Vágólapra másolva!
Május lévén újra feldübörög a nemzetközi fesztiválszezon, úgyhogy itt az ideje végignézni, mit kínálnak az európai fesztiválok májusban és júniusban. A tavalyihoz összehasonlítva drágultak a külföldi fesztiválok, egyrészt, mert a többségük valamennyit emelt az árakon, másrészt a forint is gyengébb. A helyzet azért nem reménytelen. A tizenöt legérdekesebbet/legfontosabbat választottuk ki. Ki, hol, mikor és mennyiért.
Vágólapra másolva!

Nuits Sonores

Tízéves születésnapját ünnepli idén ez a lyoni fesztivál, ahol úgy tűnik, beállt a 80 ezres nézőszám, hiszen az utolsó két évben ennyi látogató váltott jegyet a főként elektronikus zenei, de némi indie beütést is magukon hordozó programokra. Az öt napon át tartó fesztivál felépítése kissé bonyolult, de az biztos, hogy fellép idén a New Order, a Mudhoney, Ricardo Villalobos, a Simian Mobile Disco, James Murphy, Caribou és a Four Tet, Busy P, a YACHT vagy éppen olyan aktuális nevek is, mint Lazer Sword. Az egész névsor itt nézhető meg, és elektronikában kevés ennyire erős program van eddig, az biztos. És akkor még van egy születésnapi színpad is, amelynek titkos a programja!

Mikor, hol és mennyiért: május 16-20., Lyon. Csak három- illetve egynapos jegyeket lehet venni, az előbbi 90 EUR (kb. 27 ezer HUF), a napijegy 36 EUR (kb. 10.500 Ft).

Pinkpop

Európa egyik legrégebbi állandó fesztiválja a hollandiai Pinkpop, ahová három nap alatt 60 ezer emberre számítanak. Idén előrehozták júniusról május végére, és a program a szokásos: populáris, de azért nem túl mainstream rock- és pop. A húzónevek idén Bruce Springsteen, a Linkin Park, a Cure, a Soundgarden és a Mumford & Sons, de befér az Afghan Whigs, a Bombay Bycicle Club vagy Paul Kalkbrenner is.

Forrás: AFP

Mikor, hol és mennyiért: május 26-28., Landgraaf. A háromnapos, kempingezést is tartalmazó jegy ára 160 EUR (kb 47 ezer HUF), a napijegyé 80 euró (24 ezer HUF).

Primavera Sound

Az évek óta a legmenőbb európai fesztiválnak tartott barcelonai Primavera idén már ott tart, hogy terjeszkedik: június 7-10. között Portugáliában, Portóban is lesz egy Primavera, csak kicsit olcsóbb és vékonyabb programmal. Barcelonában (hivatalos nevén a San Miguel Primavera Soundon) ott lesz viszont a Cure, az XX, a Franz Ferdinand, a Rapture, az M83, a Wavves, a Justice, a Yo La Tengo, a Mudhoney, a Wilco, a Spiritualized, a Weeknd, A$AP Rocky vagy éppen Marianne Faithfull. Vagyis idén is lesznek idős legendák és feltörekvő fiatalok, továbbra is nagyon komoly névsor. Ráadásul a fesztivál előtt és után is vannak még jó dolgok a város különböző pontjain. A tavalyi beszámolónk itt olvasható.

Mikor, hol és mennyiért: május 31- június 3., Barcelona. A teljes fesztiválra már csak 195 euróért (kb. 58 ezer HUF) lehet belépőhöz jutni, a napijegy 85€ (kb. 25 ezer HUF).

Selector

Ez pedig egy friss krakkói fesztivál, elég komoly elektronikus zenei névsorral: a Chase & Status, a Magnetic Man és a Buraka Som Sistema már itt is járt vagy jönni fog idén, a Miike Snow, Neon Indian vagy a Niki & The Dove viszont irigylésre méltó nevek.

Mikor, hol és mennyiért: június 1-2., Krakkó. A kétnapos jegy ára 200 zlotyi (15 ezer HUF).

