tekinthető meg.