A majmok hete a lemezlistákon

Vágólapra másolva!
Amerikában egy kismajomról szóló mozifilm zenealbuma, Angliában továbbra is a Sarköri Majmok uralták a listát a múlt héten. Ezenkívül Grammy-díj nyertes előadók lemezeiből fogyott sok, köztük például a gorillákéból.
Vágólapra másolva!

Curious George nem más, mint egy rendkívül kíváncsi kismajom, amivel először 1941-ben találkozhatott a közönség könyv formájában. Kalandjaiból most egészestés rajzfilm készült, amely az amerikai mozilista harmadik helyén nyitott. A filmben elhangzó dalokat a hawaii születésű, egykori profi szörfös, Jack Johnson írta, mellyel az amerikai lista első helyén nyitott. Az erről kimásolt Upside Down című dal szépen halad felfelé a Hot 100-on, ahol már a harmincnyolcadik helyen található. Az énekes-dalszerzőnek két legutóbbi albuma egyaránt a harmadik helyen kezdett. Filmzenealbummal utoljára az első helyen, 2003 nyarán, a Bad Boys II című film kapcsán találkozhattunk, míg animációs filmhez készült zene legutóbb 1995-ben uralta a listát a Pocahontas című Disney-mese kapcsán.

Megőrizte második helyét Mary J Blige és The Breakthrough című korongja, akit a múlt heti első helyezett, Barry Manilow követ. Az énekes a hírek szerint az album nagy sikerére való tekintettel - amelyen az '50-es évek nagy slágereit énekelte újra - hamarosan a '60-as évek gyöngyszemeiből válogat össze egy lemezrevalót.

Az atlantai rapcsapat, a Dem Franchize Boyz bemutatkozó albuma 2004-ben csak a 106. helyig jutott, most viszont az ötödik helyre sikerült berobbaniuk legújabb, On Top of Our Game című, második korongjukkal. A siker nagyban köszönhető az I Think They Like Me című dal remix verziójának, amellyel a Hot 100 huszas mezőnyébe is sikerült bekerülniük, ugyanúgy, mint legújabb slágerükkel, ami a Lean Wit It, Rock Wit It címet viseli. A lemezen hallható még Bun B, Jim Jones, Trey Songz és a Three 6 Mafia is egy-egy dalban.

Az Il Divo a múlt héthez hasonlóan, a hatodik helyen áll Ancora című albumával, a négyest pedig rögtön két Grammy-díjjal kitüntetett hölgy követi. Elsőként a háromszoros nyertes Mariah Carey és a The Emancipation of Mimi, aki hét pozíciót előrelépve, a hetedik a listán. Majd a díjátadón a könnyeivel küszködő Kelly Clarkson, aki két aranygramofonnal térhetett haza. Ezek közül egyiket a tizenhat helyezést ugró, Breakaway című korongjáért vehette át a Legjobb Pop Vokális Album kategóriában. A tíz legkelendőbb album rangsorát Eminem és Jamie Foxx zárja.

Új helyezettként a tizennegyedik helyen debütált a texasi komikus, Ron White You Can't Fix Stupid című lemezével, amelyet két héttel ezelőtt megjelent Grammy 2006 válogatásalbum követ a sorban, aktualitásának köszönhetően tizenhét helyet javítva. A tizenhetedik helyen egy újabb válogatásalbummal találkozhatunk, ez pedig a Totally Country sorozat ötödik darabja, amin az elmúlt év sikeres countrydalai találhatók, többek között olyan előadóktól, mint Miranda Lambert, Gretchen Wilson, Jason Aldean vagy Andy Griggs. A tizennyolcadik helyen a hét legnagyobbat ugró albuma tartózkodik. Nem kevesebb, mint százhatvankilenc pozíciót javított John Legend Get Lifted című lemeze, köszönhetően a Grammy-gálán való fellépésének és annak, hogy nyolc jelöléséből, három kategóriában meg is kapta az aranygramofont.

Az ötven legkelendőbb album közt, szintén a díjkiosztóval kapcsolatos (jelölt vagy nyertes) előadók lemezei igyekeztek felfelé. Így javított húsz pozíciót Kanye West. Bár az év albumáért járó szobrocskát nem ő kapta, elmondása szerint sokkal csalódottabb lenne, ha nem sikerült volna olyan jól a fellépése és megnyerte volna a díjat. Majd hozzátette: "Megvan a következő célom, visszatérek a stúdióba, hogy továbbra is magas színvonalú albumokat készítsek, egészen addig, amíg hagyják, hogy egy rapper nyerje meg ezt a díjat." Ezenkívül személyesen Tom Cruise választotta Kanyét, hogy a májusban bemutatásra kerülő Mission Impossible harmadik részének főtémáját átdolgozza a film számára, ahogyan tette azt a U2-ból Adam Clayton és Larry Mullen 1996-ban, valamint a Limp Bizkit 2000-ben.

A country-énekesnő Faith Hill férjével, Tim McGraw-val közösen nyert egy díjat, valamint a szintén Grammyvel jutalmazott Keith Urbannal előadta The Lucky One című dalát is. Fireflies című, tavaly augusztusban listavezető albuma harmincnégy helyet javított. A Gorillaz Madonnával közösen nyitotta az estét, ahonnan díjjal sikerült távozniuk, Demon Days tizenöt hellyel került feljebb. Szintén javított Gwen Stefani albuma, annak ellenére, hogy üres kézzel távozott a díjátadóról. Love. Angel. Music. Baby című lemezéről viszont már a hatodik dal hódít a Hot 100-on, melynek címe Crash.

Az est nagy nyertese a U2 volt, akik öt jelölésükből százszázalékosan teljesítve, mindegyikért megkapták a díjat. Így nem csoda, hogy az év albuma megjelenése után, több mint tizennégy hónappal, újra visszatért a listára. A Green Day a Boulevard of Broken Dreams-ért kapta meg az év felvételének járó díjat, ami tizenhat hellyel segítette feljebb American Idiot című albumukat.

Természetesen új albumok is akadnak még az ötvenes mezőnyben. A harmincharmadik helyen nyitott a bronxi rapperhölgy, Remy Ma első szólólemezével, amely a There's Something About Remy: Based on a True Story címet kapta. Ő a Fat Joe vezette Terror Squadból lehet ismerős. Albumán olyan előadók közreműködnek, mint az R&B énekesnő Keyshia Cole, a hamarosan albummal jelentkező, fiatal R&B énekes Ne-Yo, néhai mentora Big Pun, valamint Fat Joe és a reggaeton királynője Ivy Queen. Az album megjelenési dátuma sem véletlen, hiszen február 7-én volt Big Pun halálának hatodik évfordulója, ő vette először szárnyai alá az addig freestyle csatákban verhetetlen rapperkisasszonyt. Végül a negyvenhetedik helyen debütált a skót énekesnő, KT Tunstall Eye to the Telescope című munkájával, aki a BRIT díjátadón a legjobb angol női előadónak járó trófeát vehette át.