"Tegye rendbe, aki elrontotta" - kilenc éve tüzet oltanak a Gödörben

Vágólapra másolva!
Fővárosi tulajdonban van, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium működteti, és egy építésziroda üzemelteti Budapest egyik legkedveltebb közösségi szórakozóhelyét, a Gödört. A klub helyzete kilenc éve rendezetlen, és az állapota is egyre romlik, a medence másfél éve nem működik, és a 2006-os tüntetések sem tettek jót neki. A szóbeszéd ellenére a főváros egyelőre nem tervezi, hogy nyárig átvenné az intézmény üzemeltetését, és azt sem, hogy rendberakja műszakilag - egyelőre biztos, hogy minden marad a régiben. Elvben közpénz nélkül is befejezhető és rendbe tehető a Gödör, ugyanakkor az építési hibákért már nincs kit felelőssé tenni, mert az ingatlant építő cég megszűnt.
Vágólapra másolva!

A budapesti alternatív kultúrális élet egyik központjaként indult Gödör Klub túlnőtt egykori szerepén: nyaranta a város egyik legfelkapottabb találkozóhelyévé vált, ahova tömegek érkeznek programokra vagy csak egy sör mellé. Az év elején röppent fel a hír, hogy a kilenc éve rendezetlen Gödör ügyét az új kormány rendezni szándékozik. Ennek jártunk utána.

A Erzsébet téri Kulturális Központot és Parkot - ismert nevén a Gödört - kilencedik éve az UNI-CO Kft. nevű építésziroda működteti. Az ingatlan tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata, fenntartása a Nemzeti Erőforrás Minisztériumra (Nefmi) hárul. A Magyar Állam és a Fővárosi Önkormányzat között 2002-ben született az erre vonatkozó megállapodás.

A főváros nem venné át

A Gödört működtető építésziroda 2000 óta vett részt a beruházásban. "2002-ben felkértek minket arra, hogy ideiglenesen működtessük az új kulturális központot addig, amíg nem döntenek a komplexum hosszú távú sorsáról" - mondja az [origo]-nak a kezdetekről a Gödör teraszán Filep Ákos, az építésziroda vezetője. "Nem lehet pontosan tudni, hogy a főváros átveszi-e a Gödör üzemeltetését a magyar államtól. A legújabb hír, hogy a főváros átadja (a tulajdont) az államnak, de ez csak szóbeszéd, nem kaptunk hivatalos tájékoztatást" - teszi hozzá.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint nincs olyan terv, hogy a főváros nyárig átvenné az üzemeltetést a Nefmitől, és ő működtetné tovább. Mint az [origo]-nak válaszolta, a "Nefmivel elkezdődött a tárgyalások előkészítése a Gödör helyzetének rendezéséről", más egyelőre nem történt. Hozzátette, hogy sem a főváros, sem a Nefmi nem kívánja megváltoztatni a Gödör funkcióját a végleges rendezésig. A Nefmi az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy "jogi akadálya nincs a Gödör átadásának", pontos terveket viszont nem közölt.

Tűzoltás, füstbe ment keresztfinanszírozás

A jelenlegi helyzet megértéséhez elengedhetetlen az előzmények ismerete: az UNI-CO-val 2002-ben két szerződést kötöttek: az egyik az ingatlan üzemeltetésének lebonyolításáról szóló megbízási szerződés volt, ami egy mérnöki tevékenység. A másik egy nonprofit szerződés a Gödör Klub kulturális működtetésére. A két szerződést 2009-ben összevonták, az új szerződés határozatlan idejű, azóta nem nyúltak hozzá.

A szerződés nonprofit kulturális működésre vonatkozó része nem tartalmaz megkötéseket a Gödörben folytatott kulturális tevékenységekre vonatkozóan, ebben a szervezők "teljesen szabadok és függetlenek", költségvetési támogatásban nem részesülnek. A Nefmi ugyanakkor más célokra - működtetésre, fenntartásra, koordinációs feladatokra stb. - havi bruttó 700 000 forint megbízási díjat fizet az UNI-CO Kft.-nek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Gödör Klub tavasszal

Filepék eredeti üzemeltetési koncepciója az volt, hogy a kulturális tartalmat hordozó komplexum önfenntartó módon, közpénzek bevonása nélkül legyen működtethető a beruházás befejezése után. Az ingatlan máig befejezetlen, szerinte azonban az elkészült mélygarázsból befolyó pénzek már így is kitermelnék az épület fenntartását. Ezt azonban egy 2005-ös döntés lehetetlenné tette.

"2005-ben a minisztérium a garázsműködtetésre, illetve -őrzésre egy minisztériumi kht.-t rendelt ki, amelynek költségvetési támogatását a garázsbevételre való tekintettel lecsökkentették. Innentől kezdve felborult az a koncepció, hogy a helyben kitermelt pénz keresztfinanszírozásban fenntartja az ingatlant, hiszen a garázsbevétel a kht. bevételeihez lett sorolva. A minisztérium azóta innen-onnan próbálja összeszedni azt a durván 80-100 millió forintot, ami az ingatlan évi fenntartásához szükséges" - mondja Filep Ákos, hozzátéve, hogy 2005-ig, amíg a garázsból származó visszaforgatott bevételekből megfelelő mennyiségű pénzt lehetett költeni még az állagóvásra is. Azóta erre nincs pénz, az építésziroda tűzoltásszerűen fizet ki erre összegeket a kulturális működésre szánt pénzekből.

