Múzeumba kerültek Németh László kéziratai és dokumentumai

Vágólapra másolva!
Hamarosan elkezdik feldolgozni azt a kéziratokban gazdag hagyatékot, amit Németh László lánya, Németh Judit ajándékozott szerda este a Petőfi Irodalmi Múzeumnak. Így duplájára nőtt a múzeum Német Lászlótól származó kéziratgyűjteménye.
Vágólapra másolva!

A Petőfi Irodalmi Múzeumba (PIM) került Németh László író kéziratos hagyatéka, a felbecsülhetetlen értékű kézirat-együttest Németh Judit, az író egyik lánya ajándékozta az intézménynek. Ezzel a megkétszereződött a gyűjtemény eddigi, más hagyatékokból, eladásokból származó Németh László-kéziratainak száma - írta a PIM.

A hagyatékban 16 dráma, körülbelül 165 tanulmány, a 21 füzetnyi Magam helyett címmel írt önéletrajzi írás, 150 vers kézirata, 21 naplófüzet, 36 fogalmazó-, jegyzet- és vázlatfüzet, 100-150 oldalnyi, ritkaságszámba menő, korai írástöredék, számos személyi dokumentum és csaknem 600 levél található.

A dokumentumokat szerda este adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az intézményben a kéziratokon kívül 30 hangfelvételt, több filmet, számos relikviát - például poharat, aktatáskát, vérnyomásmérőt -, több száz fotót is őriznek az író hagyatékából.

A "felbecsülhetetlen értékű kézirat-együttes" révén a Németh László-hagyaték könnyebben elérhetővé válik a kutatók számára, az anyag feldolgozása is hamarosan elindul - közölte a múzeum az MTI-vel.