Vágólapra másolva!
A lemezlisták múlt heti pangása után most roskadoznak a boltok polcai az újdonságoktól. Amerikában is számtalan új lemezt adtak ki, de a briteknél is bőven van miből szemezni. A hét húzóneve Rihanna volt, aki végigtarolta a slágerlistákat, és a legtöbb országban legyőzte Paul McCartney új albumát is, akit hazájában még az ifjoncok is maguk mögé utasítottak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezpiac múlt heti, különösen erős pangása most már jól láthatóan a vihar előtti csend volt, hiszen most hét nap alatt rengeteg újdonsággal szolgált a zeneipar.

Mindjárt a Top 10-ben hat új megjelenés található, és Amy Winehouse-t leszámítva csak az elmúlt hetekben megjelent, különösen erős eladásokat produkáló lemezek tudták tartani magukat a legjobbak között. Az élen ez alkalommal nem, hogy trónfosztást történt, de az egész dobogót kirúgták R. Kelly és palásthordói alól, így a legelőkelőbb három helyen friss lemezek sorjáznak.

Az élen kezdte piaci életútját a floridai R&B énekes, T-Pain második nagylemeze, az Epiphany. Az eredetileg Faheem Najm névre hallgató énekes először egy Nappy Headz nevű formációban bontogatta szárnyait, majd mérsékelt helyi sikerek után indult szólóban. A nagy dobás számára egy Akon szám újraértelmezése volt, amelyet Locked Up-ról Fucked Up-ra keresztelt, és még az eredeti dal előadójának figyelmét is felkeltette. Méghozzá olyannyira, hogy Akon szerződést kínált T-Painnek, aki 2005 decemberében piacra is dobta első albumát. A lemez Top 10-be jutott az R&B/Hip-Hop listán, a rajta szereplő I'm Sprung pedig még a slágerek összesített rangsorában is bekerült a legjobb tíz közé. Ez már kikövezte az utat T-Pain számára a folytatáshoz, aki ezzel élve most jelentkezett a második nagylemezzel, amelyet a Buy U A Drank (Shawty Snappin') futtatott be. A dal No. 1 sláger lett, és már 16. hete szerepel az amerikaiak kedvenc számainak sorában, az album pedig így nem meglepő módon nyitott a dobogó legfelső fokán.

Forrás: [origo]

T-Pain


A Billboard második pozíciójába szintén az R&B egyik fiatal, de annál átütőbb sikerű hangja foglalt magának helyet: Rihanna új lemeze, a Good Girl Gone Bad kapta az ezüstérmet. Az igazi amerikai sikertörténetet valósággá váltó énekesnő mindaddig Barbados szigetén töltötte közepesen mozgalmas hétköznapjait, míg az arra nyaraló sztárproducer, Evan Rogers fel nem fedezte, a sztori pedig innentől egyenesen vezetett a 2005-ös Pon de Replay című számig, amelyet nyári szenzációként le sem lehetett vakarni a slágerlistákról, és rögtön aranyba öntötte Rihanna nevét. A debütáló nagylemez, a Music Of The Sun éppen megcsípte a Top 10 alját az eladási listán, míg a folytatás már ötödik lett. Idén már három számot jegyzett az összesített Hot 100 listán, amelyen a slágerfaktort mérik, és amelyen éppen az első helyet foglalja el az Umbrellá-val.

Az értékesítési ranglétra harmadik fokára az angol ex-Beatle, Paul McCartney lépett fel, aki új lemezét prezentálta Memory Almost Full címmel. Az album az idei év talán legerősebb angol új kiadványa amerikai földön, és egy 2001-es válogatást és a '97-es Flaming Pie után Macca harmadik legjobb helyezése a Billboard listáján. A nagylemez szereplése kifejezetten jónak mondható, még ha az aktuális húzószámnak szánt Ever Present Past csak alulról is súrolj a középmezőnyt, főleg ha figyelembe vesszük a kiadvány eredményét a saját hazájában, de erről majd később szólunk, a brit lemezlista kapcsán.

Forrás: EPA

Paul McCartney


Az amerikai listán a következő új belépő a hatodik helyen található, ami a kötelező country újdonság, ezt most a Big & Rich szállítja Between Raising Hell And Amazing Grace címmel. A duó ezzel a kiadványával éppen azt a sikert érte el, mint debütáló lemezével, amely a mostanihoz hasonlóan feljutott a country lemezek listájának csúcsára, az összesített mezőnyben pedig hatodik lett. Az aktualitásokat tekintve a következő újdonság a Billboardon az örök botrányhős Marilyn Manson, aki immár tizedik nagylemezével támadja a közízlést. A popbiznisz mumusa ezúttal Eat Me, Drink Me címen adott ki újdonságot, de ez eddig közel sem a legsikeresebb mainstream szereplése, hiszen a '98-as Mechanical Animals és a 2003-as Golden Age Of Grotesque egyaránt feljutottak a lemezlista tetejére. A sors fintora, hogy a megbotránkoztatást intézményesítő énekesnek mégis csak a fősodorban kell szemet keresnie, mert az alternatív lemezlisták egyike sem fogadja be, ezt mutatja legalábbis, hogy nagylemeze egyetlen ilyen jellegű rangsorban sem szerepelt soha. Az aktuális Top 10 utolsó új belépője a kilencedik Daddy Yankee és az El Cartel: The Big Boss című lemez, amely a reggae-t a latin-amerikai vérmérséklethez igazító reggaeton stílusát képviseli.

Az élmezőnyön túl, mindjárt a 11. helyen találunk ismét friss kiadványt, azonban ez nem új anyag: a Police 2007-es újraegyesülő turnéjuk alkalmából piacra dobott, cím nélküli, kétkorongos válogatás csúszott éppen ki az élen álló tízesből. Utánuk ott van még az újdonságok sorában a Soundgardenből és az Audioslave-ből is ismert Chris Cornell második szólólemeze, a Carry On, amely a 17. Utána kettővel bukkant fel a Dream Theater tizedik stúdióalbuma, a Systematic Chaos, amely a progresszív metál zászlóshajójának magasan legjobb mainstream sikere eddig, megfejelve a '94-es Awake által beállított egyéni rekordot, ami a 32. pozíció volt. Bruce Springsteen koncertlemezzel jelentkezett (Live In Dublin, 23.), az urbánus R&B pacsirta Carl Thomas pedig új stúdióalbummal (So Much Better, 25.). Kiemelést érdemel még a remek psychobillyt játszó Tiger Army, amelynek érdemi helyezése a stílushatároktól mentes eladási listán eddig nem volt, most azonban az új, Music From Regions Beyond című lemez befért a Top 50-be.

Ami a slágerek listáját illeti, az élen a múlt héthez hasonlóan a már említett Rihanna dal, az Umbrella áll, amelyet Jay-Z-vel közösen jegyez. Vele együtt változatlan az egész első ötös, így második helyen a a Shop Boyz, míg a harmadikon T-Pain található. Érdemi új belépőt ebben a szekcióban nem találhatunk, említést érdemel azonban Amy Winehouse, akinek Rehab című száma 38 pozíciót javítva köszönt be a Top 10-be, elcsípve a tízedik helyet.