Nyolcmilliárd forintot adtak egy Miróért

Vágólapra másolva!
Rekordárat, 23,6 millió fontot, 8,4 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy gyűjtő Joan Miró Etoile Bleue című festményéért a Sotheby's keddi, amúgy meglepően csendes londoni árverésén.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP/Leon Neal

A Sotheby's aukciósház értékelése szerint az impresszionista és modern művészeti alkotásoknak szentelt, kedden kezdődött árverés némi csalódást okozott, hiszen mindössze 75 millió fontos (közel 27 milliárd forintos) bevételt hozott, éppen elérve az előzetes kalkuláció alsó határát.

A londoni szezonális szépművészeti árverések közül ez volt az első. Az aukciós sorozat nagy reményekkel kecsegtet, mintegy 650 millió fontnyi összbevételt sem tartanak kizártnak. Az árverés fénypontja mindenképpen a katalán Joan Miró Etoile Bleue című festménye volt (a fenti képen látható). Ez az egyik legfontosabb munkája, a kép 1927-ben készült. A festő aukciós rekordja korábban 16,8 millió font volt, most csaknem hétmillió fonttal többet fizettek ki.

Picasso Homme Assis című képéért fizették ki a második legmagasabb árat: az előzetes becslés alsó tartományát éppen csak meghaladó 6,2 millió fontot. Az eladásra kínált 48 tételből 15 talált gazdára, köztük Henry Moore Mother and Child With Apple című szobra. Az alkotás 3,7 millió fontért kelt el, jóval a becsült 1,8-2,8 millió fontos ár fölött.