Megnyerte a presztízsdíjat is a majomzenekar

Vágólapra másolva!
Az Arctic Monkeys nyerte a Mercury zenei díjat a Whatever People Say I Am, That's What I'm Not című albumával. A döntés ezúttal nem okozott meglepetést, a zenekar a bukmékereknél is favorit volt.
Vágólapra másolva!

A Londonban kedd este megtartott díjkiosztón az idei év sikerzenekara, az Arctic Monkeys nyerte az év legjobb brit albumáért járó Mercury-díjat és a vele járó 20 ezer fontot. A fiatal sheffieldi zenekar debütáló lemeze februárban már minden idők leggyorsabban fogyó, bemutatkozó albuma lett Nagy-Britanniában, amikor is az első héten 363 735 példányt adtak el belőle. A Whatever People Say I Am, That's What I'm Not az Oasis bemutatkozó albuma által tartott, több mint tízéves csúcsot adta át a múltnak.

A zenekar tavaly ősszel robbant be a brit popvilágba, amikor az I Bet You Look Good On The Dancefloor című első kislemez - köszönhetően, főként az addig példátlan, internetes gerillakampánynak - nyitott a slágerlista csúcsán. Erre utalva mondta az együttes frontembere, Alex Turner a díj átvételekor, hogy a siker "a jó dallamoknak" és "nem trükköknek" köszönhető. Az Arctic Monkeys "meglepve és megtisztelve érzi magát, de nagyon boldog" a díj miatt.

A legrangosabb brit zenei díjnak tartott Mercury Music Prize zenei stílusoktól függetlenül jár az év legjobb brit vagy ír albumának, és egy szakértőkből, újságírókból és zenészekből álló bizottság ítéli oda, miután előzőleg kijelölte a döntőbe került tizenkét lemezt. A zsűri jellemzése szerint az Arctic Monkeys lemezén "remek dalok vannak, fantasztikusan előadva".

A vert mezőnyben található többek között a Muse, Thom Yorke, az Editors vagy a Scritti Politti albuma. Utóbbi zenekar vezetője, Green Gartside idén majdnem 26 éves szünet után lépett újra színpadra, de rajta kívül fellépett több másik jelölt is.

Összesen egyébként kétszáznál is több albumot jelöltek az utóbbi egy évben megjelent lemezek közül, és ebből az alábbi tizenkettő jutott a döntőbe:

Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not
Muse - Black Holes and Revelations
Isobel Campbell and Mark Lanegan - Ballad of the Broken Seas
Zoe Rahman - Melting Pot
Editors - The Back Room
Lou Rhodes - Beloved One
The Guillemots - Through the Windowpane
Scritti Politti - White Bread, Black Beer
Richard Hawley - Coles Corner
Sway - This Is My Demo
Hot Chip - The Warning
Thom Yorke - The Eraser

Az 1992-ben alapított Mercury Prize-t a rangos irodalmi Booker-díj és a képzőművészeti Turner-díj zenei megfelelőjeként alapította a brit hanglemezipari szervezet és a forgalmazók társasága, azóta minden évben átadják. Az első győztes a Primal Scream Screamadelica című albuma lett, a következő évben a Suede debütáló lemezét találták a legjobbnak, majd így jöttek évenként a Mercury Music Prize nyertesei: M. People, Portishead, Pulp, Roni Size, Gomez, Talvin Singh, Badly Drawn Boy, PJ Harvey, Ms Dynamite, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, és tavaly pedig nagy meglepetésre az Antony and the Johnsons.