Új internetsztár győzte le a Take Thatet

Vágólapra másolva!
Lemezszerződés nélkül, házi stúdióban fabrikált dallal került az iTunes eladási lista elejére Kate Walsh, aki ezzel a Take Thatet ütötte ki a dobogó éléről. Bevallása szerint még iPodja sincs a 23 éves gitáros lánynak, aki abszolút az internetnek köszönheti a hirtelen jött népszerűséget.
Vágólapra másolva!

Egy teljesen ismeretlen művész, az alig 23 esztendős Kate Walsh ütötte ki az iTunes eldási lista élőről a Take Thatet.

A fiatal lány egyik barátja szobájában - szinte minimális anyagi ráfordítással - rögzítette élete első albumát, melyet egyfajta köszönet-nyilvánításként a barátja házáról nevezett el Tim's House-nak. A korong anyagát elsőként a MySpace közösségi portálra tette fel, ahol rövid idő alatt több ezren hallgatták meg és némi győzködés hatására az iTunes is elkezdte értékesíteni. A siker már innentől vált mérhetővé: az elmúlt pár napban 6 ezer példányban vásárolták meg digitálisan a lemezét, míg a MySpace oldalán már több mint 150 ezren hallgatták meg az anyagot. Bármily furcsa, a fiatal lány ugyan hisz az internetben és a digitális dolgokban, saját iPodja nincs. Így még meglepőbb Kate sikere, aki nemcsak a Take Thatet, hanem a Kaiser Chiefset vagy Elton Johnt is beelőzte a digitális eladásokban.

"Egyszerűen csak csináltam egy saját kiadót, Blueberry Pie néven és így kitettem az anyagot. Nagyon egyszerű dolog, mindenki utánam tudja csinálni" - mesélte Kate Walsh. "Óriási dolog, hogy bárki, aki elég bátorságot érez magában, ugyanúgy kiteheti a netre az anyagát. Nem kell hozzá egy rakás pénz, sőt még kiadói támogatás sem. Mivel nincs túl sok ráfordított pénz benne, sem reklám, sem más marketing költség, így még igazán izgulnia sem kell az embernek, hogy mennyi pénzt szórt el az egészre" - bátorított mindenkit az új sztár.

Hirtelen jött népszerűségéhez azért hozzájárulhat az is, hogy Kate gyermekkora óta tanul zenélni, igazi klasszikus zenei képzettséggel rendelkezik. "Tizennyolc éves koromig klasszikus zongorista voltam. Sose gondoltam volna, hogy valaha be fogok futni, mint zeneszerző" - fűzte hozzá Walsh.

A digitális eladások után most egyre több kiadó figyelt fel rá, menedzsere elmondása szerint folyamatosan kapja a lemezszerződési ajánlatokat. Sőt az egyik amerikai lemezcég még a tengerentúlra is invitálta egy fellépésre, de Kate nem hajlandó otthonát elhagyni, inkább a nyugodt Angliát választja, ahol már tervezik is a koncertturnéját, az elkövetkezendő három hónapban körbeutazza a brit szigetek komolyabb koncerthelyszíneit. Kate Walsh - akit sokan már a brit Joni Mitchellnek címkéznek, némi Dido-hanggal - szeretne egy nagy kiadó mellé leszerződni, lemezének anyagát licenszelni, hogy biztos kezekben tudja a művét. "Csodálatos hangja van és tehetséges zeneszerző. A lemez anyaga eredeti hangzású, természetes és nincs túllihegve" - nyilatkozott róla menedzsere, Jonathan Morley.

Az iTunes főnökei is boldogan konstatálták a netes sikert: "Óriási eredmény mindez annak tükrében, hogy Kate Walsh, aki lemezszerződéssel sem rendelkező művész, képes volt lekörözni eladásokban számos nagy sztárt".