Magyarok is versengenek a Grammy-díjért

Vágólapra másolva!
Két magyar zenész, a zongorista Schiff András és a karmester Fischer Iván is a 49. Grammy-díj jelöltjei között van. A legtöbb kategóriában jelölt Mary J. Blige nyolc, a Red Hot Chili Peppers együttes hat kategóriában győzhet.
Vágólapra másolva!

Schiff András zongoraművész a Beethoven zongoraszonáták II. album-előadásáért, Fischer Iván karmester pedig Mahler VI. szimfóniájának zenekari előadásáért kapott jelölést, amikor is a Budapesti Fesztiválzenekart vezényelte. Van még egy magyar vonatkozása a 49. Grammy-díjnak: Manfred Eicher is jelölt, aki egyebek közt : Kafka-Fragmente című lemezének is producere. A lemezen Keller András hegedűművész is játszott.

A legnagyobb sajtónyilvánosságot kapó könnyűzenei kategóriákban, Mary J. Blige jelölése nem volt váratlan - az R&B-énekesnő The Breakthrough című lemeze a héten a Billboard Music Awardson, korábban pedig az American Music Awardson is díjat kapott. A nyolc jelölés között érdekes módon nem szerepel az év albuma, de az év daláért és az év felvételéért jelölték, s az év R&B albumának díját is elnyerheti. Ez utóbbira jelölték rajta kívül, többek között Prince-t és Jamie Foxxot is.

Hatszoros jelölt a Red Hot Chili Peppers, egyebek között az év albumáért és a különböző rockkategóriákban versenghet februárban. Ötszörös jelölt a Dixie Chicks country lánytrió, James Blunt, John Mayer és a Black Eyed Peas. Az év legjobb popénekesnőjének Grammyjét Christina Aguilera, Sheryl Crow és Pink nyerheti, míg a férfiak között ebben a kategóriában Paul McCartney, James Blunt és John Legend is esélyes.

A popegyüttesek versenye a Black Eyed Peas, a Keane és a Pussycat Dolls között dőlhet el. Az év felfedezettje lehet James Blunt, Chris Brown és Carrie Underwood - valamennyien több kategóriában érintettek. A 108 kategória több mint ötszáz jelöltje közül érdemes még említeni, a szintén több kategóriában jelölt Justin Timberlake nevét, vagy Bob Dylant, akinek augusztusi lemezét, a Modern Times-t jelölhették volna az év albuma díjára is, de végül a folk legjobb lemeze lehet az övé, s nyerhet mint legjobb rockelőadó és a rockdal kategóriában is.

A rock kategóriákban hemzsegnek a nagy nevek: a Red Hot Chili Peppers mellett versenyben van a különböző kategóriákban John Mayer, a Stone Sour, az , Peter Frampton, David Gilmour, Neil Young, a Nine Inch Nails és Joe Satriani. Erős a lányok mezőnye az R&B kategóriában: Mary J. Blige mellett Beyoncé, Mariah Carey vagy Natalie Cole is befutó lehet. A fiúk versenye John Legend, Prince és Luther Vandross között dőlhet el. A február 11-én "kézbesítendő" Grammy-díj egyébként szakmai elismerés, nem befolyásolja a lemez listás helyezése, fordítva viszont ez már nem igaz: a díjazottak munkái mindig új erőre kapnak a listákon a Grammy-gála után.