A Gödör jelenleg úgy működik, hogy a kulturális programokhoz átszivattyúzzák az építésziroda bevételeit is, ami elsősorban mérnöki szolgáltatásból és tervezésből származik - magyarázta Filep. Szerinte az elmúlt nyolc évben létrejött fejlesztések - hangtechnika stb. - közül egy sem terhelte a Gödör Klub gazdálkodását, hanem az építésziroda bevételeiből származtak. Ezenfelül a Gödör Klub bevételei a jegyekből, szponzorációkból, üzleti- és egyéb rendezvényekből származnak, a büfé átalányt fizet - utóbbit, kisebb kihagyásokkal, nyolc éve ugyanaz a cég működteti.

Úgy bánnak vele, mint a leprással

Az épület körüli bizonytalanságok mellett - vagy éppen ezért - az ingatlan állapota folyamatosan romlik. Az épület befejezetlen beruházásként van nyilvántartva, nincs amortizációs kerete (ez azonban nem kizáró ok az átadás-átvételre - írta az [origo]-nak a Nefmi). 2002-ben építési hibákkal vették birtokba, és éppen ezekben a hibákban látja Filep is az egyik fő okát annak, hogy a Gödör eddig nem kellett a fővárosnak. "Körülbelül kétévente jönnek ki a főváros műszaki szakértői, és ilyenkor mindig azzal a véleménnyel távoznak, hogy csak az után lehet műszakilag átvenni az ingatlant, miután helyreteszi az, aki elrontotta" - mondja, hozzátéve, hogy fővárosi becslés szerint 500-600 millió forintot kellene a hibák kijavítására fordítani. Az épületet kivitelező céget ugyanakkor időközben felszámolták, így őket már nem lehet elővenni. Viszont 2002 és 2003 között a minisztérium nem érvényesítette a kivitelezőkkel szembeni garanciális jogait, nem javítatta ki az építési hibákat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Van ugyan víz a medencében, de nem működik szakszerűen

Filep szerint a legtöbb probléma a kivitelezéskor lespórolt munkákból származik, mint amilyen például a szakszerűtlen burkolás. A használat során az ingatlan tovább amortizálódott, és a 2006-os tüntetések sem tettek jót neki. Az épületben és környékén több letöredezett vagy hiányos építőelem jelzi a problémákat, a medence körülbelül másfél éve, a vízgépészet leállása óta nem üzemel. "Ehhez tartozik hozzá az a közparkként funkcionáló 2 hektáros zöld terület, amelyen elsősorban nem a Gödör Klub közönsége tölti az idejét. Mégis termelődik a szemét, megy a rongálás, illemhelyre lenne szükség. Ezeket is mind saját költségvetésből és a rendelkezésre álló emberi erőforrásokból igyekszik kigazdálkodni a Gödör" - magyarázta.

Kultúra, privatizáció nélkül

A kulturális központ befejezésére több lehetséges megoldás van. Filep természetesen azt a megoldást javasolja, ami az elmúlt évek alatt "organikusan létrejött kulturális működést" vinné tovább. A Gödör Klub kilenc éven át tartó működésével szerinte bebizonyította, hogy életképes az eredeti kulturális koncepció. "Lehet közkontroll alatt, nonprofit alapon, közpénzek felhasználása nélkül, független kulturális koncepcióval működni. Lehetséges kulturális működés privatizáció nélkül" - mondja, hozzátéve, hogy ez azért nem feltétlenül általánosítható minden intézményre, hiszen a Gödör a város egyik legjobb pontján üzemel. A Gödör privatizálása Csomós Miklós főpolgármester-helyettes szerint jelenleg nincs napirenden.

A Gödör Klub 100 hónapos születésnapi bulija május 19-én lesz.

Büféanomáliák
2008 nyarán, a kerületi jegyző döntésének engedelmeskedve tíz napra be kellett zárni a büfét, mert az állandó helyett csak úgynevezett "ideiglenes kitelepedési engedéllyel" rendelkezett. Ez több millió forintnyi veszteséget okozott az épp zajló fesztivál miatt. A Szent Iván-éjig tartó kényszerszünet után Rogán Antal V. kerületi polgármestertől a büfé ünnepélyesen megkapta az állandó működési engedélyt. A Kriszedi Gold Bt. által üzemeltetett büfével 2010 tavaszán az APEH-nek egy számlaadás elmaradása miatt gyűlt meg a baja; emiatt ősszel 72 napra be kellett zárni a vendéglátó egységet - a büntetés idejére egy másik büfével kötöttek ideiglenes szerződést, így a közönségnek ezúttal nem kellett otthonról hoznia a szórakozáshoz szükséges hozzávalókat.