Nemcsak világnyelven születnek slágerek

Vágólapra másolva!
A gyakorlat általában azt mutatja, hogy az angolszász dominanciájú poppiacra be lehet ugyan törni külhonból is, ám ehhez angolul is kell énekelni. Van aztán néhány nagyobb nyelv, ami időről időre áttör a határokon, és számos példát lehet citálni a francia, spanyol, olasz, portugál vagy éppen német nyelven éneklő előadók világsikerére. A nagy nyelveknek tehát még "el szokás nézni" néha, ha nem hódolnak be az angolnak, de a kisebb nemzeteknek még nehezebb dolguk van. Persze van, amikor az egzotikum pont előnnyé válik, vagy éppen annyira jól sikerült szerzeményről van szó, hogy teljesen mindegy, milyen nyelven és miről énekelnek benne, mert attól még élvezetes a végeredmény. Kigyűjtöttük, kiknek sikerült nem világnyelven énekelve is befutniuk nemzetközi szinten, Izlandtól Guineáig.
Vágólapra másolva!

Sigur Rós (izlandi, vonlenska)

Az izlandi alternatív rockszíntér már jó ideje hagyományosan erős. A Björkkel felálló Sugarcubes befutása után további izlandi előadók értek el komoly sikereket külföldön, ám ők még angol nyelven énekelve tették ezt. A Sigur Rósnak viszont nem volt erre szüksége: az álomszerű, földöntúli atmoszférát sugárzó zene a nyelvi akadályokat leküzdve minden idők egyik legvalószínűtlenebb sztárzenekarává emelte az együttest.

Sigur Rós - Hoppípolla

A Sigur Rós sikerét még bizarrabbá teszi, hogy még csak nem is mindig izlandiul énekelnek, hanem egy általuk kifejlesztett, félig izlandi, félig halandzsanyelven, melynek a vonlenska (angolul Hopelandic) nevet adták. Egyik legnépszerűbb daluk, a Hoppípolla is részbe ezen a nyelven szólal meg. Az együttes eddigi utolsó albuma a 2005-ös Takk volt, mely a brit Top 20-ba és az amerikai Top 30-ba is bejutott, az új sorlemez pedig most nyárra várható, melyen ugyan szerepelni fog egy angol nyelvű dal is, de az uralkodó nyelv az izlandi és a vonlenska marad.

Dungen

Svédország az ABBA óta rengetegszer igazolta már, hogy a Waterloo-val befutó négyes világsikere nem egyszeri csoda volt, a Roxette-től a Cardigans-en át a Hives-ig svéd együttesek tucatjai váltak népszerűvé nemzetközi szinten is, méghozzá a legkülönbözőbb stílusokban. Ami közös volt bennük, az az, hogy kivétel nélkül angolul énekeltek, kihasználva, hogy a svédek túlnyomó többsége gyakorlatilag anyanyelvi szinten beszéli az angolt is. Kivételt képez azonban a Gustav Estjes vezette stockholmi Dungen, amely 2004-ben a Ta Det Lungt című, végig svéd nyelven felvett albumával bevette Amerikát is.

Dungen - Panda

A pszichedelikus rockzenében utazó Dungen albuma - akárcsak mondjuk az Arcade Fire esetében - az amerikai trenddiktáló honlap, a Pitchforkmedia sikeres kritikája nyomán lett ismert. A Ta Det Lungt lelkes kritikákat kapott Amerikában és Angliában is, az együttes többször is turnézott ezekben az országokban, sőt, felléphetett Conan O'Brien népszerű talk show-jában is az NBC adón. A Dungen második lemeze Tio Bitar címmel tavaly jelent meg, és az elsőhöz hasonlóan ez is felkerült a Billboard listájára, kis szépséghiba azonban, hogy az összesítők annyira nem tudtak mit kezdeni a svéd nyelven éneklő zenekarral, hogy a World Music címszó alá sorolták be, pedig a Dungen bizony rockzenét játszik, nincs ezen mit szépíteni.

