A U2 a Grammy-gála legnagyobb nyertese

Vágólapra másolva!
Hat jelöléséből ötöt váltott Grammyre a manapság már csak "veterán ír rockzenekarként" emlegetett U2, és ezzel a szerda este Los Angelesben megtartott díjkiosztó legnagyobb győztese lett. Az együttesen kívül többszörös díjazott még Mariah Carey és Kanye West is.
Vágólapra másolva!

Mariah Carey nyolc jelöléséből hármat nyert csütörtökre virradóra Los Angelesben a 48. Grammy-gálán. Az összesen öt trófeát begyűjtő U2-é az év dala és az év albuma, a Green Day-é az év felvétele, az év felfedezettjének járó díj pedig John Legend R&B énekes lett. A többszörös díjazottak között van Kanye West rapper, Allison Krauss country-énekesnő, Les Paul veterán gitárkirály.

Mariah Carey We Belong Together című dalát a legjobb R&B énekesnőnek járó teljesítményért jutalmazták, s ugyanez a dal lett a legjobb R&B dal is. A The Emancipation of Mimi című lemezéért megkapta a legjobb kortárs R&B albumért járó Grammyt. A legjobb popénekesnő teljesítményért és az év popalbumáért Kelly Clarkson kapta a díjat, a férfiak között ez az elismerés Stevie Wondernek jutott. Stevie Wonder Beyonceval közösen kapott egy díjat az R&B kategóriában is. Kanye West rap-szóló előadói teljesítményért, a legjobb rap-albumért és a legjobb rap-dalért kapott díjat.

Több rockkategória nyertese a legtöbb díjat nyert U2: a Sometimes You Can't Make It on Your Own az év dala, a City of Blinding Lights a legjobb rockdal, a How To Dismantle an Atomic Bomb című korongja pedig az év albuma és rockalbuma. Két díjat is kapott - egyet a pop, egyet rock kategórában - a 90 esztendős Les Paul, s jutott díj a Black Eyed Peasnek és a Gorillaznak is.

Két díja van John Legendnek az R&B kategóriában, Aretha Franklinnek és Bruce Springsteennek a legjobb rock szólóteljesítmények versenyében. Kétszeres nyertes Burt Bacharach, aki szerzőként és előadóként is évtizedek óta a pop legnagyobb egyéniségei közé számít. A countryzene királynője, Allison Krauss három díjat nyert el. A dance kategória két díját a Chemical Brothers vitte el, míg az alternatívnak minősített előadók közül a White Stripes nyert.

A legjobb hagyományos blues albumot B. B. King, a kortárs blues albumot Delbert McClinton készítette. Két díjat is kapott a Ray Charles életéről készült Ray című film, a hosszú videofilmek kategóriájában pedig a Bob Dylan életéről készült No Direction Home című, Martin Scorsese-alkotásé lett a trófea. A nyáron Budapesten is fellépő Eric Clapton Back Home című albumát a legjobb hangmérnöki teljesítményért jutalmazták.

A Grammy-díjakról a hangrögzítő tudományok és művészetek nemzeti akadémiája (NARAS) döntött szakmai szempontok alapján. Azokat a kiadványokat vették figyelenbe, amelyek 2004. oklóber 1. és 2005. szeptember 30. között jelentek meg. A szakemberek a 108 kategóriában több mint félezer jelölt közül választottak.