Bumm a fejbe és még néhány jó dolog

Vágólapra másolva!
A Kartel egy remek hangulatú koncertlemezzel ünnepli fennállásának tizedik évét. Dög, Big, Steve és O.J. a Fényes Ösvény zenekar segítségével adta elő élőben legnagyobb slágereit, és az ebből készült X című jubileumi koncertlemezt csütörtök déltől péntek délig hallgathatod meg az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Tíz évvel ezelőtt történt az a meglepő váltás, hogy Zana Zoli kimászott a Sex Action dobszerkója mögül, és Ganxsta Zolee néven felcsapott gengszterrappernek. Maga köré gyűjtötte a Kartelt, a zenei alapok készítését rábízta Pierrot-ra, és még abban az évben meg is jelent az Egyenesen a gettóból című lemez, rajta az első Ganxsta-sláger, a Bumm a fejbe.

Ez már önmagában figyelmet keltett, de igazán az ezt követő kiadványok futtatták be a Kartelt: a Fehér hó vagy a Jégre teszlek már-már kultuszlemezzé váltak bizonyos körökben, és a kilencvenes évek második felében minden vicces egyetemista vagy középiskolás fejből fújta az olyan sokatmondó című számokat, mint a Nincs semmi jobb mint egy ringyó vagy a Stricik és kurvák.

A Jégre teszlek és a Helldorádó platinalemezek lettek, miközben országszerte ment a vita arról, hogy akkor most Zolee mennyire hiteles gengszter, és hogy tényleg a gettóban lakik-e vagy a Rózsadombon - ám utóbbi vélhetően csak annyiban érdekelte a Dög művésznéven is elhíresült rappert, hogy még többet forgott neve a köztudatban.

Aztán szép lassan napirendre tért az ország a Ganxsta Zolee-jelenség felett: egyre kevesebben botránkoztak meg a durva szövegeken, Zolee maga pedig széles körben kedvelt médiaszemélyiség lett, aki mindig természetes és jópofa tud lenni, és mindig kimondja, amit gondol. A Kartel túlélte a kisebb kríziseket is: így például Lory B megtérését, vagy azt is, hogy az utóbbi helyére érkező Dopeman is szólóban szövegelt tovább egy idő után.

A Kartel tehát kisebbfajta intézmény lett, tavalyelőtt pedig úgy döntöttek, hogy kiadják egy válogatáson a legnagyobb sikereiket. Ezt követte a jubileumi koncertlemez ötlete: a csapat a Fényes Ösvény nevű négytagú zenekar kíséretében adott néhány koncertet, és ezekből állt össze a formáció tízéves fennállását megünneplő CD.

Az albumon a Kartelt (Döglégy, Big Daddy L., Steve és OJ Sámson) a Fényes Ösvény zenészei egészítik ki, nevezetesen Gajdacsi Gábor gitáron, Cséry Zoltán billentyűn, Vörös Gábor basszusgitáron, Markó Ádám pedig dobon. Vannak továbbá más közreműködők is: egy-egy dalban feltűnik Nagy Edmond, illetve a Raga és Pepe néven elhíresült haverok is.

A lemez igazi újdonsága az Ötökör című tévéműsor főcímzenéje, amely mind stúdiófelvételen, mind koncertverzióban hallható az albumon - ez az első dal, amelyben a Kartel-fiúk igaziból hallatják az énekhangjukat is. És aki nem vett részt ezeken a koncerteken, az is nagyjából el tudja képzelni, milyen lehet egy Kartel-koncertfelvétel: felszabadult, jó hangulatú ökörködés, profin lenyomott show, és egyetlen sláger sem hiányozhat: Néhány jó dolog, Való világ, Fekete ló, Route 66 - mindegyik hallható a lemezen.

Nyerd meg a lemezt!

Játékunkban három példányt sorsolunk ki Ganxsta Zolee és a Kartel X című CD-jéből. Kérdésünk: Hogy hívják Ganxsta Zolee édesapját?

A helyes megfejtéseket december 22-ig a [email protected] címre várjuk. A levél tárgya ez legyen: Kartel.