Rock Am Ring/Rock Im Park

A Niki Lauda balesetéről híres Nürnburgring versenypályán rendezett fesztivál, és ikerfesztiválja, a nürnbergi Rock Im Park is ugyanazt a névsort foglalkoztatja évről évre. A három headlinere idén a Linkin Park, a Metallica és a Toten Hosen, méltón a német fesztivál nevéhez, ám lejjebb a névsorban már sokkal vegyesebb kép: a Kasabian, az Evanescence vagy a Soundgarden ugyanúgy befér, mint Skrillex, Tinie Tempah, a Gossip és a Keane.

Forrás: AFP

Mikor, hol és mennyiért: június 1-3., Nürburgring és Nürnberg. Jegyeket a hivatalos oldal már nem is árul, a Rock Am Ringre már januárban elfogyott az összes jegy.

Download

A brit rock/metálfesztivál idén a nemrég elhunyt Jim Marshallra, a forradalmi jelentőségű Marshall gitárerősítő kifejlesztőjére emlékezik, akiről idén a nagyszínpadot is elnevezték. A három főzenekar idén a Black Albumot teljes egészében lejátszó Metallica, a visszatérő Black Sabbath és a Prodigy. A további fellépők között is nagyjából ez lesz: kemény rock (Soundgarden, Biffy Clyro, Rise Against), metál (Megadeth, Lamb Of God), és kakukktojásként egy kis zúzós elektronika (Chase & Status).

Mikor, hol és mennyiért: június 8-10., Donington Park. A teljes programra kempingezéssel együtt 200 font (több mint 74 ezer HUF), különböző kombinációkban van még napijegy is, de már nem mindenhová.

Nova Rock

A magyarok által is sűrűn látogatott nickelsdorfi fesztivál nem lep meg senkit idei felhozatalával, amely elég sokban hasonlít a Rock Am Ringére. A Nova Rock konzervatív programja pár kivétellel akár tíz éve is működhetett volna. Headliner a Toten Hosen-Metallica-Linkin Park trió, de lesz Nightwish, Evanescence, Marilyn Manson, Offspring és Limp Bizkit is.

Mikor, hol és mennyiért: június 8-10., Nickelsdorf. A háromnapos jegy ára 137,50 EUR, nagyjából 41 ezer Ft.

Sónar

A másik komoly barcelonai fesztivál idén sem bíz semmit a véletlenre, és elég komoly, de nemcsak hipsztereknek szóló programmal várja a közönségét, és ide beleférnek populáris dj-k is, Fatboy Slimtől Deadmau5-ig, vagy olyan komoly fellépők is, mint a New Order, a Roots, a Hot Chip vagy éppen Lana Del Rey. Mindamellett a Sónar fő terepe az elektronika, és abból itt az egyik legkomolyabb a felhozatal egész Európában: Peaking Lights, Jacques Lu Cont és John Talabot - hogy három különböző szegmenst képviselő nevet mondjunk. Ráadásul még árat sem emeltek.

Forrás: AFP

Mikor, hol és mennyiért: június 14-16., Barcelona. A háromnapos jegy ára 155 EUR (46 ezer HUF).

Southside/Hurricane

A Rock Am Ring/Rock Im Parkhoz hasonlóan ez a két, észak- és dél-németországi fesztivál is gyakorlatilag ugyanazt a programot adja le megcserélve. A program viszont már inkább az alternatív pop/rockra hajaz: a húzóneveket (The Cure, Die Ärzte, Blink-182) elég széles skáláról egészítik ki: a Justice-tól a Stone Roseson át a Mars Voltáig és a Shinsig egész sok komoly név fér bele a névsorba. Az egyik legerősebb felhozatal a hónapban.

Forrás: AFP

Mikor, hol és mennyiért: június 22-24., Tuttlingen/Scheessel. A háromnapos jegy ára mindkettőre 125 EUR, de 16 eurót pluszban ki kell még fizetni betétdíjként, úgyhogy 141 EUR (42.000 HUF).

