Tagadja az igazgató, hogy lefejezik a Természettudományi Múzeum kutatói állományát

Vágólapra másolva!
Matskási István, a Természettudományi Múzeum igazgatója levelében cáfolja kollégái állítását, amely szerint az általa vezetett múzeumban káosz lenne, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem miatt máris költöznének, továbbá pontos adatokat ad a kirúgott kollégák számáról.
Vágólapra másolva!

"Az olvasóközönség pontos tájékoztatása érdekében" Matskási István, a Természettudományi Múzeum igazgatója azt kérte, közöljük néhány észrevételét a december 26-án megjelent cikkünkkel kapcsolatban.

"Nagy káosz van" - költözés és leépítések a Természettudományi Múzeumban címmel arról írtunk, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem januári létrejötte miatt a Természettudományi Múzeumnak előbb-utóbb biztosan ki kell költöznie a Ludovika épületéből. Az [origo]-nak nyilatkozó múzeumi dolgozók elmondták, a nagyközönség által látogatható kiállítótér a tervek szerint marad a helyén, illetve arról is beszéltek, hogy - a költözéstől függetlenül - a múzeum olyan munkatársaktól szabadult meg, akik pályázatokkal tudták volna előmozdítani az intézmény fejlődését. Szerettük volna megkérdezni mindezekről az igazgatót is, de a karácsony előtti napokban sem telefonon, sem emailben nem értük el.

Hétfői levelében Matskási kollégáinak több állításával nem ért egyet. Egyebek mellett ezt írja: "Először is szeretnénk leszögezni, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nem költözött be a Ludoviceum épületébe. Amint az a kormánybiztosi iroda tájékoztatásából is kiderül, előkészítő, helyzetértékelő munkálatok folynak. Így az sem felel meg a tényeknek, hogy az Ásványtárnak néhány teremnyit arrébb kellett mennie" - kommentálta a múzeum egyik munkatársának [origo]-nak tett kijelentését, aki szerint a részlegnek pár irodányit odébb kellett költöznie. Mint hozzátette, az Ásványtár valamennyi helyiségével az 1995-ben kialakított helyén van.

A csoportos létszámcsökkentésről az igazgató írta, hogy a nemzeti erőforrás minisztere rendelte el valamennyi országos közgyűjteményben, mint az államadósság csökkentését szolgáló költségvetési takarékossági intézkedést. Erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Kultúráért Felelős Államtitkársága az [origo] kérdésére ezt írta: "Az Országgyűlés által elfogadott 2012. évi költségvetési törvény szerint csökkenni fog a NEFMI irányítása alatt lévő közgyűjtemények állami támogatása. Emiatt szükséges a dolgozói létszám csökkentése, amelyet az intézmény főigazgatója - mint a munkáltatói jogok gyakorlója - hajt végre".

Matskási azzal sem ért egyet az [origo]-nak nyilatkozó kollégáival, hogy harmincnál több embert küldenének el a múzeumból; mint írja, a tervezet szerint 22 aktív dolgozó felmentését kell végrehajtani. "Ezt a létszámot egészíti ki még 10 - már nyugdíjas vagy az öregségi nyugdíj korhatárt elért, de csak ezután nyugállományba vonuló - dolgozó felmentése".

"Nem deficites az intézmény szellemileg"

"Természetesen ez a kényszerű intézkedés súlyosan érinti azokat, akiknek meg kell válniuk múzeumi munkahelyeiktől, bár némi bizakodásra ad okot, hogy két muzeológus kutató számára már felajánlottak komoly szakmai állást" - írta Matskási. Szerinte cikkünkben nyilatkozó kollégája tévedett abban, hogy a kutatói állományt lefejeznék, "tekintettel arra, hogy az előbb említett létszámban csak hét kutató muzeológus van, többségüknek nincs kutatási pályázata, és az elmúlt években sem pályáztak kutatásra". Mint írta, közülük a nyugállományba vonuló, tudományos minősítéssel rendelkező muzeológusok számára az intézmény biztosítja a további kutatási lehetőségeket. Az igazgató szerint "azt a kitételt is cáfolni kell, hogy szellemileg deficites az intézmény".

Leszögezte, hogy a múzeum hosszabb távú stratégiájában jelenleg nincs szükség lényeges változtatásokra, amely állítással a kulturális államtitkárság is egyetért. "A főigazgató érvényes, határozott időre szóló magasabb vezetői megbízással rendelkezik, annak lejártát követően a főigazgatói pályázat - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - kiírásra fog kerülni" - írta a Kultúráért Felelős Államtitkárság az [origo] változtatásokra vonatkozó kérdésére.

Az igazgató is csupán a működés miatt aggódik: "Amit viszont nagy felelősségtudattal meg kell vizsgálnunk és a szükséges változtatásokat végre kell hajtanunk, az a rövid-, legfeljebb középtávú működésre vonatkozik. A már előre látható, illetve felmérhető anyagi és működési feltételekhez kell igazítani nagy múltú intézményünk küldetésének teljesítését."