Avril Lavigne visszafiatalodott

Vágólapra másolva!
Kinőtte a dark-korszakát Avril Lavigne, és új lemezén ismét tinédzsernek hangzik, pedig már 22 éves. Ezzel szemben a Nine Inch Nails világvégét vízionálva tér vissza korábbi önmagához, míg Patti Smith feldolgozásokkal jelentkezik. Ugyanezt teszi az eddig főleg producerként ismert Mark Ronson, ám ő sokkal bátrabban nyúl a hozott anyaghoz, míg a lemezajánló végére egy újabb singer-songwriter és egy new rave-nek csúfolt diszkópunk együttes maradt.
Vágólapra másolva!

Avril Lavigne: The Best Damn Thing

Várakozások: A vagány kanadai kamaszlányt 2002-ben rövid idő alatt az egész világ megismerte, miután Let Go című debütlemezéről a Complicated és a Sk8er Boy is kedvelt slágerek lettek. Az MTV-punkos külsőségekben mutatkozó, de megszólalásában sokkal inkább mainstream amerikai rockzenét idéző Avril lett az intézményesített lázadó kamaszlány, kellően családbarát image-dzsel és zenével ahhoz, hogy a szülők ne kapjanak a szívükhöz, ha kiskorú gyermekük az ő lemezét kérnék karácsonyra. Második lemeze, az Under My Skin már "érettebb", felnőttesebb oldalát mutatta meg a gitáros-énekesnőnek, aki a hamvas külsejét nehezen érthető módon fekete, "gót" kinézetre cserélte fel, a dalok viszont közelebb álltak Alanis Morissette zenei világához, mint mondjuk az Evanescence-hez. Az Avril "nehéz korszakát" dokumentáló lemez ennek ellenére sikeres lett, még ha a Let Go eladási adatait nem is sikerült produkálnia (csak feleannyi kelt el belőle). Az időközben nagykorúvá váló Avril szerencsére kinőtte az Under My Skin-nel dokumentált korszakát, ezt a tényt hivatalosan is megpecsételte a Sum41 énekesével, Derick Whibleyvel tavaly nyáron kötött házassága. Az idén 22 éves Avril Lavigne két éve nálunk is fellépett világkörüli turnéja keretében, azóta viszont inkább színésznői karrierjét egyengette (legutóbb a Megetetett társadalom /Fast Food Nation/ című filmben volt látható egy rövid szerep erejéig), ám harmadik lemezével kapcsolatban új hangzást és másfajta megközelítést ígért.

Eredmény: Rögtön az új lemez első kislemezdala, a Girlfriend tudatosította mindenkiben, hogy maga mögött hagyta késő-kamaszkori problémáit, és energiától duzzadó huszonévesként született újjá: "Már vége van annak a korszaknak, amikor komoly számokat írtam" - mondta most a Billboardnak. "Egy kisebb 'dark' szakasza volt az életemnek, amikor 18 éves koromban az Under My Skin-t készítettem. De kinőttem belőle. Hogy az új lemez szövegei mire mennek ki, arra nem is nagyon gondoltam, sokkal inkább a zenére koncentráltam" - mesélte még az énekesnő. A Girlfriend popos vidámsága uralja a Best Damn Thing nagy részét, de már a közreműködők névsorát látva egyértelmű a változás: míg az előző lemezen Ben Moody (Evanescence) gitározott, és más "komolyabb" énekes-dalszerzők dolgoztak vele. Itt most a svéd Dr. Luke a fő segítőtársa, aki Pink, Kelly Clarkson és Paris Hilton lemezein szerzett magának hírnevet producerként, de a mai popzene krémjével dolgozó, Kara DioGuardi is jegyez egy dalt társszerzőként, míg néhány számban a Blink-182 dobosa, Travis Barker is hallható. A döntően tinipunkos lemez elektropopos kitérőktől sem riad vissza, de a balladák sem a korábbi lemez egységesen unalmas folytatását jelentik, és szerencsére Avril nem akarja kiönteni már a lelkét. A legkifejezőbb talán az, hogy a Best Damn Thing inkább tűnik egy 18 éves lány lemezének, mint az Under My Skin volt - mellesleg az énekesnő eddigi legegységesebb lemeze.

Kiknek ajánlható: Akinek az Under My Skin túl érzelmes volt, és az első lemezen megismert Avril Lavigne-t sírja vissza, és akinek ugyanakkor mondjuk Kelly Clarkson már túl popos.

Olyan, mint: Egy rockosabb és fiatalabb Pink, aki ráadásul top és miniszoknya helyett Converse tornacipőben nőtt föl.