Isle Of Wight

Már sokszor megírtuk, mennyire legendás ez az angol fesztivál, és azt is, hogy a britek egyik kedvelt üdülőhelyén, az ottani viszonylatban naposnak számító Wight-szigeten rendezik. A program szokás szerint az idősebbek felé kacsint ki: idén Tom Petty, a Pearl Jam és Bruce Springsteen a három húzónév, de fellép a Madness, a Big Country és Joan Armatrading is, a fiatalokat pedig Noah & The Whale, Jessie J és Tinie Tempah csalogatná. Noel Gallaghernek és új zenekarának pedig a két generáció közöttiek örülhetnek majd.

Mikor, hol és mennyiért: június 21-24., Wight-sziget.A háromnapos jegy kempingezéssel együtt 190 fontért (kb. 70 ezer HUF).

Graspop Metal Meeting

A népszerű belga metálfesztivál hozza a formát: headliner a Motörhead és a Slayer, de lesz még Machine Head, Slash, Twisted Sister és Megadeth, vagyis régi bevált nevek, amik a metálfesztiválok jellemzői.

Mikor, hol és mennyiért: június 24-26., Dessel. A kombinált háromnapos jegy ára 150 EUR (44 ezer HUF), és ebben benne van a sátorhely is. Napijegy 80 euróért kapható.

Couleur Café

A fekete zenék és a világzene bűvöletében élő belga fesztivál rapper szupersztárokat (Nas, Public Enemy, De La Soul), egyéb fekete műfajok nagyjait (Erykah Badu, Sean Paul, Stephen Marley), és a Gogol Bordellót, sőt, még Boban Markovicot is felvonultatja. Sokszínűség, világbéke.

Mikor, hol és mennyiért: június 29.-júl. 1., Tour & Taxis. A háromnapos jegy minimális emelés mellett továbbra is olcsó, 79 EUR, (23.500 HUF), kempingezéssel együtt 95 EUR.

Rock Werchter

A legnagyobb belga fesztivál ezúttal kitér régi riválisa, a dán Roskilde útjából (vagy inkább pont fordítva történt?), és idén egy héttel előbb rendezik, méghozzá négy napon keresztül. A korábbi kettő színpaddal szemben idén már három is lesz, és a program ismét az egyik legkomolyabb a kontinensen. Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, The Cure, Mumford And Sons a húzónevek, de mit szóljon Jack White, az Editors, a Snow Patrol, a Kasabian, az XX, az Elbow és a Justice? Vagy éppen Lana Del Rey, Regina Spektor, a Simple Minds és Skrillex?

Forrás: AFP

Mikor, hol és mennyiért: június 28. - július 1., Werchter. A négynapos fesztiválbelépő ára 195 EUR, de már elfogyott mind, egyedül június 28-ra van még napijegy 79 euróért (23.500 HUF).

T-Mobile INmusic

A horvátok legnagyobb fesztiválját korábban többször is szemléltük vágyakozva, ám az idén talán annyira nem irigyeljük miatta a délnyugati szomszédjainkat: a Franz Ferdinand, a Cranberries, Plan B, a Mando Diao, a Gogol Bordello és a nagy átverés Gorillaz Sound System (ami nem egyenlő a Gorillazzal) jelentik a húzóneveket, közülük Plan B kivételével már mindenki járt nálunk, nem is egyszer. Ugyanakkor a rendezvény kifejezett olcsó.

Mikor, hol és mennyiért:június 29-30., Jarun-tó, Zágráb mellett. A kétnapos jegy ára 340 HRK (14.000 HUF), kempingezéssel együtt 490 kuna (kb. 20 ezer HUF).

Hideout


Egy remek tengerparti horvát fesztivál, Pag szigetén, temérdek elektronikus zenei fellépővel, melyre már el is kelt minden belépő, ám érdemes megnézni, mit tudnak összehozni a horvátok. Ricardo Villalobos, a Chase & Status, Tiga, a Simian Mobile Disco, a Caribou - Four Tet közös produkció, Skream & Benga és Erol Alkan mellett Skrillex is benéz.

Mikor, hol és mennyiért: június 29. - július 1., Zrce. A négynapos fesztiválbelépő ára 100 GBP (37 ezer HUF) volt - amíg lehetett kapni.