A megkomolyodó Usher komoly fölénnyel

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten a lemezlistákon az egyértelmű uralkodó Usher volt, aki több sláger eldurrogtatása után jelentette meg komolyabb hangvételűnek kikiáltott, új nagylemezét, és az át is vette a vezetést Amerikában és Nagy-Britanniában, de még a németeket is megérintette. Ezen kívül nagyot szólt még a Szex és New York mozifilmjének soundtrackje, amiből jó hasznot húzott az anyagon szereplő egyik énekes.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiac eladási tabelláját nézve nem az az első gondolatunk, hogy óriási meglepetések jönnek szembe a legkapósabbnak bizonyult albumok között, sokkal inkább elégedetten konstatálhatjuk, hogy beérett néhány jó ideje várt jóslat. Usher miután csak idén már négy számot jegyez az USA slágerlistáján, várható volt, hogy nagylemezének megjelenésével sem adja alább az első helyezésnél; a Szex és New York sorozat alapján készült mozifilm pedig kapott akkora hírharangot világszerte, hogy filmzene kiadványa könnyedén szurkolta be magát szorosan az R&B sztár sarkába.

Usher mindössze 14 éves volt, mikor atlantai kórusénekesből egycsapásra sztárkezdemény lett, miután egy kiadó vezetője kiszúrta magának egy tehetségkutatón. 1994-ben Sean "Diddy" produceri szárnyai alatt debütált átütő sikerrel, és még csak a középiskolát végezte el, mikor már egy olyan második albummal jelentkezett, amelyen érett önmagát csillogtatta. Innentől lemezei rendre a legjobb öt között szerepeltek párhuzamosan az R&B/Hip-Hop és az összesített listán egyaránt, ami 2004 óta már a dupla elsőségre változott. Utóbbi eredményt a Confessions tudhatta magának, amely 2004 legkelendőbb nagylemeze lett az Egyesült Államokban, és nem mellesleg többek között ennek a kiadványnak tulajdonítják az amerikai lemezpiac depressziójából való feléledését. A mostani Here I Standdel megismételte a legutóbbi kettős győzelmét, és újra élre állt a mainstream listán és saját stílusában is.

Az aktuális második a szingli nők egész nemzedékét kinevelő (és a fogalmat megteremtő) sorozatból lett mozifilm, a Szex és New York filmzenéje. A hanganyag bár önmagában nem annyira egységes, mint amennyire valószínűleg jó aláfestője a filmnek, az előadók listája ugyanis stílusban és korban is meglehetősen szerteágazó: a Run-DMC-féle Walk This Way-től Fergie Labels Or Love-jáig terjed a skála. Ennek ellenére valószínűleg mindenki lecsapott a soundtrackre, aki valaha szerette a sorozatot, és ennek köszönhetően kerülhetett a betétdalok gyűjteménye rögtön a Billboard listájának második helyére.

Ha valaki jól időzített a fent taglalt mozival kapcsolatban, akkor az Al Green volt, akinek egy dala (How Can You Mend A Broken Heart) szerepel a filmzenében, és nem véletlenül a premierrel egy időben dobta piacra új nagylemezét, a Lay It Down-t, ezzel jelentős ingyen promócióhoz jutva. A '70-es évek egyik legjelentősebb amerikai soul énekese legalább annyira volt hatással nemzedékére, mint az utána következő generációkra, azonban kereskedelmi sikere a '70-es évek második felétől megkopott. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy szinte teljesen áttért a gospelre, így némileg önként zárkózva el a kereskedelmileg sikeres szcénától. A mostani album zeneileg egyszerre idézi a hőskort és a modern hangzást, ami nagyban jártul hozzá ahhoz, hogy olyan eredményt érjen el a fősodorban, amire még karrierje során nem volt példa, ez pedig az összesített lista kilencedik pozíciója.

A Top 10 fentieken kívüli helyezettjei már az elmúlt hétről ismerős nevek: a dobogó harmadik fokán állt meg az előző heti győztes, a 3 Doors Down, amelyet a rapper Bun-B, majd Leona Lewis követnek. A legjobb tíz között maradt még Frank Sinatra, Duffy, Mariah Carey és a Death Cab For Cutie, amiből az következik, hogy a popkirálynőt, Madonnát ezen a héten kipofozták az élbolyból. Ő sem ment azért messzire, éppen hogy csak 11. a Hard Candy, és még csak nem is ő a legnagyobb vesztese a hétnek, ezt a címet ugyanis Julianne Hough tudhatja magának, aki harmadikból lett 16.

A középmezőny már meglehetősen vérszegény, már ami a hírértéket illeti, itt ugyanis egyetlen újdonság került fel a térképre. Az új szelet éppen egy régi motoros hozta meg, Cyndi Lauper, akit főként az MTV éra kezdetéről ismerhetünk, ugyanis ekkortájt debütált és szerzett hírnevet magának első albumával, a She's So Unusual. A Girls Just Want To Have Fun című dalával átütő sikert és egész mozgalmat indító énekesnő a '90-es évektől már inkább turnéi nyomán volt népszerű, mint lemezeinek eladásai alapján. A mostani Bring Ya To The Brink 41. helyénél ugyanis csak kettő jobb volt az elmúlt két évtizedben, és azok sem sokkal szárnyalták túl ezt a közepes eredményt. Lauperen kívül az aktuális rangsor középső szegmensében csak Fergie neve szerepel még új bejegyzésként a 46. helyen, ez azonban csak a Dutchess című debütáló szólóanyag négy számmal megtoldott újrakiadása, ami egyébként az eredeti verziót is visszatornázta a 28. helyre.

A slágerlistán az első helyen változatlanul áll Lil Wayne és Static Major közös dala, a Lollipop, illetve az ezüstérmet is a múlt héthez hasonlóan Leona Lewis kapja a Bleeding Love-ért. Harmadiknak jött fel a Coldplay a Viva La Vidával, utána pedig a az ötödik helyen található még érdekesség, ahova a 21. pozícióból érkezett meg Katy Perry, aki hét nap alatt a legtöbb kislemezt adta el. Új belépő leghamarabb a 13. helyen van, ahol egy újabb Lil Wayne dal ütött fel a fejét, ez alkalommal T-Pain-nel közösen, ennek címe Got Money.