Leült a lemezpiac az állóvízben

Vágólapra másolva!
A már több mint egy hónapja tartó amerikai lemezdömping után most már a tengerentúlon is visszafogták magukat a kiadók, így alig került újdonság a boltokba az elmúlt héten. A szélcsendes időszakról majd csak a következő hetekben derül ki, hogy vihar előtti csendről vagy egy újabb uborkaszezon kezdetéről van-e szó, most azonban jobb híján tarolnak a megbízható slágerek és a nagy nevek, Amerika kedvenc cowboya viszont még így sem tud az élre kerülni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezeladási lista már hetek óta tartó eszeveszett tempója gyeplőt kapott ezen a héten a kiadóktól, és hosszú ideje először nem cserélődött le szinte teljes egészében a legjobban fogyó albumok panteonja. Az első tíz helyezett között ez alkalommal mindössze két új belépőt találunk, ami csupán eggyel kevesebb, mint a Top 50 összes újdonságának száma. Amellett, hogy az elmúlt héten kevesebb volt az új megjelenés, a helyezések sem változtak merőben az előző álláshoz képest, így az élmezőnyben több lemez is meg tudta őrizni a legutóbbi pozícióját.

Az értékesítési adatok alapján a legkelendőbb lemez ismét a NOW válogatássorozat 24. sorlemeze volt, amely tekintve, hogy a legjobban fogyó kislemezek ismert dalait tartalmazza, nem csoda, hogy jó befektetésnek tűnik a vásárlóknak. Így az egyszeri zenerajongó egy kalap alatt vághat zsebre vagy húsz single-re való slágert, ez pedig még a countrysztár Tim McGraw fényét is beárnyékolja. Második helyre szorul ugyanis már második hete az USA kedvenc cowboya, aki ugyan a legnépszerűbb élő country zenész, az utóbbi hónapok nagyágyúinak közös besztofjával ő sem tudja felvenni a versenyt. A dobogó harmadik fokán találjuk Akontól a már 22 hete a listán tanyázó Konvicted-et, amely ennyi idő alatt már dupla platina státuszt ért el, ezzel regisztrálva magának kétmilliónál is több eladott példányt. Akon jelenleg is két számmal képviselteti magát a legnagyobb slágereket felvonultató Hot 100-as lista első ötösében, ami új erőt adva a novemberben megjelent nagylemeznek ismét felhozta azt a 9. helyről a dobogó alsó fokára.

A negyedik pozícióban találjuk a lemezlista első új belépőjét, amelyet a Bright Eyes jegyez Cassadaga címmel. A név Conor Oberstet takarja, aki a Commander Venus nevű zenekar révén vált ismertté, még tiniként, amely ugyan két lemez után felbomlott, de még előtte megalapították saját kiadójukat, és Oberst azóta is ontja magából a zenéket. A Bright Eyes projektben állandó társa a gitáros Mike Mogis, aki mellett idénymunkásként fordulnak meg zenészek időről időre, de nem ritkán a fiatal zeneszerző szólóban lép fel az említett név alatt. A Cassadaga már a hetedik lemez a sorban, amely egyben a legnagyobb eddigi kereskedelmi siker is a párban begyűjtött összesített listás 4. és az indie lemezek közötti első hely révén. Ezt megelőzően a 2005-ös I'm Wide Awake, It's Morning tartotta Oberst rekordját, amely a Billboard 200-as listáján a tizedik pozícióig jutott, ami mellé a független lemezek közötti második poszt társult.

Forrás: [origo]

Bright Eyes


Ezt a bejegyzést követően ismét a korábbi hetek sztárjai sorjáznak az eladási listán, így a változatlan ötödik Timbalandet Daughtry, majd Beyoncé követ. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a már a lista temetőjének számító alsó fertályba süllyedt B'Day című nagylemez a múlt héten éledt fel hamvaiból a Shakirával közös Beautiful Liar-nek köszönhetően, és most úgy tűnik, ismét sikerült megkapaszkodnia a legjobbak között.

Új belépőt a Top 10-ben még egyet találunk, ezen az albumon pedig a HellYeah önmagában nem sokat mondó neve áll, azonban ha a formáció összetételét nézzük, már korántsem ismeretlen a gárda. A csapat ugyanis egy a metálzene sztárjaiból összeállt szupergroup, ahol egymás mellett üdvözölhetjük a Mudvayne-ból az énekes Chad Gray-t és a gitáros Greg Tribbettet, a Nothingface-gitáros Tom Maxwellt, az előbbi mellett a Danzigban is ex-basszusgitáros Jerry Montanót és a Panterában dobolt Vinnie Paul Abbottot. A zenekar önmagáról elnevezett bemutatkozó albuma az összesített mezőnyben elért kilencedik helyezés mellett rögtön a harmadik pozícióban nyitott a legjobban fogyó rocklemezek között, You Wouldn't Know című számuk pedig 14. lett a Mainstream Rock dalok listáján.

HellYeah


Egyetlen további újdonság a Billboard nagylemezlistájának legjobb ötvenese helyezett között a latin popsztár, Chayanne (született Elmer Figueroa-Arce) friss kiadványa, a Mi Tiempo a 42. helyen. A tévés szereplésekkel tarkított karrierű énekes egy Pepsi reklám révén lett a latinajkúak hőse, mivel ez volt az első olyan tévés hirdetés az USA-ban, amely spanyolul szólt szinkron vagy felirat nélkül. Chayanne már '86 óta évről-évre ott van a latin slágerlista élmezőnyében, és ismert dalainak körülbelül a fele felért saját kategóriájának csúcsára. A Mi Tiempo természetesen szintén tarol a latin nagylemezlistán, ahol csak Jennifer Lopez tudta megszorítani, így került a második helyre.

A hét csalódásának tudható be Hilary Duff gyors visszaesése, aki ahhoz képest, hogy sokan az új Britneyt vélték benne felfedezni, még egy langyosnak mondható lemezpiaci héten is képes volt nyolc pozíciót veszítve a 11. helyen landolni. A Hot 100-as slágerlistán új belépőt nem találunk az első ötven között és még az élen sincs nagy változás: első Timbaland száma a Give It To Me, akit Akon követ a Don't Matter-rel, és harmadiknak jött fel az előző heti hatodik után, ezzel elérve eddigi legjobb helyezését Avril Lavigne és a Girlfirend.