Super Furry Animals

Itt egy kicsit csalunk, hiszen ez a walesi zenekar angol nyelvű lemezekkel vált a kilencvenes évek második felében népszerűvé az Egyesült Királyságban, ennek ellenére nem lehet nem megemlékezni arról, hogy eddigi egyetlen, kizárólag walesi nyelvű számokat tartalmazó albuma 2000-ben a brit lemezlista 11. helyéig kúszott fel, és lett minden idők legsikeresebb walesi nyelvű lemeze. Bár walesi együttes több is van, amely sikeresebb volt a Super Furry Animalsnél, de sem a Manic Street Preachers, sem pedig a Stereophonics nem érezte feladatának a walesi nyelv ápolását.

Super Furry Animals - Ymaelodi A'r Ymylon

A Mwng című album - mely a Super Furries negyedik sorlemeze volt - remek kritikákat is kapott, és még walesi képviselők is beszéltek róla a brit parlamentben, mint a walesi önbizalom újraéledésének jeléről. Az utóbbi másfél évtized egyik legjelentősebb brit zenekarának is tartott Super Furry Animals azóta ismét csak angolul adott ki lemezeket, bár az énekes Gruff Rhys két jól sikerült szólóalbumot is megjelentetett, melyek tartalmaztak walesi nyelvű dalokat is. Ahogy az Ymaelodi A'r Ymylon-ról talált koncertvideóból is kiderülhet, egy ennyire dallamos szám esetén tényleg édesmindegy a nyelv.

O-Zone

2004-ben ismerte meg a világ ezt a moldáviai triót, amely Románián keresztül valószínűtlenül nagy sikert elérve futott be villámkarriert az egész kontinensen, méghozzá a legegyszerűbb eurotrash hangzásra építve. Dan Balan, Radu Sirbu és Arsenie Toderas slágere, a Dragostea Din Tei egy olasz kiadó közreműködésével került a külföldi slágerlistákra, és rögtön az O-Zone lett a legismertebb moldáviai exportcikk Európában.

O-Zone - Dragostea Din Tei

Fontos megjegyezni, hogy a Dragostea Din Tei leginkább novelty slágerként lett siker, vagyis elsősorban a szokatlan egyedisége miatt harapott rá Európa, mely aztán azzal a lendülettel el is felejtette a triót. Az O-Zone egy évvel később már nem is létezett, a tagok azóta szólóban próbálkoznak, és közülük az Arsenium művésznéven éneklő Arsenie Toderas az Eurovíziós Dalfesztiválon is elindult Moldávia képviseletében, komolyabb visszhang nélkül.

Tarkan

Tarkan Tevetoglu nemcsak a saját hírnevét alapozta meg slágereivel, hanem hatalmas lökést adott az addig csak korlátozottan népszerű török popzenének, mely főleg a németországi törököknek köszönhetően nemcsak az anyaországban lett tényező. A Simarik és a Sikidim című dalok ugyan eleinte a kontinentális Európát hódította meg, de később Amerikában is sikert arattak lemezei, bár tény, hogy az amerikaiak nagyobb része inkább Holly Valance feldolgozásában ismerte meg a Simarik-ot, Kiss Kiss címmel.

Tarkan - Simarik

Bár Tarkan Németországban született, még gyerekkorában családjával visszaköltözött Törökországba, és ott lett először befutott énekes. 1999-ben jelent meg egy válogatáslemeze a nemzetközi piacot megcélozva, amely hamar népszerűvé is tette az énekest, a csókos refrénjéről ismert Simarik-nak és a Sikidim-nek köszönhetően. Azóta Tarkan továbbra is inkább szülőhazájában népszerű, ott viszont Elvishez hasonlóan döntögeti a tabukat, és még katonának is bevonult, hogy a hasonlat még helytállóbb legyen.