Mariah Carey nyolc Grammyvel térhet vissza

Vágólapra másolva!
Mariah Carey lehet a jövő februári Grammy-díjkiosztó főszereplője. Az idén nagy sikerrel visszatérő énekesnő nyolc jelölést is kapott, és ezzel holtversenyben ő kapta a legtöbb jelölést Kanye Westtel és John Legenddel.
Vágólapra másolva!

Careyt nemrég még kifakult sztárként tartották nyilván a popszakmában, hiszen az új évezredben jobbára csak próbálkozott a nagy dobással. Nos, idén végre ismét összejött neki, hiszen a The Emancipation Of Mimi meghozhatja a régóta várt elismerést, mivel a lemeznek köszönhetően összesen nyolc kategóriában jelölték Grammyre.

Érdekesség, hogy a most 35 éves énekesnő már kapott ilyen díjat - 14 évvel ezelőtt. Akkor a legjobb új előadó és a legjobb popénekesi teljesítményért jutott neki szobrocska, azóta pedig hiába a sokmillió eladott lemez, hasonló elismerésben nem volt része.

"A karrierem alatt sosem volt lehetőségem arra, hogy azokat a dalaimat jelentessem meg kislemezként, amelyeket a legjobban szeretek. Néha tényleg a kedvenc számaim lettek azok, néha pedig nem" - nyilatkozta a jelölés nyilvánosságra kerülése után Mariah Carey. "Ez az albumom olyan, mintha csakis a kedvenc dalaimat tartalmazná, és ez remek érzés, hiszen előadóként azt szeretném, hogy az emberek tényleg a legjobb számaimat hallják."

Carey többek között az év legjobb lemeze díjra esélyes, de még hét másik kategóriában is indul majd. Tavaly a legtöbb jelölést Kanye West kapta, akkor a rapper tíz szobrocskáért szállt harcba. Idén meg kellett elégednie "csak" nyolc jelöléssel, de idén ismét megkaphatja az év lemezéért járó díjat a Late Registration című albumáért, de kaszálhat slágerével, a Gold Digger-rel is.

Szintén nyolc jelölést kapott az ohiói R&B fenomén, John Legend is, többek között az év új előadója kategóriában, amelyért egyébként olyan jelentkezők vannak még, mint a Keane, Ciara, a Fall Out Boy vagy a Sugarland.

Öt jelölést kapott az elpusztíthatatlannak tűnő U2, de az öregek közül Paul McCartney neve is felbukkant a jelöltek között - Chaos And Creation In The Backyard című albumát akár az év lemezévé is választhatják. Sir Pault 26 év után jelölték újra Grammyre. McCartneyn, Westen és Careyn kívül még Gwen Stefani és a U2 albuma kaphatja az év lemeze díjat.

Ugyancsak öt kategóriában jelölték Missy Elliottot, Alicia Keyst és Bruce Springsteent, és náluk is eggyel több jelölést kapott Stevie Wonder, Beyonce, Will.i.am a Black Eyed Peas-ből és az év legjobban fogyó lemezét megjelentető 50 Cent.

Az európai előadók sem lettek azért teljesen elhanyagolva: kapott három jelölést a Coldplay, kettőt a Franz Ferdinand, míg a Gorillaz ötöt is. A díjátadóra február 8-án kerül majd sor Los Angelesben.