Több száz ismeretlen Picasso-mű került elő egy nyugdíjas villanyszerelő otthonából

Pierre Le Guennec, francia villanyszerelő 271 darab Picasso-mű birtokosa
Vágólapra másolva!
Egy nyugdíjas villanyszerelő jelentkezett, hogy 271 darab, eddig ismeretlen Picasso-alkotás van a birtokában, állítólag ajándékba kapta a művésztől, mikor riasztórendszereket épített ki nála. A szakértők szerint a gyűjtemény összértéke legalább 60 millió euró (12,8 milliárd forint). A művész fia lopást gyanít, a nyugdíjas villanyszerelőt kihallgatják.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Pierre Le Guennec háza előtt mesélt a Picasso képekről

A 71 éves Pierre Le Guennec azt állítja, Pablo Picasso és neje ajándékba adta neki a műveket, amikor riasztórendszereket épített ki a hetvenes évek elején, a művész 1973-as halála előtt franciaországi ingatlanjaiban, többek között Cannes-ban áló házában. A művek között szerepel egy portré Picasso első feleségéről, Olgáról, valamint festmények a kubista korszakból, litográfiák, jegyzetfüzetek és egy akvarell a kék korszakból. A francia Liberation című lap értesülései szerint a szakértők 60 millió euróra értékelték a most előkerült gyűjteményt. Csak a kubista korszakból származó kilenc festmény értéke egyedül 40 millió euró.

A Francia Riviérán élő egykori villanyszerelő és felesége eddig garázsában tartotta a 271 műből álló gyűjteményt, most azért vette fel a kapcsolatot a művész fiával, Claude Picassóval és a hagyatékot gondozó ügynökkel, mert hitelesíttetni akarta a nála lévő műveket. A szakértők megerősítették a művek eredetiségét, a művész fia azonban nem hiszi, hogy az apja ajándékozta volna oda az alkotásokat.

A hagyaték kezelői eljárást kezdeményeztek a francia belügyminisztériumnál, Le Guennecet őrizetbe vették, jelenleg kihallgatják. A kulturális javak illegális kereskedelmét vizsgáló francia iroda szóvivője megerősítette, hogy a gyűjteményt az ügy tisztázásáig lefoglalták.