Elhunyt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári nyelvész és irodalomtörténész

Vágólapra másolva!
Hatvanhat éves korában hétfőn elhunyt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári nyelvész, irodalomtörténész és publicista. A Ceausescu-diktatúra idején az erdélyi értelmiségi ellenzék egyik kiemelkedő alakja volt. A Securitate évekig figyelte, amelynek dokumentumait később könyv formában kiadta. 1989 után részt vett az RMDSZ megalapításában.  
Vágólapra másolva!

Életének hatvanhatodik évében elhunyt Cs. Gyimesi Éva kolozsvári nyelvész, irodalomtörténész és publicista. Az elhunyt családja kedden megerősítette az MTI-nek, hogy a professzor asszony Kolozsváron halt meg hétfőn. A temetés időpontja egyelőre ismeretlen.

Cs. Gyimesi Éva Pulitzer-emlékdíjas publicista 1945-ben született Kolozsváron. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1968-ban, 1994-től 1998-ig az irodalomtudományi tanszék vezetője volt.

A Ceausescu-diktatúra idején az egyik meghatározó egyénisége volt az erdélyi és a kolozsvári értelmiségi ellenzéknek. A kommunista rendszer rettegett titkosszolgálata, a Securitate ezért folyamatosan megfigyelés alatt tartotta őt és családját. Megfigyelési aktáját utólag maga Cs. Gyimesi Éva dolgozta fel és adta közre kötetben saját megjegyzésekkel ellátva. A Szem a láncban című könyv 2009-ben jelent meg.

Részt vett 1989 után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megalapításában, 1994-től 1995-ig az RMDSZ országos magyar oktatási ügyekért felelős alelnöki tisztségét is betöltötte. A rendszerváltás után számos romániai magyar és magyarországi napilapban, folyóiratban jelent meg publicisztikája.

Élete során számos kitüntetésben részesült, egyebek mellett 1991-ben a Romániai Magyar Írók Szövetségének díját, 1995-ben a Pro Cultura Hungarica díjat, 1996-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg.