Örökösei letiltják Sütő András darabjait az Új Színházban

Vágólapra másolva!
Az író jogörökösei közölték, hogy nem járulnak hozzá, hogy az Új Színház Sütő András-darabokat állítson színpadra Dörner György vezetése alatt.
Vágólapra másolva!

Sütő András jogörökösei nem engedik meg, hogy színpadra vigyék az író Káin és Ábel című darabját az Új Színházban.

A Színház.hu portálon megjelent levél szerint az Új Színház újonnan kinevezett igazgatójának pályázata és közéleti megnyilvánulásainak szellemisége annyira eltér Sütő András író életművétől, toleranciát hirdető, kirekesztés ellen küzdő életfelfogásától, hogy az ellentéteket áthidalhatatlannak találják az író örökösei.

Tiltakozást váltott ki, amikor október elején Tarlós István főpolgármester Dörner Györgyöt nevezte ki az Új Színház élére, és mellé állította intendánsnak Csurka Istvánt. A hírre számos tiltakozó levél érkezett magyar és külföldi művészektől, sokan politikai kinevezésről beszéltek. Christoph von Dohnányi magyar származású német karmester csütörtökön azt üzente az Operaháznak, nem lép fel olyan városban, amelynek a vezetése egy színházat antiszemitákra bíz. (További részleteket itt olvashat.)

Szombaton délután tüntetőkkel telt meg az Új Színház előtti tér, ahol a közönség tagjai mellett színészek, más művészek és közéleti személyiségek tiltakoztak Dörner György és Csurka István kinevezése ellen. A demonstráción megjelent többek között Fodor Tamás, Hegedűs D. Géza, Gáspár Sándor, Kulka János és Hernádi Judit színművész, Mohácsi János rendező, Gerendás Péter zenész, valamint Bitó László és Závada Pál író is.